Hoppa till huvudinnehållet

Säffle OK firade 80 år

Publicerad:
Tipspromenaden bjöd på många kluriga frågor. Här är det Håkan Andersson, K-G Lindgren och Marit Langaard som funderar.
Tipspromenaden bjöd på många kluriga frågor. Här är det Håkan Andersson, K-G Lindgren och Marit Langaard som funderar. Foto: Claes Åkerblom

Säffle OK firade nyligen sitt 80-årsjubileum. Ett 40-tal medlemmar hade mött upp, däribland sju av dem som varit ordförande genom åren. Ett antal förtjänsttecken delades ut.

Genom åren har Säffle orienteringsklubb haft 20 ordförande. Sju av dessa var på plats vid 80-årsfirandet: K-G Lindgren (1969–77), Lars Bengtsson (2022–23), Sidsel Kringstad (1978–80), Lennart Stolpe (1990–94), Björn Viklund (1984–89), Rune Gustavsson (1982–83) och Hans Kringstad (2005–13).
Genom åren har Säffle orienteringsklubb haft 20 ordförande. Sju av dessa var på plats vid 80-årsfirandet: K-G Lindgren (1969–77), Lars Bengtsson (2022–23), Sidsel Kringstad (1978–80), Lennart Stolpe (1990–94), Björn Viklund (1984–89), Rune Gustavsson (1982–83) och Hans Kringstad (2005–13). Foto: Claes Åkerblom

Det var fullsatt i klubbstugan när alla hade satt sig till bords. Innan dess hade de avverkat en tipspromenad och dessutom fått en snabb genomgång av klubbens historia. Det var Lars Bengtsson som drog den senare. Det handlade om hur Sifhälla på 1930-talet tog upp orienteringssporten som en sektion och hur denna 1943 bröt sig loss till en egen förening. Drivande var jägmästare Ture Björkman och han var också den förste av klubbens totalt 20 ordförande. Sju av dessa fanns för övrigt på plats och uppmärksammades under kvällen. Nestor i sällskapet var K-G Lindgren som blev ordförande redan 1969.

Rune Gustavsson, Bengt Eriksson, Elisabet Bengtsson och Ragnar Persson var fyra av dem som belönades med Värmlands Orienteringsförbunds förtjänsttecken.
Rune Gustavsson, Bengt Eriksson, Elisabet Bengtsson och Ragnar Persson var fyra av dem som belönades med Värmlands Orienteringsförbunds förtjänsttecken. Foto: Claes Åkerblom

Sammanhållning

Idag är det Lars Bengtsson som håller i ordförandeklubban och det var också han som hade sytt ihop kvällens program – tillsammans med många goda krafter, bör understrykas. Just sammanhållningen är något som har genomsyrat Säffle OK – och som tydligt framgick av stämningen under middagen. Hans Lidén påminde om flera av de stortävlingar som klubben har ordnat genom åren. Där krävs det ett gott samspel mellan alla funktionärer. Annika Karlsson upplyste per brev om damklubbens fina insatser.

Förtjänsttecken

Några av dem som har betytt mycket för klubben och orienteringssporten belönades med Värmlands Orienteringsförbunds förtjänsttecken. Lars Bengtsson kunde ropa fram hela 15 mottagare. Bengt Eriksson och John Gunnarsson tilldelades förbundets guldmärke. Silvermärket delades ut till Ragnar Persson, Rune Gustavsson och Elisabet Bengtsson, medan Åke Schullström, Håkan Andersson, Anders Schullström, Tommy Andersson, Tomas Forslund, Bertil Andersson, Marit Langaard, Michael Ågren, Lisa Nord-Ågren och Hans Wilhelmsson fick bronsmärket. Många av dessa kan se tillbaka på ett mångårigt engagemang inom klubben.

Historia

Bernt Bengtsson hade ställt samman en liten historik över de 80 åren och han hade även ordnat en bildutställning. Vidare hade Nils Langaard plockat fram ett antal filmer som gav smakprov på verksamheten, från 1960-talet och framåt. Lennart Stolpe bidrog med en dikt.

Lars Bengtsson summerade kvällen och konstaterade att detta förmodligen var föreningens sista jubileumsfest. Som bekant planeras ett samgående med skidklubben. Men han påminde också om att det finns gott om historiskt material – och här hoppades han på en studiecirkel för att ta hand om minnena och knyta ihop säcken på bästa vis.

Claes Åkerblom

Säffle OK summerar sina 80 år

Artikeltaggar

OrienteringSportSäffleSäffle OKVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.