Sandra satsar helhjärtat på hunderiet – startar hundpensionat och mobilt hunddagis

Publicerad:
Sandra Jonsson har bestämt sig för att satsa helhjärtat på hunderiet, och startar nu ett hundpensionat samt ett mobilt hunddagis. Foto: Diana Dragic

I slutet av förra året bestämde sig Sandra Jonsson från Säffle att starta ett hunddagis. Uppstarten gick dock inte riktigt som planerat, och Sandra fick tänka om helt och hållet.

Nu är den nya planen för verksamheten klar och hon hoppas kunna öppna upp redan i början av juni.

För snart 25 år sedan skaffade Sandra sin allra första hund och introducerades in i hundsportvärlden. På den tiden var det lydnad och bruks som gällde.

Med åren har antalet hundar växt, och så även Sandras intresse och kunskap inom hunderiet. I dag har hon fem hundar och en lång rad olika utbildningar. För några år sedan drev hon ett företag samtidigt som hon arbetade halvtid på en veterinärstation.

– Jag avslutade det företaget och har haft verksamhet på hobbynivå sen dess, men nu har folk visat väldigt stort intresse för kurser och dagisplats och då kände jag att det var dags att starta upp igen, säger Sandra.

Tuff start

Sandra och hennes sambo Jörgen planerade och började bygga upp hunddagiset i en byggnad, men på grund av oväntade omständigheter blev de tvungna att tänka om.

Sandra fick göra upp en ny plan för verksamheten, samtidigt som hon startade upp ett mobilt hunddagis där hon redan nu har två hundar inackorderade.

– Nu är planen att starta ett hundpensionat i stället. Det passar bättre ihop med det mobila hunddagiset, eftersom vi är ute så mycket om dagarna.

Hur fungerar ett mobilt hunddagis?

– Jag hämtar upp hundarna och sen är vi ute i skogen i några timmar. Sen får de hundar som kan vistas tillsammans springa lösa i hägnet hos oss. Innan jag lämnar dem i deras hem får de en långpromenad till, förklarar Sandra.

Det mobila hunddagiset rymmer totalt sex hundar. Sandra hämtar upp hundarna och aktiverar dem utomhus i skogen och/eller hemma i hägnet, innan hon kör hem dem igen.
Det mobila hunddagiset rymmer totalt sex hundar. Sandra hämtar upp hundarna och aktiverar dem utomhus i skogen och/eller hemma i hägnet, innan hon kör hem dem igen. Foto: Diana Dragic

Hundpensionat i juni

När planerna på hunddagiset gick i stöpet blev Sandra tvungen revidera sitt projekt. För att få det att gå ihop med det mobila hunddagiset blir det alltså ett hundpensionat som kommer öppna i Värmlandsbro, där Sandra och Jörgen bor. Skillnaden mot ett hunddagis är att det inte kommer att bo hundar där varje dag.

– Det är mer om någon ska resa bort på semester och så som man lämnar in sin hund under en lite längre period, förklarar Sandra.

I stället för att hyra en annan lokal och bygga upp allt på nytt, bestämde sig Sandra för att satsa på en färdig, specialdesignad modul. Den ska placeras intill ett gammalt skjul på tomten, som på sikt också kommer att göras om till en lämplig lokal för verksamheten.

– Skjulet har jag tänkt ska bli teorisal och massagerum, så får modulen bli själva pensionatet, säger Sandra och fortsätter:

– Det är ju svårt att tro nu att det ska stå färdigt i juni, men modulen kommer ju helt färdig. Det ska bara på ett lass med grus som den ska stå på och sen är det bara att bygga upp gallersektioner och koppla på elen. I slutändan tror jag faktiskt att det kommer bli ännu bättre än det förra. Nu blir det vårt eget.

Just nu är det kanske svårt att föreställa sig, men den 1 juni ska alltså ett hundpensionat stå färdigt intill det gamla skjulet på gården. Skjulet ska så småningom också renoveras och eventuellt bli en teorisal kombinerat med ett rum för hundmassage.
Just nu är det kanske svårt att föreställa sig, men den 1 juni ska alltså ett hundpensionat stå färdigt intill det gamla skjulet på gården. Skjulet ska så småningom också renoveras och eventuellt bli en teorisal kombinerat med ett rum för hundmassage. Foto: Diana Dragic

Modulen som Sandra har specialdesignat för sin verksamhet kommer att bli 25 kvadratmeter stor och därmed rymma totalt fem hundar. Tanken är att det utöver husrum, rastning och aktivering, även kommer att erbjudas andra tjänster efter önskemål.

– Det kan till exempel vara koppelträning, hundmöten, fysträning, träning av specifika moment. Sen tänkte jag vid behov även erbjuda hundrastning, eftersom det passar ganska bra med det mobila hunddagiset.

Under tiden som Sandra berättar om sina visioner ringer det i hennes telefon. Det visar sig vara hennes första pensionatkund – en norsk man som ska gifta sig och vill boka en plats åt sin hund.

Testar olika

Hundpensionat, mobilt hunddagis, privatlektioner, hundrastning och mer därtill, är alltså vad Sandras nya företag kommer att erbjuda. Så här i början kan det verka lite spretigt, men det är just det som är planen, menar Sandra.

– Det är ju lite så här i början – att man får se vad som går bäst och vad folk vill ha, så får man välja riktning sen. Går det bra får jag nästan anställa någon för att kunna ha full beläggning.

Hur känns det nu att du snart kommer vara igång på riktigt?

– Man vågar ju liksom inte riktigt vara glad än eftersom det var så knäckande det som hände, men det känns ju såklart kul och spännande. Länsstyrelsen ska komma hit och kolla när vi är färdiga med det nya, sen tänkte jag anordna ett öppet hus i samband med öppningen, avslutar Sandra.

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurSäffleVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare