Hoppa till huvudinnehållet

Tommy vill sprida värme

Publicerad:
Tommy Edström är ett välbekant namn i Säffles kulturliv. På lördag öppnar hans nya utställning på Värmlands Vikingacenter.
Tommy Edström är ett välbekant namn i Säffles kulturliv. På lördag öppnar hans nya utställning på Värmlands Vikingacenter. Foto: privat

Säffle konstrunda går av stapeln den 27-28 maj, men redan nu på lördag är det vernissage för en av de medverkande utställningarna. Den för Säffle välkände kulturutövaren Tommy Edström ställer ut landskapsmålningar på Värmlands Vikingacenter.

Tommy Edström, boende i Karlstad men med torp på Värmlandsnäs, är en riktig mångsysslare när det gäller konst. I Säffle är han kanske mest känd för musiken; Tommy är en flitig trubadur som också var en av initiativtagarna till det återkommande evenemanget Bellmankonsert på von Echstedska gården. Men Tommy är också en hängiven konstnär med penseln, och landskap har alltid varit något utav hans signum.

– Jag målar mycket med tusch och akvarell. Det blir mest landskap och figurer, det är föreställande konst. Motiven i den här utställningen är hämtade från bland annat Säffle, Lurö och Höga kusten. Det är både rena landskapsvyer och motiv som skildrar till exempel människor i arbete i naturen.

Landskapsskildringar och med mycket kärlek till naturen är Tommys signum.
Landskapsskildringar och med mycket kärlek till naturen är Tommys signum. Foto: privat

Mitt i naturen

Målat har han gjort och varit intresserad av så länge han kan minnas, och i åtminstone 50 år har han gjort det regelbundet och med en målmedvetenhet. Naturen är en ständig källa till både inspiration och kraft.

– Det handlar mycket om vad jag ser och upplever. Lurö har jag till exempel en lång relation till; jag var med och drev galleriet i gamla iskällaren.

Precis som de flesta andra konstutövare, hoppas Tommy att det han skapar ska väcka någon sorts känslor och tankar. Men till skillnad från många andra, har han inga ambitioner om att provocera eller skapa debatt.

– Jag skulle snarare önska att besökarna går härifrån med viss värme inombords - och gärna att de blir inspirerade att komma ut och njuta av naturen. Det behöver vi människor.

Tommy Edström vill gärna att hans målningar ska väcka tankar om samhället förr och nu.
Tommy Edström vill gärna att hans målningar ska väcka tankar om samhället förr och nu. Foto: privat

Öppet för intryck

Mer än så vill han inte försöka styra och ställa. Konsten måste få vara en unik upplevelse i varje betraktares öga.

– Jag läste en gång att en känd konstnärskollega hade uttalat sig om Evert Taubes Balladen om briggen Blue Bird av Hull, att han tyckte att den var ett pekoral. Men det vet jag inte om den som varit med om en förlisning, eller en anhörig till någon som förolyckats i en sådan, håller med om. Men det visar ju också vad spännande och levande konst är, att man kan tycka så olika.

Utställningen pågår till och med den 4 juni.

Artikeltaggar

Evert TaubeKarlstadKonstLuröNaturNöje/KulturSäffleUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.