Det här har Säffleborna dömts för hittills 2023

Ny serie • 51 Säfflebor dömda hittills i år • Tre personer sticker ut

Det sker en hel del brottslighet i Säffle, och Säffle-Tidningen inleder därför en artikelserie om brott. Det här är den första delen. Vi gör olika kartläggningar av brottsligheten i vår kommun, och nu kollar vi på domarna som kommit hittills 2023. 51 personer är hittills dömda för en rad olika brott - de tre vanligaste är narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Tre av dessa 51 personer sticker ut lite extra - dem tar vi en lite närmare titt på.

Dessa 51 dömda Säfflebor har hittills under 2023 – alltså mellan 1 januari till den 24 maj – totalt 49 domar på sig. Många av domarna innehåller flertalet åtalspunkter och sammanlagt har Säffleborna dömts på 126 åtalspunkter. 24 procent av åtalspunkterna handlar om ringa narkotikabrott, som är det brott som toppar listan.

Brott som narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri är åtalspunkter som gärna följer varandra i domarna. I flertalet fall har personerna olovligen använt narkotika (ringa narkotikabrott), därefter kört bil utan att ha rätt till det (olovlig körning) - under påverkan av narkotika (rattfylleri).

Det här har Säffleborna dömts för hittills 2023
BrottsrubriceringAntal åtalspunkter
1Ringa narkotikabrott30
2Grov olovlig körning13
3Rattfylleri11
Narkotikabrott11
4Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål8
Olovlig körning8
5Tillgrepp av fortskaffningsmedel5
Misshandel5
6Grovt rattfylleri4
Stöld4
Bidragsbrott4
7Olaga hot3
Brott mot trafikförordningen3
8Olovligt förande av vattenskoter2
Hot mot tjänsteman2
Sexuellt ofredande2
Skadegörelse2
Hastighetsöverträdelse2
9Grov vårdslöshet i trafiken1
Misshandel (ringa brott)1
Våldtäkt1
Överträdelse av kontaktförbud1
Försök till stöld1
Ringa vapenbrott1
Falskt larm1
126

Knark och bilkörning

Gällande topp tre-brotten: Totalt är det 19 olika personer som dömts för ringa narkotikabrott, fem personer för grov olovlig körning, åtta stycken för narkotikabrott, och sex personer har dömts för rattfylleri. Dessa topp tre-brott står för 65 av de 126 åtalspunkterna - alltså för nästan 52 procent av de hittills begångna brotten.

Det hårdaste straffet som utdömts är 3 års fängelse för våldtäkt, men även fyra andra har påföljder på 1 års fängelse. Ytterligare fem fängelsestraff har utdömts, men då mellan 10 och 1 månads längd. Så totalt har 10 personer dömts till fängelsestraff. De högsta dagsböterna som utdelats är 26.400 kronor för ett ringa narkotikabrott.

Mannen som fick dessa höga dagsböter har till och med hunnit dömas vid två olika tillfällen. En gång i slutet av februari, då för ringa narkotikabrott. Han hade då innehaft 1,73 gram amfetamin. Han dömdes då till 80 dagsböter á 330 kronor. I slutet av maj dömdes han igen, på fyra punkter. Här fick han istället 6 månaders fängelse, bland annat för innehav av 2,67 gram kokain och 242 stycken tabletter á 200 milligram tramadol.

Tre personer står för en tredjedel av brotten

51 personer har dömts hittills i år – 10 av dem är kvinnor, resterande är män. Den man som dömts för flest brott under 2023, en 33-årig man, har dömts på 16 åtalspunkter. På andraplats finns en 32-årig man - han har dömts på 13 punkter. Den kvinna som dömts för flest brott, en kvinna på 25 år, har också 13 punkter på sin dom.

Dessa tre personer sticker ut med antalet åtalspunkter på sina domar - de står själva för en tredjedel brotten som Säffleborna dömts för hittills under 2023. De står dessutom för en tredjedel av alla ringa narkotikabrotten; 9 punkter av 28.

Det här är tre personer som förekommer i brottsregistret flertalet gånger under många år tillbaka i tiden. Kvinnan har tidigare tre domar och är dömd för 7 brott och 32-åringen har 4 domar med totalt 10 åtalspunkter. Även här är 33-åringen värst. Mellan 2022 och 2011 har han på sina 11 domar blivit dömd på 101 åtalspunkter. Vad gäller brotten som de dömts för hittills under 2023, så handlar det främst om de sju översta brottsrubriceringarna på listan över brotten som begåtts.

Publicerad:

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterFängelseNarkotikabrottOlovlig körningSäffleSäffle-Tidningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.