Hoppa till huvudinnehållet

10 000 i potten på lådbilsrally

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Se upp i backen! Här rullar Johan Fredriksson och Magnus Liljeqvist fram i ”The Badcar”, med tävlingssponsorn Björn Richter från XX Engineering i fronten.
Se upp i backen! Här rullar Johan Fredriksson och Magnus Liljeqvist fram i ”The Badcar”, med tävlingssponsorn Björn Richter från XX Engineering i fronten. Foto: privat

Det skulle inte bli något centrumrally i Säffle i år, men nu blir det faktiskt det ändå - även om fordonen saknar motorer. Under Galna Tuppens tvådagarsfestival PowerStage arrangeras lådbilsrallyt The Crazy Race - och det är hög tid att anmäla sig.

– Folkfesten är fixad - nu är det folket vi behöver, säger Tobias Pettersson.

Den 17 juni hoppas arrangörerna på att få se en brokig skara hemsnickrade fordon susa genom festivalområdet när det anordnas rally med lådbilar.

– Det blir ju inget vanligt rally genom stan i år och då tänkte vi att vi kör ett lådbilsrally istället, säger Tobias.

Kreativitet vinner

Racet går genom festivalområdet vid Galna Tuppen och på Fogdegatan ner mot Hyttegatan. Det kommer att finnas ett antal utmaningar längs vägen och man kan antingen välja den enklare vägen eller den med hinder. Ur en tidsaspekt spelar det ingen roll, så man tar det som passar fordonet.

– Tävlingen går inte på tid, utan det handlar mer om show, kreativitet och publikfrieri. Men det gäller fortfarande att ha en bra konstruktion så att man tar sig igenom hela banan - även om man kanske får knuffa på eller släpa fram emellanåt, säger Tobias.

Bröderna Pettersson på Galna Tuppen - Tobias och Robin - hoppas att lådbilsrallyt The Crazy Race ska bli en ny tradition under festivalen PowerStage.
Bröderna Pettersson på Galna Tuppen - Tobias och Robin - hoppas att lådbilsrallyt The Crazy Race ska bli en ny tradition under festivalen PowerStage. Foto: Marina Johansson

Unika modeller

Lådbilen kan se ut precis som helst och alla konstruktioner är godkända, så länge som de rullar fram utan drivmedel.

– Det är muskelkraft och de fysiska lagarna som gäller. Det måste finnas ratt, styrningssystem och stoppanordning, och de får vara max 2 meter breda och 4 meter långa. Det är de enda regler vi har, säger Tobias.

– Vi har hämtat inspiration till detta från Red Bull Soapbox Race, ett lådbilsrally arrangerat av Red Bull. Där kan bilarna verkligen se ut hursomhelst. Det är bara fantasin som sätter gränser och vi hoppas på att se många udda och galna byggen, säger Robin Pettersson.

Kan alla göra en lådbil då?

– Ja, det vill jag ändå säga. Allt funkar ju så länge som den rullar fram! Säkert har många något hemma som de kan utgå ifrån. Och var inte rädd för att fråga företagarna om de har spillplank och liknande som du får använda! tipsar Tobias.

Man kan tävla i lag om upp till fem personer, men självklart kan man även tävla solo om man så vill.

– Och lagnamnet får ju gärna återspegla fordonet på något sätt.

Under förra årets PowerStage kom några unga tonåringar fram och sa att det var den bästa dagen i deras liv. ”Då känns det ju plötsligt inte längre att man jobbat i 18 timmar. Det är ju varför vi gör detta; att Säffle ska leva upp”, säger Tobias Pettersson.
Under förra årets PowerStage kom några unga tonåringar fram och sa att det var den bästa dagen i deras liv. ”Då känns det ju plötsligt inte längre att man jobbat i 18 timmar. Det är ju varför vi gör detta; att Säffle ska leva upp”, säger Tobias Pettersson. Foto: Marina Johansson

Femsiffrigt prisbelopp

Poäng från en jury och från publiken kommer att avgöra vinnaren. I potten ligger hela 10 000 kronor till det vinnande laget.

– Det har våra huvudsponsorer SäffleBostäder och XX Engineering donerat. Björn Richter, XX Engineering, kommer också att skänka en handtillverkad pokal.

Det tävlas i tre klasser: Papricaracet för barn upp till 8 år, juniorklassen mellan 8 och 14 samt seniorklassen från 15 år. Än finns gott om platser kvar och bröderna hoppas på att det också är många fler som kommer att anmäla sig.

– Det blir ju roligare ju fler vi blir. Folkfesten är fixad - nu är det folket vi behöver! säger Tobias.

Red Bull Soapbox Race är inspirationen bakom The Crazy Race. Ju galnare fordon, desto bättre!
Red Bull Soapbox Race är inspirationen bakom The Crazy Race. Ju galnare fordon, desto bättre! Foto: Nelson Antoine

Nöje som förenar

Intresset för fordon och racing överlag är ju stort i Säffle, så kanske finns potentialen för en ny tradition.

– Det är ju drömmen, att det här kan bli något som lever kvar och som kan förena hela familjer, kompisgäng och arbetsplatser. Att bygga en lådbil med sitt barn eller barnbarn kan ju vara en väldigt givande stund, säger Tobias.

– Och man får leva ut sitt inre barn och sin kreativitet, att få leka. Det är något som alla, i alla åldrar, kan behöva, fyller Robin i.

Artikeltaggar

FordonJuryRacingRallySäffleTrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.