Hoppa till huvudinnehållet

Satsning: Mer personal i förskolan ska minska sjukfrånvaron

Publicerad:
Nu satsar man på att öka personaltätheten i kommunens förskolor. Bilden är en genrebild.
Nu satsar man på att öka personaltätheten i kommunens förskolor. Bilden är en genrebild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sjukfrånvaron bland förskollärare i Säffle kommun har ökat kraftigt de senaste åren. För att vända trenden vill man nu satsa på att projektanställa barnskötare för att minska arbetsbelastningen. Det gör att kommunens förskolor nu kommer att få en högre bemanning.

Barn- och utbildningsnämnden har fattat beslut om att projektanställda totalt nio barnskötare till kommunens förskolor.

Det var en enig nämnd som fattade beslut om att projektanställda barnskötare till förskolan. Nämnden gör satsningen trots det svåra ekonomiska läget.

– Vi hoppas att en övertalighet som egentligen innebär en kostnad ska leda till ett nollresultat eftersom kostnader på grund av sjukfrånvaro minskar. Det här är en satsning som förhoppningsvis inte ska innebära en kostnad, säger Thomas Jarlhamre (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Nio barnskötare

Nämnden godkände det förslag som förvaltningen tagit fram och det rör sig om åtta barnskötare på 75 procent och en på heltid, vilket motsvarar sex årsarbetare. Det gäller perioden 1 augusti 2023 till 30 juni 2024. Under tiden kommer man göra uppföljningar och om det visar sig vara en bra satsning kan det bli en förlängning.

– Vi måste följa upp och se om det blir resultat, säger Thomas Jarlhamre.

Putte Grötting (C), 1:e vice ordförande, tror på den här satsningen.

– Vi hoppas att vi får personal som mår bra och barn och föräldrar som upplever en trygg miljö, säger han.

Två miljoner

Bakgrunden till att förvaltningen fick i uppdrag att ta fram ett förslag var att man ser en ökande trend när det gäller sjukfrånvaron bland personalen inom barnomsorgen. Samtidigt är det stora barngrupper och fler barn per årsarbetare i Säffle jämförelsevis med riket. Av de anledningarna fick förvaltningen i uppdrag av nämnden att utreda möjligheterna att projektanställa barnskötare. Syftet är att minska sjukfrånvaron och öka tryggheten för barnen.

En utökning av sex årsarbetare innebär en kostnad på 2,1 miljoner kronor. Det blir en avvikelse från budgeten men kan komma att leda till minskade vikariekostnader och minskade sjuklöner. Om man tillsätter sex årsarbetare hamnar man på 5,1 barn per årsarbetare vilket är samma som genomsnittet i landet.

Fakta

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron bland personalen i kommunala förskolor

2018 - 6,84 procent

2019 - 8,59 procent

2020 - 9,68 procent

2021 - 9,37 procent

2022 - 10,4 procent

2023 - 16,3 procent

Källa: Barn- och utbildningsförvaltningens tjänsteyttrande om utredning av projektanställning av barnskötare.

Hög sjukfrånvaro

Ökningen av sjukfrånvaron har skett kraftigt sedan 2018. Då låg sjukfrånvaron på 6,48 procent. Bortsett från en liten nedgång 2021 har det ökat varje år. I år ligger sjukfrånvaron på 16,3 procent. Det är några enheter som sticker ut med runt 20 procent sjukfrånvaro under förra året. Det är Månstenen, Svanskog och Fiskarberget.

I förvaltningens tjänsteyttrande står det att förhoppningen är att en fast vikarie på enheten kommer att bidra till minskad stress vid korttidsfrånvaro samt öka tryggheten för barnen då det är kända vikarier på plats på förskolorna. Förvaltningen betonar också i underlaget att satsningen innebär en utökad kostnad som det inte finns utrymme för i förskolans budget. Även om vikariekostnader och sjuklöner minskar finns det ingen garanti för en ekonomisk vinst.

Artikeltaggar

FörskolorPolitikPutte GröttingSäffleSäffle kommunSjukfrånvaroSkola och utbildningThomas Jarlhamre

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.