Hoppa till huvudinnehållet

Bra företagsklimat i Säffle: ”Men vi måste bli ännu bättre”

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Företagarna i Säffle tycker att det är ett bra företagsklimat i Säffle. Det visar den årliga enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
Företagarna i Säffle tycker att det är ett bra företagsklimat i Säffle. Det visar den årliga enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Foto: Claes Österman

Företagarna i Säffle är fortsatt mycket nöjda med företagsklimatet i kommunen. Det framgår av den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har genomfört.

– Vi får toppbetyg på många punkter men har också en del att förbättra.

Det säger Pia Proper, kommuns näringslivschef med anledning av att Säffle kommun åter får höga betyg i den enkät som Svenskt Näringsliv årligen genomför bland företagarna.

Undersökningen ser bra ut för Säffle kommun, som har gått stadigt uppåt de senaste tio åren och även i år ligger högt över riksgenomsnitt i det sammanfattande omdömet. Betygen från företagen har förbättrats på väsentliga punkter men har i årets undersökning också försämrats på flera av de 15 kriterierna.

– Vi får sänkt betyg på sju punkter. Det är något som vi måste analysera och förbättra så att vi även i fortsättningen kan ge företagarna de förutsättningar som de behöver för att utvecklas, säger Pia Proper.

101 företag svarade

Sammantaget är det ändå ett resultat som imponerar på Anna Hedberg på Svenskt Näringsliv i Värmland.

— Långsiktigheten i näringslivsarbetet i Säffle märks tydligt. Visserligen sänks betyget i frågan om dialog med kommunens beslutsfattare, men kommunen får ändå klart godkänt från företagen. Kontinuerlig dialog är nödvändig för att kunna fånga upp synpunkter från företagen och åtgärda dem relativt snabbt, säger Anna Hedberg.

Svenskt Näringsliv har undersökt det lokala företagsklimatet årligen sedan 2001. I år har man fått svar från 32 400 företag i landet. I Säffle svarade 101 företag på enkäten.

Betygen mäts på en sexgradig skala, där 3 är godtagbart och 4 är bra. Säffles sammanfattande omdöme, det vill säga helhetsuppfattningen hur det är att bedriva företag i kommunen, stiger till 4,2 jämfört med 4,1 förra året. Säffle är därmed tvåa i Värmland efter Munkfors. Grums och Kil är de enda övriga kommuner i Värmland som når över betyget 4.

Pia Proper är Säffle kommuns näringslivschef och kan glädja sig åt en stigande kurva i näringslivsbarometern.
Pia Proper är Säffle kommuns näringslivschef och kan glädja sig åt en stigande kurva i näringslivsbarometern. Foto: Claes Österman

Enkäten visar också att det finns frågor för Säffle kommun att jobba med. Frågor som tappat mest i betyg är tjänstemännens attityder, dialogen med beslutsfattare, informationen till företagen samt upphandling.

Motsägelsefullt

Pia Proper tycker att det är lite motsägelsefullt att slutomdömet blir så bra när man samtidigt tappar i flera kriterier.

– Vi är jättenöjda med slutomdömet men inser att det finns punkter där vi snabbt och effektivt måste förbättra oss, säger hon.

Hur ska ni göra det?

– Vi får samla tjänstemän, politiker och andra parter för att analysera och diskutera hur vi ska bli bättre och om vi kan jobba annorlunda. Här krävs att vi jobbar tillsammans för att lyfta ännu mer och ge näringslivet allt stöd som krävs. För här handlar det om arbetstillfällen, svarar Pia Proper.

Anna Hedberg menar att det är en utmaning att hela tiden förbättra betygen när man redan ligger i toppskiktet.

– Därför ser vi förändringar åt båda hållen, men som helhet har Säffle ett riktigt bra företagsklimat. Framför allt får kommunens myndighetsutövning riktigt bra betyg vilket visar att processer och rutiner fungerar. Enda frågan som får underkänt är företagens tillgång till relevant kompetens och det är en svårighet i alla kommuner i hela landet, säger Anna Hedberg.

Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras varje höst. Vilken rankingplacering Säffle kommun då hamnar på presenteras den 20 september. I höstas kom Säffle på 15:e plats i landet och etta i Värmland.

Säffle bäst i Värmland på näringsliv: ”Det är faktiskt helt otroligt”Näringslivsklimatet i Säffle blir allt bättre tycker företagarna

Artikeltaggar

Anna HedbergFöretagarnaNäringslivPia ProperSvenskt NäringslivSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.