Hoppa till huvudinnehållet

Öppet hus för att fira entreprenörsandan

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
G Fransson Maskin AB (Pernilla och Kristin Fransson), AB Stolts Elektriska (Mårten Stolt), CSS AB (Felix Proper) och OP Höglunds (Niclas Nilsson) är bara en handfull av de 19 företag som finns representerade på helgen öppet hus.
G Fransson Maskin AB (Pernilla och Kristin Fransson), AB Stolts Elektriska (Mårten Stolt), CSS AB (Felix Proper) och OP Höglunds (Niclas Nilsson) är bara en handfull av de 19 företag som finns representerade på helgen öppet hus. Foto: Marina Johansson

De senaste åren har industriområdet på Kronvägen vuxit kolossalt - och fler företag som huserar där kan det bli. På lördag kommer hela 19 företagare på Kronvägen och Industrigatan att hålla i ett gemensamt öppet hus för alla som är nyfikna på vad som sker där.

– Det här är bara början och vi hoppas på att bli fler här, säger Mårten Stolt.

På ett par år har Kronvägen utvecklats till ett nytt industrinav i Säffle kommun. Gamla företag har flyttat sina verksamheter dit och kunnat växa i nya lokaler, och andra nystartade företag har hittat sin plats där. Samverkan och handlingskraft präglar området, liksom på Industrigatan 1 som har en lång tradition av företagande i kommunen.

Välkommen in

Företagarna som finns på Kronvägen och Industrigatan vill tillsammans med Säffle kommun bjuda in allmänheten till en stor öppet hus-dag lördagen den 27 maj. Då finns möjlighet att se vad företagen ägnar sig åt om dagarna, lära sig allt om maskinerna och träffa alla företagare och medarbetare. Det blir mängder av aktiviteter, fika och trevliga samtal.

– Den input vi får på kommunen är att det är många som är nyfikna på området, och att det därför vore trevligt att ha ett och samma tillfälle då säffleborna får möjlighet att hälsa på, säger Helena Karlsson, Näringslivsenheten på Säffle kommun.

Mårten Stolt hoppas på att dagen ska kunna få många att känna framåtanda för industrin i Säffle.
Mårten Stolt hoppas på att dagen ska kunna få många att känna framåtanda för industrin i Säffle. Foto: Marina Johansson

”Visa allt positivt”

Företagarna själva är av samma intryck.

– Vi märker att det är många kunder som är nyfikna, och även förbipasserande som varit nyfikna när det byggts nytt, säger Pernilla Fransson, G Fransson Maskin AB.

– Det ska bli riktigt kul att öppna upp Kronvägen för allmänheten tillsammans med de andra företagarna och få chansen att visa allt positivt som händer här, säger Niclas Nilsson, VD på OP Höglunds.

Hela 19 företag medverkar i Öppet hus, och även ett antal kommunala verksamheter.

– När man snackar med alla märker företagare på Kronvägen och Industrigatan märker man vilken stor entusiasm det finns. Alla brinner verkligen för detta, det är sånt entreprenörskap. Jag kan inte nog betona hur viktiga de är för en levande kommun, säger Helena Karlsson.

Rekryteringsmöjligheter

De medverkande vill framför allt presentera sina verksamheter för alla nyfikna, och träffa sina kunder. Men det är också ett tillfälle att kunna inspirera och fungera som vägledning och kontaktnät åt den som också är intresserad av att starta eller utveckla sitt företag.

– Det gäller att fånga upp dem som vill etablera sig här. Det här är bara början för Kronvägen och vi hoppas på att bli fler, säger Mårten Stolt, AB Stolts Elektriska.

Dessutom kan dagen fungera som en länk mellan arbetsgivare och potentiell arbetstagare. Det är inte så många år sedan som det var en mörk tid för industrin i Säffle, med nedläggningen av bussfabriken. I dag blåser helt andra vindar och flera företag som medverkar i öppet hus-dagen vittnar om hur svårt det är att rekrytera folk i den omfattning som behövs för att fortsätta växa och möta efterfrågan.

– Vi är expansiva som busen och behöver ny kompetens. För den som ska börja gymnasiet och funderar på programval är detta en gyllene möjlighet att se vad det finns för jobb-och karriärmöjligheter inom industrin - och här i Säffle, säger Felix Proper, CSS AB.

Helena Karlsson, Näringslivsenheten, berömmer den entreprenörsanda som lever och frodas i området.
Helena Karlsson, Näringslivsenheten, berömmer den entreprenörsanda som lever och frodas i området. Foto: Marina Johansson

Ögonöppnare

Likaså för den som är mitt i arbetslivet och funderar på att byta bana finns mängder av möjligheter, även i lilla Säffle. Man behöver inte flytta för att ta ett sånt steg.

– Har man bara engagemang och vilja att lära sig, finns stora möjligheter. Hos oss och säkerligen också många andra, säger Kristin Fransson, vd G Fransson Maskin AB.

– Vi behöver visa upp att det är en trevlig arbetsmiljö, och att det nuförtiden varken är tungt eller smutsigt inom industrin. Mitt skrivbord är smutsigare än de flesta industrier i Säffle, det kan jag lova! säger Helena.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareEntreprenörskapFöretagandeFöretagarnaHelena KarlssonIndustrierIndustrigatanNiclas NilssonOP HöglundsSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.