Hoppa till huvudinnehållet

Traditionellt firande på Kristi himmelfärd – klengås och musik

Publicerad:
Therese Hugosson Olsson och Alf Olsson bjöd på flera låtar i Långseruds kyrka.
Therese Hugosson Olsson och Alf Olsson bjöd på flera låtar i Långseruds kyrka. Foto: Kjell Olsson

Kristi himmelsfärdsdag har sedan närmare 50 år tillbaka haft en speciellt betydelse i Långserud.

– 9 juni 1974 invigdes Långseruds nya sockendräkt i kyrkan av bland annat prästen Ingvar Persson och en fullsatt kyrka, säger Anna-Lena Adolfsson.

Maria Schlegel står klar för servering av klengåsar.
Maria Schlegel står klar för servering av klengåsar. Foto: Kjell Olsson

Samma år började man med en kyrkmarsch från Långseruds kyrka till Långseruds hembygdsgård. Där väntade kyrkkaffe och sedan många år tillbaka även klengås till kaffet. Det hela var ett samarrangemang mellan Långseruds församling, Långseruds Hembygdsförening och även Långseruds IF. De sistnämndas medlemmar kom iklädda föreningens träningsoveraller. I täten gick man med svenska flaggor och musiker spelade. Alf Olsson var med redan 1974 och har sedan återkommit i stort sett varje år frånsett ett samt två pandemiår. På senare tid har dock själva gångmarschen bytts ut mot moderna färdmedel bland annat på grund av risk för dåligt väder.

Aune Ljungblom och Margareta Bäckström kom i vackra sockendräkter. Det var 1974 som Långseruds sockendräkter invigdes och då var även första kyrkmarschen i modern tid.
Aune Ljungblom och Margareta Bäckström kom i vackra sockendräkter. Det var 1974 som Långseruds sockendräkter invigdes och då var även första kyrkmarschen i modern tid. Foto: Kjell Olsson

I år var det först Rune Bryngel som hälsade välkommen till kyrkan och han och Mats Johansson Flygg turades om att läsa dagens texter efter klockringningen. Mats höll en betraktelse över dagens tema, Herre över allting. Alf Olsson och Therese Hugosson Olsson bjöd på vacker musik bland annat i form av Gotländsk sommarnatt och En värld av toner ur Sound of Music. Unisont sjöngs psalm 15 Halleluja, sjung om Jesus samt psalm 158 Till himlen Herren Jesus for. Kollekt insamlades till SALT. Alf och Therese samt även i slutnumren Chatarina Algesten bjöd på Från kyrka till fäbodvall, Säterjäntans söndag samt Brudmarsch från Delsbo. Åhörarna applåderade för det som bjöds. Ett 30-tal begav sig sedan till Långseruds hembygdsgård där föreningens ordförande Birgitta Edvardsson Kyrk hälsade välkommen.

Det stora rummet blev fullt och extra koppar och fat plockades fram men alla fick både välsmakande kaffe och klengås. Alf och Therese bjöd på ett potpurri av låtar från när och fjärran och publiken applåderade rejält. Therese berättade om några låtar som finns med på hennes nya album och flera passade på att köpa ett eget ex.

Som helhet ett trevligt arrangemang som bjöd på både andlig och lekamlig spis.

Artikeltaggar

Alf OlssonKila kyrkaKyrkorLångserudMusik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.