Hoppa till huvudinnehållet

Flera nyheter i årets upplaga av Säffle stadslopp

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Ny bansträckning och kortare distanser är nytt för i år. Arkivbild.
Ny bansträckning och kortare distanser är nytt för i år. Arkivbild. Foto: Nathalie Forsström

Till helgen är det dags för folkfest när Säffle Stadslopp går av stapeln. I år är det några nyheter som arrangörerna hoppas ska locka ännu fler deltagare.

Lördagen den 27 maj går startskottet för årets upplaga av Stadsloppet utanför Medborgarhuset i Säffle, där massvis av ivriga löpare kommer stå redo.

Ny bansträckning

Nytt för i år är en ny bansträckning samt att två av distanserna har kortats ned. I stället för fem och tio kilometer som det varit tidigare, kan man välja att springa antingen fyra eller åtta kilometer. Anledningen till de kortare distanserna är att man hoppas locka till sig en bredare skara.

– Först och främst vill vi att det ska vara en bredare massa som känner sig manade att springa. Sen visste vi att vi skulle ha en ny bansträckning i år och då föll det sig naturligt att det blev fyra och åtta kilometer, eftersom vi hade en slinga som vi tyckte var bra, säger Magnus Jansson, som kommer att vara tävlingsledare under lördagen.

Hur kommer den nya banan att gå?

– Den börjar lite likadant som tidigare, men efter Solparken kommer vi att springa förbi Sund och sedan in i Tuvaområdet, vilket vi inte har gjort tidigare. Efter det kommer vi till centrum. Det är en jättefin bansträckning som är lite plattare och har lite mer växtlighet, säger Magnus.

Lite enklare

Sammanfattningsvis kan man säga att det blir lite enklare att springa stadsloppet i år. Än så länge pekar det mot ett lite svalare intresse sett till antalet anmälningar, men det återstår att se hur det nya upplägget tas emot.

– Vi hade cirka 200 anmälda för några dagar sedan, så det verkar vara lite segare med anmälningar, men ute på stan hör vi att det finns ett stort intresse, så det känns kul. Vi vill gärna få in anmälningar så fort som möjligt och hoppas såklart att komma upp i någonstans mellan 500-600 anmälningar som förra året, säger Magnus.

Boxen Race är ett av inslagen i arrangemanget. I år med fler hinder än tidigare.
Boxen Race är ett av inslagen i arrangemanget. I år med fler hinder än tidigare. Foto: Carolina Schützer

Hur länge är anmälan öppen?

– Fram till den 25 maj. Det går även att efteranmäla, men då tar vi ut en liten extra avgift.

För stora och små

Utöver Team Sportia-Loppet på åtta kilometer och Runningloppet på fyra kilometer, kan man välja att springa Boxen race som är fem kilometer och innehåller fler hinder än tidigare. Man kan också välja att promenera fyra kilometer om man anmäler sig till Sibyllapromenaden.

Stadsloppet har något för alla. ST-loppet och Papricaloppet passar utmärkt för barn och unga. Arkivbild.
Stadsloppet har något för alla. ST-loppet och Papricaloppet passar utmärkt för barn och unga. Arkivbild. Foto: Nathalie Forsström

För de lite yngre deltagarna finns ST-loppet på 1,5 kilometer för barn upp till tolv år samt Papricaloppet på 300 meter för barn upp till fem år.

Arrangörerna för Säffle Stadslopp 2023 är Säffle Sportklubb, Säffle Skidklubb, Boxen och Säffle kommun.

Artikeltaggar

LöpningMedborgarhusetSportSäffleSäffle kommunSäffle stadsloppTräning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.