Hoppa till huvudinnehållet

Populär gudstjänst med veteranfordon

Publicerad:
Rolf Karlssons fina Scania Vabis 75 från 1963.
Rolf Karlssons fina Scania Vabis 75 från 1963. Foto: Kjell Olsson

Intresset var stort när det i helgen var dags för fordonsgudstjänst vid Kila kyrka. Ett 70-tal personer kom för att delta.

 • Sten och Vibeke Sjögren kom med sin blänkande vita Buick Wildcat årsmodell 1963. Lill-Ingmars hit Molly tonade ut från grammofonskivspelaren.
  Sten och Vibeke Sjögren kom med sin blänkande vita Buick Wildcat årsmodell 1963. Lill-Ingmars hit Molly tonade ut från grammofonskivspelaren. Foto: Kjell Olsson
 • Två blänkande jänkare.
  Två blänkande jänkare. Foto: Kjell Olsson
 • ”Det här solskyddet fick jag betala dyrt för”, sade Roger Linäng gällande sin 1954 års PV.
  ”Det här solskyddet fick jag betala dyrt för”, sade Roger Linäng gällande sin 1954 års PV. Foto: Kjell Olsson
 • En tipspromenad med musikfrågor lockade på vägen ned till kyrkkaffet.
  En tipspromenad med musikfrågor lockade på vägen ned till kyrkkaffet. Foto: Kjell Olsson
 • En gudstjänst för fordonsintresserade.
  En gudstjänst för fordonsintresserade. Foto: Kjell Olsson
 • Bosse Rodén har hela tio veteranbilar och denna gång plockade han ut sin Mercedes SLC som är närmare 50 år gammal. Hustru Sonja och sonen Martin får följa med ibland.
  Bosse Rodén har hela tio veteranbilar och denna gång plockade han ut sin Mercedes SLC som är närmare 50 år gammal. Hustru Sonja och sonen Martin får följa med ibland. Foto: Kjell Olsson
 • Kantor Martin Rodén spelade både till psalmerna och bjöd på 60-talsmusik.
  Kantor Martin Rodén spelade både till psalmerna och bjöd på 60-talsmusik. Foto: Kjell Olsson
 • Mats Johansson Flygg hade bland annat en nyinköpt tavla med namnet ”Sinnesro” målad av Yvonne Blom från Värmskog med i sin predikan.
  Mats Johansson Flygg hade bland annat en nyinköpt tavla med namnet ”Sinnesro” målad av Yvonne Blom från Värmskog med i sin predikan. Foto: Kjell Olsson
 • ”Hjälparen”, ett tema för dagen, fanns uppsatt i form av en leksaksambulans vid kyrkoingången
  ”Hjälparen”, ett tema för dagen, fanns uppsatt i form av en leksaksambulans vid kyrkoingången Foto: Kjell Olsson
 • Hela 15 TT-lopp har Allan Johanssons italienska Rumi SSTT 125 cc kört och det finns en besiktningslapp för varje genomfört lopp.
  Hela 15 TT-lopp har Allan Johanssons italienska Rumi SSTT 125 cc kört och det finns en besiktningslapp för varje genomfört lopp. Foto: Kjell Olsson
 • Per Johansson rattar sina föräldrars Mercedes 200 av 1971 års modell i originalskick.
  Per Johansson rattar sina föräldrars Mercedes 200 av 1971 års modell i originalskick. Foto: Kjell Olsson
 • Volvo N 86, årsmodell 1967, ägs av Jonny Olsson, Nysäter.
  Volvo N 86, årsmodell 1967, ägs av Jonny Olsson, Nysäter. Foto: Kjell Olsson
 • Denna ”VW- bubbla” årsmodell 1965 ägs av Mattias Wallin Brandt.
  Denna ”VW- bubbla” årsmodell 1965 ägs av Mattias Wallin Brandt. Foto: Kjell Olsson

”Hjälparen kommer” var söndagens tema i Kila kyrka och ett synbarligt bevis var den leksaksambulans som satt vid ingången till kyrkogården. Entusiaster av veteranfordon av olika slag, både som chaufförer och åskådare, hade även i år kommit till Kila kyrka för att vara med om en fordonsgudstjänst.

Intresset var även i år stort och totalt ett 70-tal personer hade bänkat sig när kyrkvärden John-Åke Johansson hälsade välkommen. Han och andra kyrkvärden May Brit Pavlic deltog tillsammans med prästen Mats Johansson Flygg i den gudstjänst som ägde rum i Kila kyrka och som var sammanlyst med Gillbergas, Långseruds och Svanskogs församlingar.

Publiken sjöng med

Mats talade över dagens tema och hade även en nyinköpt tavla gjord av Yvonne Blom från Värmskog. Tavlans namn var ”Sinnesro” och det passade bra in. Psalmerna 197, 198 och 517, Den blida värme, Likt vårdagssol i morgonglöd samt Värld som nu föds på nytt, sjöngs unisont och med Martin Rodén vid orgeln.

Mellan psalmerna blev det dock en hel del låtar, bland annat från 60-talet, där både Beatles, Elvis Presley, Lalla Hansson och Sven-Ingvars fanns med. Publiken sjöng gärna med i refrängerna. Två nyss döpta barn, Albin Sven Tagelmark född 1/1 2023 samt Mats Erik Herman Ivermark född 30/1 2023 omnämndes.

Frågor om schlagers

Efter gudstjänsten och med Elvistoner fortfarande ringande i öronen drog sig folket till den tipspromenad som hade anordnats från kyrktrappan via kyrkogården ned till Kila församlingshem.

Frågorna handlade om schlagers och efter gott kaffe med dopp var det prisutdelning. De tre främsta tiopoängarna som lottades fram var Roger Linäng, Åke Schullström samt Rolf Karlsson. Många priser delades ut och som avslutning tackades alla som på olika sätt deltagit i den lyckade dagen. Martin Rodén bjöd även på ytterligare musik i form av dragspelslåtar.

Artikeltaggar

GudstjänsterKila kyrkaMotor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.