Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Säffle kommun

Publicerad:
Reporter Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
fredrik.samuelson@nwt.se
"Jag skulle vilja påstå att verksamhetsutövarna i Säffle är duktiga och jag har få avvikelser vid mina kontroller”, säger Håkan Lindén, livsmedelsinspektör i Säffle kommun.
"Jag skulle vilja påstå att verksamhetsutövarna i Säffle är duktiga och jag har få avvikelser vid mina kontroller”, säger Håkan Lindén, livsmedelsinspektör i Säffle kommun. Foto: Alexander Lindhe

Svartmögel vid silikonlister, fuktskador och för kall mat.

Här är de matställen i Säffle kommun som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister sedan 2022.

Det är livsmedelsföretaget som ansvarar för att maten är säker så att gästen inte blir sjuk och att lokalen är ren för att minska risken för bakterietillväxt.

Kommunens livsmedelsinspektör gör därför regelbundet kontroller för att se om matställena uppfyller kraven i livsmedelslagen. Kontrollerna är nästan alltid oanmälda för att ge en så sanningsenlig bild som möjligt.

– Vid mina inspektioner försöker jag identifiera eventuella avsiktliga överträdelser och kontrollera att företagen inte fuskar med livsmedel. En avvikelse är ett systemfel och inte en miss eller ett olycksfall i arbetet, säger Håkan Lindén, livsmedelsinspektör i Säffle kommun.

Köket på Tegnérskolan i Säffle var ett av alla matställen som fick föreläggande vid kommunens livsmedelskontroller 2022.
Köket på Tegnérskolan i Säffle var ett av alla matställen som fick föreläggande vid kommunens livsmedelskontroller 2022. Foto: Sanna Emanuelsson

”Kontrollen ger effekt”

Bristande underhåll av lokaler och utrustning samt bristande rutiner av egna kontroller är några vanliga brister.

Personalen måste också kunna berätta om maten innehåller någon allergen. EU har särskilda märknings- och informationsregler för 14 allergener. Exempelvis i mjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, soja, vete, fisk och skaldjur.

– Jag skulle vilja påstå att verksamhetsutövarna i Säffle är duktiga och jag har få avvikelser vid mina kontroller. Eventuella avvikelser följs alltid upp så att de blir åtgärdade. Det leder till att kontrollen ger effekt och avvikelserna blir färre över tid, säger Håkan Lindén.

Kommunen kan ge föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det är återkommande slarv. Vid förbud är det extra allvarligt.

I listan nedan visas de företag i Säffle kommun som fått anmärkning vid minst två kontroller sedan 2022, eller som fått föreläggande eller förbud.

Café glädjen på Säffle vårdcentral fick föreläggande i februari 2023. Vid ny kontroll den 24 maj fanns inga brister.
Café glädjen på Säffle vårdcentral fick föreläggande i februari 2023. Vid ny kontroll den 24 maj fanns inga brister. Foto: Marina Drake

Matställen som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister i Säffle sedan 2022

Café glädjen, Säffle vårdcentral

Föreläggande efter kontroll den 13 februari 2023 att till den 1 maj skapa rutiner för egenkontroller i livsmedelshygien och se till att personalen följer rutinerna. Personal arbetade med livsmedel i privata kläder och hade inte fått utbildning i grundläggande livsmedelshygien. Vid ny kontroll den 24 maj 2023 fanns inga brister.

Fresh food livsmedel, Västra Storgatan Säffle

Förbud efter kontroll den 24 maj 2022 att släppa ut livsmedel på marknaden, eftersom ägaren inte registrerat sin livsmedelsverksamhet hos miljö- och byggförvaltningen. Verksamheten höll en längre tid stängt och har upphört.

Lindbackens äldreboende, Säffle

Föreläggande efter kontroll den 30 mars 2022 att åtgärda fuktskadade bänkskivor på två avdelningar och fuktskadade skåpluckor på två avdelningar. Bristerna påtalades tidigare vid kontroll i oktober 2020. Vid nästa kontroll den 10 oktober 2022 fanns inga brister.

Sörgårdens förskola, Säffle

Föreläggande till kommunens kostenhet efter kontroll den 18 maj 2022 att skapa rutiner för egenkontroller i livsmedelshygien och ha rutiner för att kontrollerna dokumenteras. Bristande rutiner av att kontrollera kyltemperatur och temperaturer för varmhållning. Vid nästa kontroll den 22 september 2022 fanns inga brister.

Tegnérskolans kök, Säffle

Föreläggande efter kontroll den 22 mars 2022 att byta ut silikonlister som hade svartmögel och var trasiga runt pelare vid golv samt att göra temperaturkontroller av ankommande kyl- och frysvaror. Inga brister vid kontroll den 17 november 2022.

Tveta friskola, Karud

Föreläggande efter kontroll den 1 december 2022 att till den 1 februari 2023 se till att ge korrekt allergeninformation, att skapa rutiner för temperaturkontroller av varmhållen mat som kommer till skolan då flera livsmedel höll under 60 grader som rekommenderas, samt att åtgärda fuktskadad skåplucka under diskho. Inga brister vid ny kontroll den 9 februari 2023.

Värmlandsbro skola

Föreläggande till kommunens kostenhet efter kontroll den 21 april 2022 att skapa rutiner för egenkontroller i livsmedelshygien och ha rutiner för att kontroller dokumenteras. Inga brister vid ny kontroll den 22 september 2022.

Källa: Miljö- och byggförvaltningen i Säffle

Så anmäler du matsnusk till Säffle kommun

• Telefon 0533-68 17 75 eller miljo.bygg@saffle.se.

Läs mer:

Artikeltaggar

BristerEUHerrgårdsgymnasietLivsmedelMat och dryckMatfusketSäffleSäffle kommunSäffle kommunTegnérskolanTvetaVärmlandsbroVärmlandsbro skolaÅtgärder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.