Hoppa till huvudinnehållet

SNF på vandring längs Silverleden

Publicerad:
Inger Wold begrundar en del av den silvergruva som är 60 meter som djupast. Foto: Kjell Olsson

Silverleden i Värmskog är en vacker och spännande vandringsled som passerar både LM Ericssons minnesgård med telefonmuseum och Vegerbols silvergruva med dess gamla gruvschakt och lämningar efter gruvförvaltarens vackra trädgård.

Säffles lokalavdelning av Naturskyddsföreningen har varit på en vandring med lite olika inslag.

Man åkte till Värmskog där Erik Lindberg tog emot och berättade om geniet Lars Magnus Ericson och hans tid i Värmskog samt dennes fantastiska väg mot telefontoppen.

Man tittade in i hemmet som idag är ett museum. I ett litet hus finns även en utställning om de silvergruvor som fanns i trakten.

Det framgick att verksamheten bedrevs under några perioder på 1800-talet. Mellan 1808-1816 var det full fart och 1848 var det mest lönsamma året med 438 kg silver i produktionen. Annars fanns även bly, zink och koppar i berget.

  • Silverleden är ett utflyktsmål värt att besöka.
    Silverleden är ett utflyktsmål värt att besöka.
  • Grönt vatten i ett av silvergruvhålen som är upp till 60 meter djupa.
    Grönt vatten i ett av silvergruvhålen som är upp till 60 meter djupa. Foto: Helene Odefjord
  • Avklarad vandring längs Silverleden i Värmskog.
    Avklarad vandring längs Silverleden i Värmskog.
  • Informativa tavlor finns uppsatta längs den cirka sju km långa Silverleden i Värmskog.
    Informativa tavlor finns uppsatta längs den cirka sju km långa Silverleden i Värmskog.
  • Erik Lindberg hälsade välkommen till LM Ericssons hem i Nordtomta Ford, Värmskog.
    Erik Lindberg hälsade välkommen till LM Ericssons hem i Nordtomta Ford, Värmskog.

Även åren 1852-1870 bedrevs gruvbrytning och ytterligare ett försök gjordes 1905. Ådern sinade dock och man kunde inte nå lönsamhet.

Som mest arbetade 150 personer i de olika delarna av gruvdriften. Vid gruvområdet finns även rester från de stora trädgårdsodlingar som fanns samt lite av den förvaltarbostad som fanns på plats.

Efter fika vandrade SNF-gruppen längs en cirka sex km lång led - den så kallade Silverleden - där man på slutet fick uppleva en mängd fjärilar av olika slag och det finns ett antal skyltar med fakta om fjärilar längs leden. Dessa skyltar är del av ett projekt från Länsstyrelsen.

Ett strålande väder och en fin led samt lite nya kunskaper gjorde det till en vällyckad dag för ett femtontal deltagare.

Artikeltaggar

Djur och naturGruvbrytningNaturskyddsföreningenSäffleTrädgårdVandringVärmskogVegerbol

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.