Hoppa till huvudinnehållet

Amanda Karlssons ”Vargfabriken” äntrar Vattentornet

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Vargfabriken är ett konstvernissage av Amanda Karlsson som har premiär i Vattentornet den 27 maj.
Vargfabriken är ett konstvernissage av Amanda Karlsson som har premiär i Vattentornet den 27 maj. Foto: Amanda Karlsson

På lördag den 27 maj är det dags för en ny vernissage att äntra Vattentornet. Denna gång är det Amanda Karlssons ”Vargfabriken” som ska flytta in – en utställning som tar avstamp i vargfrågan.

Amanda Karlsson är i dag verksam i Göteborg, men kommer ursprungligen från Karlstad. Hennes uppväxt i de värmländska skogarna har präglat hennes konstnärskap mycket, bland annat inspireras hon av den värmländska berättartraditionen.

– Min släkt är ganska förankrad i Värmland och i Dalarna, så det är ju just den verkligheten man har växt upp med. De djupa skogarna och berättartraditionen. Jag hävdar att jag berättar sagor med min konst och det är nog väldigt baserat på Värmland och Fröding och att man ofta glider lite mellan sanning och lögn, säger Amanda.

Vargfabriken, som hon nu kommer till Säffle med, har hon arbetat med samt ställt ut i två år. Inför utställningen i Vattentornet har hon dock utvecklat den med ytterligare sju verk, ljud och ljus.

– Det är en så unik plats att ställa ut på, så jag ville göra det ännu mer teatraliskt. Tanken är att de ska ta upp hela utrymmet i Vattentornet och att de ska göra om det till en föreställningsplats, ungefär.

Konstvernissage i Vattentornet.
Konstvernissage i Vattentornet. Foto: Camilla Bark

En symbolfråga

För några år sedan började Amanda att intressera sig mycket för symbolfrågor och framför allt vargfrågan. Det var så idén till utställningen föddes.

– Det är så störigt att man alltid pratar om något som man inte pratar om. Vargfrågan är kanske den tydligaste symbolfrågan vi har. Den har ingenting med objektet varg att göra, men vargen används som en dräkt för att säga något annat. Det var så den här berättelsen föddes.

Amanda beskriver Vargfabriken som antagonisten eller protagonisten i denna berättelse, beroende på hur man ser det. Det är där som vargdräkterna produceras innan de hamnar på den fysiska kroppen. Perspektivet är att man inte har det i sig, utan att värderingarna kan ses som dräkter som kan tas av och på.

– Utställningen är gjord som en platsspecifik installation av storskaliga och tredimensionella oljemålningar som tillsammans gestaltar en arrangerad scen. En person som heter Anders Olofsson ska göra ljudverk så att det känns som att man kliver in i fabriken, säger Amanda.

Konstverken är formsågade storskaliga oljemålningar.
Konstverken är formsågade storskaliga oljemålningar. Foto: Amanda Karlsson

Vad hoppas du att besökarna ska känna eller tänka när de ser dina konstverk?

– Det grundläggande är att man ska kunna kliva ur sin egen världsbild och sitt eget perspektiv och få syn på ett nytt med hjälp av gestaltningen. Betraktare kan gå in i vattentornet och använda frågan på samma sätt som jag gör och få syn på vad vi pratar om under ytan, säger Amanda.

Hur känns det att komma hit och visa upp din konst?

– Åh det känns jättekul! Jag har ju varit där förut och vet att det är en unik konsthall, så jag har velat ställa ut där i ganska många år, avslutar Amanda.

Artikeltaggar

Gamla vattentornetGöteborgKonstNöje/KulturSäffleSäffle kommunUtställningarVargarVernissagerVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.