Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar konstsommaren – och det är här i Värmland det händer

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Sliperiet i Borgvik öppnar för säsongen på lördag. Då är Oscar Magnusson redo både med en utställning med Nick Brandts gripande fotokonst och med en helt ny uteplats vid det populära utflyktsmålet.
Sliperiet i Borgvik öppnar för säsongen på lördag. Då är Oscar Magnusson redo både med en utställning med Nick Brandts gripande fotokonst och med en helt ny uteplats vid det populära utflyktsmålet. Foto: Lena Richardson

Sliperiet i Borgvik säsongsöppnar på lördag, med en fotoutställning och en härlig Värmlandsvind. Gamla kraftstationen i Deje öppnade redan på torsdagen och inne i Karlstad seglar ännu en superfredag i konsten upp.

Konstvärmland är laddat för en intensiv vår och sommar.

Det finns att göra, för alla som vill ha fina utflykter med upplevelser och det är stor variation i både geografi och vad som bjuds.

Redan igång är Gamla kraftstationen i Deje, som säsongsöppnar på Kristi himmelsfärds dag med en bred utställning där alltifrån troll och stenansikten till akvareller och popkonst ryms.

Även den stora Marimekko-utställningen som Kristinehamns konstmuseum visar över hela sommaren är öppen och redo för färg- och formtörstande besökare.

Starkt i Borgvik

I helgen öppnar också Sliperiet i Borgvik, där huvudnumret är anslående fotografier av Nick Brandt. Utställningen ”The Day May Break” består av bilder fotograferade i Zimbabwe, Kenya Bolivia och visar människor och djur som påverkats av miljöförstöring. Det är bilder som griper tag.

Den internationellt verksamma fotografen Nick Brandt är huvudnumret i Borgvik i sommar.
Den internationellt verksamma fotografen Nick Brandt är huvudnumret i Borgvik i sommar. Foto: Nick Brandt

Sliperiet lockar också med en Värmlandsvind. Uppe på loftet flyttar fyra konstnärer in, som alla har knytning till länet: Ditte Reijers, Daniel Ivo, Charlotta Hammar och David Tedfeldt.

Superfredag på Herrhagen

Redan under fredagen är det vernissager på Herrhagens alla gallerier, i en ny ”superfredag i konsten”, som blir rena rama konstrundan.

Amanda Karlsson tar sina verk till Vattentornet i Säffle i sommar.
Amanda Karlsson tar sina verk till Vattentornet i Säffle i sommar. Foto: Lena Richardson

Konstrundor av mer traditionellt slag väntar helgen 27-28 maj både i Säffle, med åtta hållplatser runtom i bygden, och i Filipstad, där konstnärer och konsthantverkare på 26 platser öppnar för besökare.

Vid horisonten väntar dessutom säsongsöppningen i Vattentornet i Säffle, där Amanda Karlsson ställer ut i sommar, med start den 27 maj.

Då öppnar Alma Löv

Den som väntar på årets konstsommar på Alma Löv i Östra Ämtervik, på tema ”Present nature”, får tåla sig till den 17 juni.

Bland de medverkande konstnärerna där finns Peter Johansson, Roland Persson, Matti Sumari och Ulrika Sparre - den sistnämnda aktuell även i Björneborg, där ett helt nytt konstverk av henne just invigts i folkparken.

Den 17 juni öppnar även Laxholmen i Munkfors med utställningen TonArt, där Plura Jonsson och Tina Ahlin är gästutställare.

Alma Löv öppnar den 17 juni.
Alma Löv öppnar den 17 juni. Foto: Lena Richardson

Värmlands museums utgårdar lockar också till utfärder. Von Echstedtska gården utanför Säffle säsongsöppnar nästa helg, den 27-28 maj, Torsby finnkulturcentrum i Lekvattnet den 1 juni och Långbans gruvby norr om Filipstad den 10 juni, medan Lesjöfors museum i samma kommun redan är igång.

Gamla kraftstationen i Deje öppnade för säsongen på Kristi himmelsfärds dag. Linn Sönstebö Mossberg bjuder in till en bred utställning med trolska inslag.
Gamla kraftstationen i Deje öppnade för säsongen på Kristi himmelsfärds dag. Linn Sönstebö Mossberg bjuder in till en bred utställning med trolska inslag. Foto: Lena Richardson

Till Arvika finns dubbel anledning (minst) att göra en kulturutflykt i vår och sommar: Rackstadmuseet visar både en stor utställning om Maja Fjæstad och en om Edith Södergrans fotografier.

Färgfrossa och mönsterfest är det på Kristinehamns konstmuseum när Maria Jernkvist visar sin samling av Marimekkotyger och -plagg.
Färgfrossa och mönsterfest är det på Kristinehamns konstmuseum när Maria Jernkvist visar sin samling av Marimekkotyger och -plagg. Foto: Lena Richardson

Ladda ner appen

Och när du nu ändå är ute och åker - för det gör du väl? - ska du förstås också besöka Sveriges största utställning. Så kallas den digitala satsningen Vävda rum, där digitala konstverk landar i din mobil om du besöker rätt platser i Arvika, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Säffle och Årjäng. Sök upp och ladda ner appen Vävda rum, så är du redo när verken släpps ut lördagen den 20 maj.

KONSTKALENDARIET

Här är det konstupplevelser igång nu i helgen

Vernissage

Forshaga

Gamla kraftstationen i Deje, säsongsöppnade 18 maj. Konst av bland andra Robin Lindström & Synnöve Orebjörk, Trolsk, Lynn Hofmann, Sara Westergren Nelin, Christel Khan samt vinnarna i Lego Masters 2022: Emma Friman Browne och Andreas Lenander. Visas till 17 september.

Grums

Sliperiet i Borgvik: Nick Brandt, ”The Day May Break”, fotografi, Ditte Reijers, Daniel Ivo, Charlotta Hammar och David Tedfeldt. Vernissagehelg 20-21/5, visas till 27 augusti.

Karlstad

Galleri Mats Bergman: Anna Ileby, realistiskt måleri, vernissage 19 maj, visas till 3 juni.

Galleri Ekdahl: har Berit Norrbelius Lindberg, vernissage 19 maj, visas till 3 juni.

Galleri Värmland: Pia Marie Wallén, collage, vernissage 19 maj, visas till 3 juni.

Konstfrämjandet: Karin Welin, växttryck, vernissage 19 maj, visas till 3 juni.

Konst i Karlstad: Björn Gimstedt, vernissage 19 maj, visas till den 3 juni.

Sunne

Galleri Himmel och hav: Malin Janliden och Maria Kastengren, vernissage 20 maj, visas till 25 maj.

Säffle

Silvénska villan: Olof Wahlund, foto, hade vernissage onsdag 17 maj, visas till 28 maj.

Arvika, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Säffle och Årjäng. samt Karlskoga

Vävda rum, virtuell konst som kan ses via appen Vävda rum. Pågår 20 maj till 30 september.

Pågående

Arvika

Rackstadmuseet: Maja Fjæstad – att se på världen med konstnärsögon, till 17 september. En annan Edith, fotografier av Edith Södergran, till 27 augusti.

Arvika konsthall: Jubileumsutställning konsthallen 50 år, till 3 juni.

Arvika konsthantverk: Kajsa Källérus, reduktionsbränd keramik, 13 juni.

Filipstad

Museet Kvarnen: Värmlands konstförenings vårsalong, till 28 maj.

Grums

Mimmi Design, Gunnar Lidén, måleri, till 25 juni.

Hammarö

Hammarö art gallery: Konstnärer från Tigern och Ventilgatan (Lerins lärlingar med flera), till 28 maj.

Konsthallen Folkets hus/biblioteket: Vårkonst med Hammarökonstnärer, till 30 maj.

Karlstad

Carlstad art gallery: Rosamy Cotino och Morgan Yngve, måleri, till 26 maj.

Konsthantverkarna: Elisabet Wahlström, bildväv och broderi, till 31 maj.

Grand galleri: Jan Thorstensson samt Sofia Linder, Erik Hjorth, Pär Westling, Erik Björk med flera, till 26 maj.

Spisrummet, Centralsjukhuset: Margaretha Jansson - urval ur samlingen, till 28 maj.

Lars Lerins Sandgrund: Gästutställare Gerd Göran, akvareller, till 28 maj.

Värmlands museum: Anna Clarén, foto, till 10 september, Axel Törneman, till 20 augusti. Jazeps Grosvalds konst, till 14 maj.

Alsters herrgård, västra flygeln: Ryamattor.

Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum: Marimekko - Design i tiden, till 10 september.

Stadsbiblioteket: Fotoklubbens vårsalong ”De fyra årstiderna”, visas under maj.

Sunne

Sundsbergs gård: Andreas Poppelier, måleri, till 28 maj.

Mormors glasscafé: nio konstnärer från Konst i Fryksdalen, till 28 maj.

Ulvsby herrgård: Olga Karlsson, Maj-Lis Uller, Marion Bergsjö och Konstantin Sterkhof, måleri, till 20 augusti.

Säffle

Galleri 2: Carina Svärd från Säffle, Fablernas värld, måleri, till 21 maj.

Torsby

Bovilgården, Utterbyn: Tecknarkavalkad. Till 8 oktober.

Uppgifter till kalendariet mejlas till kultur@nwt.se. Märk mejlet med utställning.

Artikeltaggar

Alma LövAmanda KarlssonArvikaBesöksnäringDavid TedfeldtDitte ReijersEdith SödergranKarlstadKonstKristinehamns konstmuseumLesjöfors museumMarimekkoNick BrandtNöje/KulturSliperietSäffleUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.