Hoppa till huvudinnehållet

Äkta makar åtalas båda för bidragsbrott

Publicerad:
Två äkta makar från Åmål åtalas misstänkta för bidragsbrott. Båda nekar till brott.
Två äkta makar från Åmål åtalas misstänkta för bidragsbrott. Båda nekar till brott. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett gift par från Åmål åtalas misstänkta för bidragsbrott. Åtalet gäller att de ska ha lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan och därmed fått 60984 kronor utbetalat som de inte har rätt till.

Kvinnan har fått aktivitetsstöd som betalats ut från Försäkringskassan. Åtalet gäller att hon och hennes make vid 16 tillfällen under ett och ett halvt års tid ska ha lämnat oriktiga uppgifter som sedan legat till grund för att felaktigt belopp betalats ut.

Aktivitetsstöd betalas ut till arbetssökande som deltar i något av Arbetsförmedlingens program.

Inte bara kvinnan åtalas, utan även hennes make. Åklagaren menar att makarna tillsammans och i samförstånd har redovisat felaktiga uppgifter med uppsåt.

Kvinnan nekar till brott, medan hennes make medger vad som faktiskt hänt men nekar till brott. I bevisningen ingår tidrapporter och lönespecifikationer från kvinnans arbetsgivare för att visa vilka dagar hon både fått lön och ersättning.

Försäkringskassan har redan begärt att pengarna ska betalas tillbaka.

Artikeltaggar

AktivitetsstödÅmålArbetsförmedlingenÅtalBidragsbrottBrottBrott, lag och rättFörsäkringskassan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.