Blåsmusikens dag firas med konsert

Publicerad:
Det kommer att spelas blåsinstrument i olika former när Kulturskolorna uppträder i helgen. (arkiv) Foto: Emma Alegod Bruce

På lördag är det blåsmusikens dag. En dag som kommer att uppvaktas på Medborgarhuset genom en konsert som framförs av Säffle och Åmåls kulturskolor samt Säffle Tower Brass.

Blåsmusikens dag firas över hela Sverige när det runt om i landet spelas blåsinstrument i form av bleckblås, brass och träblås. En dag som syftar till att synliggöra, ena och utveckla ett rikare blåsmusikliv. Här i Säffle kommer dagen att firas med en konsert i Medborgarhusets rotunda.

Samarbete mellan kulturskolor

På scenen hittas elever från Säffle så väl som Åmål. Inför konserten valde kulturskolorna i Åmål och Säffle att samarbeta med varandra. Ett projekt drivet av lärarna Henrik Johansson Kull och Jörgen Johansson, som har pågått under hela läsåret och sedan intensifierats under vårterminen.

Orkestern som går under namnet Säffle-Åmål Brassband och består av ett tjugotal musiker, har övat i stort men även under de enskilda musiklektionerna.

– Det känns uppskattat av eleverna. De får nya kompisar när de träffar andra med samma intresse. Då blir det en social grej, vilket är både viktigt och roligt, säger Henrik Johansson Kull, brass- och slagverkslärare på Säffle Kulturskola.

Blandat musikprogram

Helgens shower kommer bestå av ett blandat musikprogram och det kan förväntas marscher, klassisk musik och populärmusik. Uppträder gör även bandet Säffle Tower Brass. Det lovas även en hejdundrande avslutning när banden tillsammans bildar en ensemble på över fyrtio personer.

Firandet tar dock inte slut på lördagen, utan sträcker sig ända till söndag då de återigen spelar. Denna gång i Aulan på Karlberg.

Artikeltaggar

ÅmålKlassisk musikKonserterKulturskolan ÅmålMedborgarhusetMusikNöje/KulturSäffleSäffle KulturskolaShower

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare