Hoppa till huvudinnehållet

Ny vår för konsten i Säffle

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Det är ett stort gäng människor från olika föreningar som samarbetat med kommunen för att få till Säffle Konstrunda. På bilden syns ett urval av dem: Sven Gerdin, Säffle konstförening; Camilla Bark, Säffle kommun; Tommy Svanström Olsson, Säffle konstförening; Lotta Boholm Wall; Ulf Karlsson, Värmlands Vikingacenter; Mia Sandin, Värmlands Vikingacenter samt Sylvia Tilleby, Carina Svärd och Marianne Wenneberg, alla från Säffle Konstförening.
Det är ett stort gäng människor från olika föreningar som samarbetat med kommunen för att få till Säffle Konstrunda. På bilden syns ett urval av dem: Sven Gerdin, Säffle konstförening; Camilla Bark, Säffle kommun; Tommy Svanström Olsson, Säffle konstförening; Lotta Boholm Wall; Ulf Karlsson, Värmlands Vikingacenter; Mia Sandin, Värmlands Vikingacenter samt Sylvia Tilleby, Carina Svärd och Marianne Wenneberg, alla från Säffle Konstförening. Foto: Marina Johansson

När något sker för tredje gången kan man kalla det tradition; vid elfte gången får man nog med rätta kalla det för en långkörare. Till den siffran har Säffle Konstrunda kommit. Precis som i alla tidigare års upplagor blir det en mångfald av konst på en lika stor mångfald av utställningsplatser.

– Man blir imponerad av vilka ambitioner som finns för konsten i Säffle, säger Ulf Berglund, ny kulturchef i Säffle kommun.

Många sorters konstnärliga uttryck, och på lika varierande platser. Det är som det brukar vara på Säffle Konstrunda. Och utställarna är såväl gamla bekanta som helt nya ansikten för Säffles konstvärld.

Carina Svärd ställer ut i Kanalcaféet.
Carina Svärd ställer ut i Kanalcaféet. Foto: Marina Johansson

En av de nya bekantskaperna är Carina Svärd. Hon kommer ursprungligen från Borås och har bott i Säffle i 2,5 år. Hon målar främst med akryl och ställer ut i Kanalcaféet; färgstarka målningar med djurmotiv är något av hennes signum.

– Jag gick med i Säffle Konstförening och det var ju fantastiskt att träffa människor som gillar samma saker som jag: att skapa.

Ständigt hett ämne

Årets utställning i Vattentornet har premiär under konstrundan men pågår hela sommaren. Konstnären är Amanda Karlsson, som kommer från Värmland men numera bor i Göteborg. Hennes utställning Vargfabriken består av stora, tredimensionella oljemålningar som belyser den ständigt debatterade och polariserande vargfrågan. Den tar upp frågor som hur en åsikt formas och vad den säger om bäraren.

– Det är faktiskt första gången som det ställs ut målningar i Gamla Vattentornet. Jag tror att det blir en spännande upplevelse, säger Camilla Bark, kultursamordnare i kommunen.

Ulf Berglund, kulturchef i Säffle kommun.
Ulf Berglund, kulturchef i Säffle kommun. Foto: Marina Johansson

Djärva satsningar

Ulf Berglund, ny kulturchef, är med om sin första Säffle Konstrunda - och han är redan imponerad.

– Som ny här slås man av hur fantastiskt det är att man har tagit vara på en sån byggnad som det gamla vattentornet för att visa upp konst. Första gången jag var i Säffle och såg vepan med texten ”KONST” på vattentornet kände jag att ”wow, det här är en kommun som vill och vågar någonting”.

Blomstertid i Wiksfors

Mor och döttrar ställer ut på Wiksfors bruk, och det blir solrosor överallt och i många former.
Mor och döttrar ställer ut på Wiksfors bruk, och det blir solrosor överallt och i många former. Foto: Marina Johansson

Lotta Boholm Wall gör 20-årsjubileum som bildhuggarkonstnär och firar det genom att ha en gemensam utställning vid sin verkstad på Wiksfors bruk tillsammans med mamma Anette och systern Susanne.

– Det kommer att bli en explosion av solrosor, som vi skapar på olika sätt. Solrosen är en blomma och ett motiv som varit viktig för mig i många år, och nu får jag fullt utlopp för den.

Natur i foto och måleri

På Värmlands Vikingacenter ställer Tommy Edström, välkänd profil för konsten och kulturen i Säffle, ut sina landskapsmålningar i akvarell. På Galleri 2 glädjer man sig över att ha en gammal säffleson - Björn Månsson - på besök.

– Han är utbildad designer och undervisar i fototeknik, och just foto kommer att ställas ut den här gången. Det blir mycket naturmotiv och särskilt fåglar, som han inspireras mycket av, säger Marianne Wenneberg, Galleri 2.

På Silvénska villan blir det nyöppning för Olof Wahlunds fotoutställning, som välkomnar besökarna till kvällsvernissage.

Sven Gerdin har arbetslett en studiecirkel i foto, vars resultat visas under Kilaveckan.
Sven Gerdin har arbetslett en studiecirkel i foto, vars resultat visas under Kilaveckan. Foto: Marina Johansson

Kila Östra Bygdegårds medverkan har skjutits upp till Kilaveckan, som pågår under vecka 27. Det blir visning av vad en studiecirkel i foto, ledd av fotografen Sven Gerdin, har arbetat med under året.

– Vi har bland annat tagit bilder av en ödegård i Harkel nattetid, och vi kallar den utställningen Harkel by night, säger Sven.

Under konstrundan öppnar även von Echstedtska gården sin säsongsutställning.

Själva Säffle konstrunda pågår under lördag och söndag, även om flera av de medverkande utställningar pågår längre tid än så.

Artikeltaggar

Amanda KarlssonGalleri 2KanalcaféetKonstNöje/KulturSilvénska villanSven GerdinSäffleSäffle KonstföreningUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.