Hoppa till huvudinnehållet

Framtiden för Pluto – politiken vill se en ny stor förskola

Publicerad:
Thomas Jarlhamre (M) och Putte Grötting (C), ordförande respektive vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar om hur situationen med Plutos förskola ser ut just nu.
Thomas Jarlhamre (M) och Putte Grötting (C), ordförande respektive vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar om hur situationen med Plutos förskola ser ut just nu. Foto: Nathalie Forsström

Plutos förskola är i alldeles för dåligt skick och kan inte vara kvar. Tidigare har politiken tagit ställning till att det är bättre att bygga en ny förskola än att renovera den befintliga. Olika förslag på lokalisering har tagits fram och nu har nämnden tagit beslut om att fortsätta utreda förslag på en ny stor förskola med plats för runt 150 barn.

Plutos förskola är i för dåligt skick och behöver därför ersättas.
Plutos förskola är i för dåligt skick och behöver därför ersättas. Foto: Nathalie Forsström

Inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde under veckan hade förvaltningen tagit fram en lokaliseringsutredning för förskolorna i västra Säffle. I utredningen fanns en rad olika förslag, både förslag på lokaliseringar för en stor förskola och på lokaliseringar för två mindre förskolor. Nämnden tog då beslut om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram de två bästa förslagen ur verksamhetsperspektiv, på lokaliseringar för en stor förskola.

Bra utemiljö

Thomas Jarlhamre (M) och Putte Grötting (C), ordförande respektive 1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, uppger att det är viktigt att det ska finnas tillgång till en bra utemiljö och att man planerar för det lilla i det stora, att det blir som små enheter i en stor förskola.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. Johan Olsson (S), 2:e vice ordförande, uppger att man valde att reservera sig för att man även vill utreda hur mycket det skulle kosta att bygga två mindre förskolor.

– Vi vill att man utreder vad det skulle kosta med två mindre förskolor. Vi tror att det hade varit bra att ha en förskola på varje sida av E45, säger Johan Olsson.

Det finns olika förslag på vart den nya förskolan ska vara placerad. Än är inget beslut fattat.
Det finns olika förslag på vart den nya förskolan ska vara placerad. Än är inget beslut fattat. Foto: Nathalie Forsström

Flera förslag

Nämnden beslutade i februari förra året att investera i en ny förskola i västra tätorten. I den utredning som har gjorts har man haft som utgångspunkt att tre förskolor, Pluto, Kyrkmyren och Annelund, ska läggas ned och ersättas. I utredningen har man tagit hänsyn till en mängd faktorer och tagit fram flera olika förslag på både en stor enhet och två mindre enheter.

Beslutet i barn- och utbildningsnämnden blev att förvaltningen får i uppdrag att gå vidare med de förslag som innebär en stor enhet och sedan presentera detta för nämnden.

– Förvaltningen tillsammans med berörda ska ta fram förslagen, säger Putte Grötting.

Han hoppas att man ska ha underlag för att fatta ett beslut i nämnden i juni.

– Vi har inte tid att vänta.

Färre barn

När barn- och utbildningsnämnden har tagit ett beslut om vilket förslag man vill gå vidare med ska ärendet vidare till kommunstyrelsen.

Platserna som pekas ut i utredningen är området kring där Plutos förskola ligger idag, Lugnadal och Trollskogen, det vill säga skogen mellan Annelund och Lugnadal.

Idag finns det sammanlagt 170 barn på de tre förskolorna. Barnantalet förväntas minska och enligt utredningen är uppskattningen att det ska finnas behov av runt 140 förskoleplatser i området i framtiden.

Artikeltaggar

CenterpartietFörskolorModeraternaPutte GröttingSäffleSkola och utbildningSocialdemokraternaThomas Jarlhamre

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.