På lördag öppnar Sveriges största konstutställning, som sätts upp i över 130 kommuner kommuner. Hur det är möjligt? Genom digitala verktyg, så klart. Säffle är en av nio värmländska kommuner som deltar i den appstyrda utställningen Vävda rum.
– Man får en försmak av framtiden, säger Ing-Marie Münch.
En sak kan representanterna från Säffle Konstförening säga med säkerhet: att detta har inte hänt i konst-Säffle förut.
– Nej, det har väl inte hänt någonstans förut. Det är något helt nytt, säger Sylvia Tilleby.
Lager på verkligheten
Vävda rum låter som att det skulle handla om gobelänger och gamla gårdar. Men det vävda syftar på att olika platser vävs ihop med samma digitalt skapade konstverk, och rum på de offentliga rum som kommer att smyckas med dem - även om man bara kan se resultaten via sin mobilskärm eller surfplatta. Man laddar ner appen med samma namn och följer kartan som uppenbarar sig till de olika stationerna, där ”magin” sker. Det är samma teknik, så kallad AR (augmented reality = ”förstärkt verklighet”), som i mobilspelet Pokémon Go, som slog ner som en bomb 2016.
– Det är lager på verkligheten, säger Ing-Marie Münch.
Bli del av verket
Tio konstnärer och konstnärsgrupper ligger bakom verken i utställningen, som är ett initiativ av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och finansierat av Postkodsstiftelsen. Det är samma verk som ingår i samtliga deltagande kommuner, men de lokala konstföreningarna har placerat ut dem där de tycker att de kommer mest till sin rätt. Flera av verken är interaktiva med appanvändaren, och påverkas bland annat av hur många som tar del av dem samtidigt.
– Vid Ungdomens hus kommer man att se renar springa förbi. Och i Perssons gränd kommer det att uppstå en brunn att krypa ner i, säger Ing-Marie.
Sylvia har redan provat några av stationerna, bland annat den som kommer att finnas vid Solparken.
– Då kom en joggare på skärmen och som sprang med en, samtidigt som han levererade hälsodata. Det var en ful gubbe, skrattar hon.
Levandegöra platser
Ett av huvudsyftena med utställningen är att reflektera kring vad vi ska göra med våra offentliga rum. Det är en frekvent förekommande diskussion i hela landet att det finns så många torg, parker etc som mest står tomma och öde och inte utnyttjas av invånarna i den omfattning som många tycker vore önskvärt. Och - som oftast - att det kan bli samtal om vad konst är för något och hur det kan både uttryckas och tas del av.
– Man får en försmak av framtiden här, säger Ing-Marie.
Någon form av vernissage kommer det att bli utanför biblioteket på lördag. Även om arrangörerna - till skillnad från på en vanlig vernissage - kommer att vilja att besökarna ska gå därifrån.
– Se till att ha en fulladdad mobil och ett par hörlurar med, för i de flesta verk är det ljud också, säger Ing-Marie.
Hoppas ni på att detta ska tilltala en ny målgrupp när det gäller att ta del av konst i Säffle?
– Ja, och framför allt hoppas vi väl att det ska bli något som förenar. Att några ungdomar går en konstpromenad med mamma eller mormor och att de kan visa dem hur man använder tekniken.
Det är ju ett minst sagt udda grepp på konstvisning. Har ni hunnit få några reaktioner på detta än?
– Ja, alla som vi har berättat om detta för tycker att det låter jättekul. Så nu får vi hoppas på fint väder på lördag - och att vi har tekniken med oss!
Skulle det spöregna på lördag är det dock inte kört för det. Vävda rum pågår ända till den 30 september.