Hoppa till huvudinnehållet

Villkor för nattjobb inte en politisk fråga – motion om bilaga J avslås

Publicerad:
I samband med att beslutet om att införa Bilaga J skulle tas hösten 2019 hölls en protestaktion med övernattning utanför stadshuset. Arkivbild.
I samband med att beslutet om att införa Bilaga J skulle tas hösten 2019 hölls en protestaktion med övernattning utanför stadshuset. Arkivbild. Foto: Claes Österman

Kommunstyrelsen vill avslå en motion som handlar om att ta bort Bilaga J från LSS-personalens avtal. Anledningen till att politikerna vill avslå motionen är att de anser att det inte är en politisk fråga.

Det är Mathias Gyllensteen Söderström som har lämnat in en motion om Bilaga J. I sin motion föreslår han att bilaga J ska avskaffas.

Tidigare fanns ett lokalt kombiavtal för LSS-personalen i Säffle. 2019 fattades beslut om att inte förlänga avtalet utan att istället införa det centralt förhandlade avtalet Bilaga J.

Kritiserat avtal för LSS-personal införs i Säffle: "En stor besvikelse"

Protester

Beslutet mötte kraftiga protester från både personal och facket.

I det tidigare kombiavtalet fick personalen betalt för 70 procent av natten, men med bilaga J fick de istället betalt för 50 procent av natten. Det innebar också att färre timmar som personalen är på jobbet under natten räknas in i arbetstiden. I praktiken innebar det att personalen fick börja jobba ungefär mellan sex och tio timmar mer under en sexveckorsperiod, jämfört med tidigare, för att nå upp till samma sysselsättningsgrad.

Ingen politisk fråga

När motionen nu togs upp i kommunstyrelsen blev beslutet av avslå motionen med motiveringen att frågan inte tillhör det politiska uppdraget.

– Det är en fråga för arbetsmarknadens parter, säger kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).

Sjukvårdspartiet som enbart har ersättarplats i kommunstyrelsen skrev en protokollsanteckning med anledning av beslutet. ”Sjukvårdspartiet har i många år arbetat för att medarbetarna i Säffle kommun, inom de yrken som berördes av dåvarande kombinationstjänstavtalet, inte skulle få försämrade anställningsvillkor, vilket är fallet med J-bilagan.”, går det bland annat att läsa där.

Bättre villkor

Sjukvårdspartiet genom Marianne Utterdahl och Jimmy Elgtberg håller med om att det inte är politikens roll men anser att politiken redan varit involverad i frågan och att man också har ett ansvar för arbetsmiljön. Sjukvårdspartiet ser ingen möjlighet att bifalla förslaget i motionen som den är utformad men tycker att förvaltningen ska få i uppdrag att arbeta för att förbättra anställningsvillkoren till minst den tidigare nivån.

Artikeltaggar

AvtalCenterpartietDag RogneKommunstyrelsenMarianne UtterdahlMathias Gyllensteen SöderströmPolitikSäffleSäffle kommunSjukvårdspartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.