Hoppa till huvudinnehållet

Människan och naturen - en relation uppåt väggarna

Publicerad:
Ett antal svävande tärnor ingår i utställningen. ”Jag tycker att tärnor är charmiga, och för mig personligen är de också förknippade med Säffle och Byälven”.
Ett antal svävande tärnor ingår i utställningen. ”Jag tycker att tärnor är charmiga, och för mig personligen är de också förknippade med Säffle och Byälven”. Foto: Marina Johansson

Naturen och omgivningen är en ständig källa till inspiration för de flesta konstnärer. Så även fotografen Björn Månsson, men det är inte så mycket naturen i sig som relationen mellan den och människan. En tyvärr ofta ganska ensidig, destruktiv och inte så genomtänkt sådan.

– Det blir visualiserade grubblerier, säger han om sin nya utställning på Galleri 2.

Det är en återvändare som installerat sig på Galleri 2 för att delta i årets konstrunda. Björn Månsson är född och uppväxt i Säffle, men bor sedan mer än 30 år tillbaka i Helsingborgs kommun.

– Jag har ställt ut här några gånger förut. Senaste soloutställningen var också på Galleri 2 2014, och så deltog jag i fjolårets höstsalong. Normalt sett brukar jag vara med på konstrundan där jag bor, men i år blev det så att jag kom med här i stället.

I vissa verk ställs både förlagan och resultatet ut samtidigt.
I vissa verk ställs både förlagan och resultatet ut samtidigt. Foto: Marina Johansson

Inspirerande exempel

Något som verkligen glädjer Marianne Wenneberg, gallerist på Galleri 2.

– Det är väldigt roligt när man får hit återvändare! Det väcker nyfikenhet hos säffleborna och jag tror också att många inspireras av konstnärer som kommer härifrån.

Mörk kontrast

En vårutställning förknippas säkert oftast med gröna ängar, kvällssol och spirande blommor, snart redo att plockas till midsommarkransen. Björns fotoutställning får man nog säga bryter det mönstret, med en mörkare färgskala och en lite dyster känsla i många motiv. I flera av dem spelar till och med döden en central roll.

– Det är ju inte ljust och muntert alltid, haha. Det här hade man nog kunnat förknippa mer med november än maj. Men jag hoppas att det inte ska avskräcka någon. Det sticker å andra sidan ut och kan komplettera övriga utställningar - och jag ville köra på den idé jag hade.

Björn har ställt ut på Galleri 2 flera gånger tidigare. Han berömmer lokalen. ”Det är stort och ljust, och så bra att det finns flera rum som kan ha olika teman”.
Björn har ställt ut på Galleri 2 flera gånger tidigare. Han berömmer lokalen. ”Det är stort och ljust, och så bra att det finns flera rum som kan ha olika teman”. Foto: Marina Johansson

Ett knepigt förhållande till Moder Jord

Någon särskild nisch har inte Björn - som även jobbar som konstlärare på gymnasiet - i sitt fotande, men naturmotiv och djur är återkommande teman.

– Här har jag försökt tänka på människan kontra naturen; vår relation till den och hur vi behandlar den. Det är ju en rätt konstig relation, där vi förstör så mycket och distanserar oss från det vi trots allt lever av. ”Visualiserade grubblerier”, kan vi säga att detta är!

Marianne Wenneberg, gallerist, gläds mycket över att hemvändaren Björn representerar Galleri 2 på Säffle Konstrunda.
Marianne Wenneberg, gallerist, gläds mycket över att hemvändaren Björn representerar Galleri 2 på Säffle Konstrunda. Foto: Marina Johansson

Naturliga illusioner

Det är både studiobilder och bilder som har tagits på plats. Det spontana och vilda och det noga, medvetet gestaltade. Björn har dock valt att aldrig manipulera sina bilder. Det knallrosa, lite ”utsmetade” fotot av en ros har inte fått något filter på sig, utan fotot är taget under rödfärgat vatten.

– Jag gillar när bilderna verkligen är på riktigt och att man får göra effekterna själv, från början.

Ett annat exempel är fotot av en träbit. Själva träet har det inte gjorts något med, däremot har fotot kopierats och spegelvänts, och de hoplagda bilderna ser ut som ett djur: några kanske ser en uggla, och andra en fladdermus.

– Jag tycker att det är intressant med det som ligger under ytan och som inte är helt polerat.

Vernissagen sker på lördag i samband med öppnandet av Säffle Konstrunda. Utställningen pågår sedan till och med den 11 juni.

Artikeltaggar

ByälvenGalleri 2KonstNaturNöje/KulturSäffleUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.