Hoppa till huvudinnehållet

Hipp hipp hurra för Svanskog!

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Lilla Elisabeth Claesson fick testa att spruta med brandslangen, assisterad av brandmannen Jocke Lindqvist.
Lilla Elisabeth Claesson fick testa att spruta med brandslangen, assisterad av brandmannen Jocke Lindqvist. Foto: Marina Johansson

Vad är ett samhälle utan sina människor? Ingenting. Det är engagemang, gemenskap och skaparkraft som får en bygd att leva, och torsdagens Svanskogsdag visade vilken potential orten har att leva länge till.

Det har blivit en tradition att Svanskogsdagen firas på Kristi himmelfärdsdag, men det är inte alla gånger som bygden välsignats med sådant väder som i torsdags. Försommaren visade sig från sin allra bästa sida när både ortsbor och besökare botaniserade bland allt som fanns att göra och upptäcka i programmet.

Svanskogskören inledde dagen med skönsång.
Svanskogskören inledde dagen med skönsång. Foto: Marina Johansson

Kultur som gemenskap

Dagen inleddes med musikgudstjänt i Svanskogs kyrka. Svanskogskören, en sextett under ledning av Ulla Olsson, sjöng flera stycken om våren och låtar som kan appliceras på temat kärlek till hembygden. Bland annat Björn Skifs Hemlängtan och Kents Sverige. Ulla Olsson arbetar med musiken på många sätt, varav ett av dem är som kultursamordnare inom vården. Hon berättade om vilken nytta musik gör för de boende på den geriatriska mottagning i Stockholm där hon jobbat, och bjöd på ett medley av låtar som ofta önskas av de inlagda. Även Ullas make, författaren och Bokdagar i Dalsland-generalen Victor Estby, berättade om värdet av kultur som samhörighet ur sitt perspektiv.

– Man kan inte nog understryka betydelsen av de litteraturträffar vi hade med ett gäng syriska flyktingkvinnor. Ingen av dem kunde ett ord svenska innan - i dag har alla jobb eller studerar på högskola.

Karin Olsson sjöng i Svanskogskören och är också något utav en spindel i nätet för mycket som händer i Svanskog.

– Svanskogsdagen är en kulturdag, både för att konsumera och skapa. Vi är många som gör bägge, och jag vill gärna att de som deltar i Svanskogsdagen ägnar en tanke åt vad kultur är och vad det betyder för dem själva och för samhället.

 • Familjen de Boer fick lära sig allt om vad en brandbil innehåller.
  Familjen de Boer fick lära sig allt om vad en brandbil innehåller. Foto: Marina Johansson
 • Lukas Lindqvist stortrivdes i brandbilen.
  Lukas Lindqvist stortrivdes i brandbilen. Foto: Marina Johansson
 • Arvid Olsson Magnusson från Varberg hade tungan rätt i mun när han höll sig uppe på rodeotjuren.
  Arvid Olsson Magnusson från Varberg hade tungan rätt i mun när han höll sig uppe på rodeotjuren. Foto: Marina Johansson
 • Oxpiskmästaren Pasha lärde besökarna svinga piskan som ett proffs.
  Oxpiskmästaren Pasha lärde besökarna svinga piskan som ett proffs. Foto: Marina Johansson
 • Vid tvåtiden hade närmare 80 personer besökt Magnus Andersson House of Battles, med prylar på teman som Star Wars, Sagan om Ringen och Harry Potter.
  Vid tvåtiden hade närmare 80 personer besökt Magnus Andersson House of Battles, med prylar på teman som Star Wars, Sagan om Ringen och Harry Potter. Foto: Marina Johansson
 • Kenneth Olofsson lärde Jack Jönsson kasta kniv.
  Kenneth Olofsson lärde Jack Jönsson kasta kniv. Foto: Marina Johansson
 • Manna från himlen? Ja, det får man väl nästan kalla godisregn.
  Manna från himlen? Ja, det får man väl nästan kalla godisregn. Foto: Marina Johansson
 • I hembygdsgården gräddades hundratals våfflor.
  I hembygdsgården gräddades hundratals våfflor. Foto: Marina Johansson
 • Svanskogs egna Kock-Mia serverade läckerheter av matsvinn, assisterad av Emma Håkansson.
  Svanskogs egna Kock-Mia serverade läckerheter av matsvinn, assisterad av Emma Håkansson. Foto: Marina Johansson
 • Ville man komma undan värmen en stund erbjöd Folkets hus både svalka, fotoutställningar, konst, pyssel, hantverk, film och fika.
  Ville man komma undan värmen en stund erbjöd Folkets hus både svalka, fotoutställningar, konst, pyssel, hantverk, film och fika. Foto: Marina Johansson
 • På gamla stationsområdet kunde man bland annat trampa dressin, äta sopplunch och titta in hos operasångerskan Gunnel Eklund.
  På gamla stationsområdet kunde man bland annat trampa dressin, äta sopplunch och titta in hos operasångerskan Gunnel Eklund. Foto: Marina Johansson

Yrke som fascinerar

På brandstationen var det full fart. Både barn och vuxna fascineras av alla fordon och redskap som hör till brandmansyrket.

– Det är tusen frågor, och mycket folk i en strid ström hela dagen. Jätteroligt att det är sånt intresse, säger Jocke Lindqvist.

– Vi har tutat så mycket med sirener att vi får väl skicka sms till varandra ikväll i stället för att prata, skrattar Martina Lindqvist - Jockes kollega tillika fru.

Imponerande insatser

Familjen de Boer - mamma Petra, pappa Morgan och barnen Noelle och Lo - från Göteborg har rötter i Svanskog och är flitiga sommargäster i bygden. De njöt av aktiviteterna under dagen.

– Vi har nog varit på allt utom Hudson Bay nu; vi avslutar där. Man blir verkligen imponerad av hur mycket det finns att göra i lilla Svanskog - så många olika saker - och hur många det är som engagerar sig och hittar på saker, säger Petra.

Artikeltaggar

BrandstationDalslandHudson BayKentKulturMusikSvaneholmSvanskogs kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.