Hoppa till huvudinnehållet

Finansmannens megasatsning i Borgvik: mäktig lada blir konsthall och restaurang

Publicerad:
Ladugården är 100 meter lång och visionerna stora. Hans Karlander, till vänster, köpte Borgviks gård 2021 och inledde en totalrenovering. På lördag, den 3 juni, öppnar gården med restaurang, butik och en konsthall. Galleristen Mats Bergman sköter konsthallen.
Ladugården är 100 meter lång och visionerna stora. Hans Karlander, till vänster, köpte Borgviks gård 2021 och inledde en totalrenovering. På lördag, den 3 juni, öppnar gården med restaurang, butik och en konsthall. Galleristen Mats Bergman sköter konsthallen. Foto: Lena Richardson

Värmland får snart ett nytt besöksmål – i helgen öppnar Borgviks gård, med konsthall, restaurang och gårdsbutik.

– Det är bara fantasin som sätter hinder i vägen för vad man kan göra här, säger ägaren Hans Karlander.

Han ligger bakom storsatsningen som gett en 100 meter lång ladugård en total omgörning.

Borgvik är redan bekant i kulturkretsar för Sliperiet, där Sven-Ingvars frontman Oscar Magnusson driver konsthall och restaurang.

Nu dubblas kulturutbudet i byn.

På Borgviks gård öppnar till helgen en konsthall, en restaurang och en butik, allt inrymt i en ladugård, som enligt ägaren är en av Värmlands största.

– Det är inte många ladugårdar som är hundra meter! säger Hans Karlander.

Ena änden av den invändigt 80 meter långa lokalen blir festvåning och konsthall. Mats Bergman och Hans Karlander ser fram emot lördagens vernissage då bland annat Malin Mossbergs bilder ska visas.
Ena änden av den invändigt 80 meter långa lokalen blir festvåning och konsthall. Mats Bergman och Hans Karlander ser fram emot lördagens vernissage då bland annat Malin Mossbergs bilder ska visas. Foto: Lena Richardson

”Var väldigt nedgånget”

Hans är född och uppvuxen i Karlstad, men har bopålarna i Stockholm efter en lång karriär inom näringsliv och toppolitik. Han är dock också något av en hemvändare: familjen köpte för många år sedan en fastighet i Borgvik och när chansen dök upp 2021 att förvärva också Borgviks gård, slog han till.

”Det är en del av att vara entreprenör. Man blir fascinerad av en idé och så växer aptiten medan man håller på” säger Hans Karlander om sin storsatsning i Borgvik.
”Det är en del av att vara entreprenör. Man blir fascinerad av en idé och så växer aptiten medan man håller på” säger Hans Karlander om sin storsatsning i Borgvik. Foto: Lena Richardson

– Om man är lite intresserad samhällsmedborgare och mån om hur saker är och man har möjlighet, så var det här ett sätt att göra en riktig upprustning, för det var väldigt nedgånget. Hade ingen köpt det här, hade det bara stått och förfallit. Vi vill bidra till den unika kulturmiljö som finns i Borgvik, men också vara med och utveckla Borgvik som ett turistmål. Därför fyller vi den renoverade ladan med ett antal verksamheter.

"Konkurrens får fräs på det”

Att det redan finns en konsthall med restaurang i byn ser han inte som ett problem. Han lovordar Oscar Magnussons satsning, men vill heller inte se konkurrens som något negativt.

– Allmänt sett är folk så rädda för konkurrens. Jag har jobbat i näringslivet i nästan hela mitt vuxna liv och konkurrens är affärens bästa vän. Det är det som får fräs på det.

Hans Karlander, längst till höger, är initiativtagare och ägare, men har många goda krafter med sig när visionerna förverkligas. Bland dem finns Pertti Nyqvist, konstsmed, Hampus Kopparklint från Galleri Mats Bergman, Hedda Braunerhielm som ska driva gårdsbutiken, Mats Bergman som sköter konsthallen och Niklas Pettersson som öppnar restaurang Matbruket.
Hans Karlander, längst till höger, är initiativtagare och ägare, men har många goda krafter med sig när visionerna förverkligas. Bland dem finns Pertti Nyqvist, konstsmed, Hampus Kopparklint från Galleri Mats Bergman, Hedda Braunerhielm som ska driva gårdsbutiken, Mats Bergman som sköter konsthallen och Niklas Pettersson som öppnar restaurang Matbruket. Foto: Lena Richardson

Faktum är att han gärna ser ännu fler aktörer i byn.

– Det räcker inte med två skulle jag säga, utan vi skulle behöva ett par till. Då kommer besökarna att se Borgvik som ett väldigt välmatat turistmål. Om du tittar på på Österlen – där fanns en konsthall från början. På deras konstrunda på våren nu var det 91 gallerier. Det är ett jättekluster som är en magnet för hela Sydsverige och till och med delar av Mellansverige.

Mat och kultur

Restaurangen på gården kommer att drivas av Matbruket, vars ägare Niklas Pettersson redan driver restaurangen vid Värmlands museum i Karlstad och som tidigare drivit restaurang på nyss nämnda Sliperiet. Mat och kultur passar bra ihop tycker han:

Uppackning pågår. Niklas Pettersson, Matbruket, öppnar restaurangen på Borgviks gård på lördag, den 3 juni.
Uppackning pågår. Niklas Pettersson, Matbruket, öppnar restaurangen på Borgviks gård på lördag, den 3 juni. Foto: Lena Richardson

– Det är en jättebra kombination. Är man intresserad av kultur är man ofta matintresserad och vise versa, så det drar åt båda håll, säger han och ser fram emot både hungriga konstbesökare och bröllops-, konferens- och festsällskap.

Rått tegel och rå betong

Konsthallen tar rutinerade Karlstadsgalleristen Mats Bergman hand om. Han ser rent lycklig ut när han visar runt och förklarar vad det är han gillar så mycket här.

Mats Bergman och Hans Karlander visar upp en av Karl Mårtens bilder. Han är en av de första konstnärerna att ställa ut i den sprillans färska konsthallen i Borgvik.
Mats Bergman och Hans Karlander visar upp en av Karl Mårtens bilder. Han är en av de första konstnärerna att ställa ut i den sprillans färska konsthallen i Borgvik. Foto: Lena Richardson

– Det är råheten i teglet kontra de här brädväggarna som de till och med slipat för att få lite skrovliga och sedan ett betonggolv – det är egentligen alla konstnärers och galleristers dröm. Vi gillar det råa! Vi tycker om att inget annat tar uppmärksamheten från konstverken och betonggolv är ju så neutralt det bara kan bli, säger han.

Hans Karlander har arbetat med finansmarknad, varit vice vd för Swedbank och statssekreterare i näringsdepartementet i Carl Bildts regering, innan han började arbeta med riskkapitalverksamhet. Nu jobbar han bland annat med skogsbruk och trading med virke.
Hans Karlander har arbetat med finansmarknad, varit vice vd för Swedbank och statssekreterare i näringsdepartementet i Carl Bildts regering, innan han började arbeta med riskkapitalverksamhet. Nu jobbar han bland annat med skogsbruk och trading med virke. Foto: Lena Richardson

Det är svårt att tro att det precis här stod nötkreatur för inte alls så länge sedan. Ko-doften är borta, men den lantliga charmen kvar.

– 2021 försvann de sista 200 djuren härifrån. Under 2021 rev vi kostallet och någon gång i slutet av första kvartalet förra året började byggnadsarbetarna och de är klara nu. Så det har gått ganska fort, konstaterar Hans Karlander.

Snacka om rum i fil. Inne i byggnaden är siktlinjen totalt 80 meter.
Snacka om rum i fil. Inne i byggnaden är siktlinjen totalt 80 meter. Foto: Lena Richardson

Redan nya planer

Det är en jättesatsning han gjort och han ser positivt på framtiden. Han berättar att han fyller 70 ganska snart, men har – uppenbarligen! – inga planer på att slå av på takten.

– Det är en läggningsfråga det där. Vissa är entreprenörer och kan inte sluta kreera. Andra är jätteduktiga på att förvalta och ta livet på ett annat sätt. De där inre tillstånden tar inte intryck av biologisk ålder!

Också en tidigare bilverkstad(!) på området har byggts om och blir nu kontor, konferenslokal och uthyrningsrum.
Också en tidigare bilverkstad(!) på området har byggts om och blir nu kontor, konferenslokal och uthyrningsrum. Foto: Lena Richardson

Konsten, restaurangen och butiken är dessutom bara början, avslöjar han.

– Det här är etapp 1 och den går igång på lördag, men det finns en etapp 2 och det kanske finns en etapp 3 också. Uppe på logen tänkte jag att vi ska ha en teater. Det är en väldigt naturlig användning och det kommer att bli en rätt stor scen. Det är bara fantasin som sätter hinder i vägen för vad man kan göra här!

Stor som en kyrksal. På andra våningen finns ett loft som redan satt igång Hans Karlanders entreprenörsfantasi. Här ryms både teaterföreställningar och konserter.
Stor som en kyrksal. På andra våningen finns ett loft som redan satt igång Hans Karlanders entreprenörsfantasi. Här ryms både teaterföreställningar och konserter. Foto: Lena Richardson

På lördag är gården redo att låta besökarna upptäcka det nya besöksmålet och en lite undanskymd del av Borgvik.

– Det här är nordöstra hörnet av Borgviks by och det varit helt bortglömt. Jag har träffat på folk som bor i byn som undrar var ladan ligger. Den har varit så oansenlig att ingen har sett den. Det råder vi ju bot på! lovar Hans Karlander.

Ladugården är byggd 1855 och har bastanta väggar och vackra, spröjsade fönster.
Ladugården är byggd 1855 och har bastanta väggar och vackra, spröjsade fönster. Foto: Lena Richardson

Borgviks gård

Borgviks gård öppnar lördagen den 3 juni och verksamheten inryms i en 100 meter lång lada, byggd 1855. Där finns Matbruket restaurang, en gårdsbutik samt en konsthall.

Sommarens utställare i konsthallen är:

Juni: Karl Mårtens, måleri, Malin Mossberg, måleri, Eva Larsson, skulpturer.

Juli: Mats Åkerman, måleri, Kristin Andresen, skulpturer

Augusti: Karolina Nolin, måleri, Lisa Abelsson, skulpturer

Pertti Nyqvist i Borgvik är smed och gör skulpturer. Några av hans verk finns i gårdsbutiken.
Pertti Nyqvist i Borgvik är smed och gör skulpturer. Några av hans verk finns i gårdsbutiken. Foto: Lena Richardson
Mats Bergman vet hur han ska fylla de mäktiga tegelväggarna. "Det är viktigt att det är stark konst som kan ta plats. Det är lite nytt för mig att ha de här stora volymerna. Här blir det något annat, lite mer konsthall eller museihängning än på ett galleri.”
Mats Bergman vet hur han ska fylla de mäktiga tegelväggarna. "Det är viktigt att det är stark konst som kan ta plats. Det är lite nytt för mig att ha de här stora volymerna. Här blir det något annat, lite mer konsthall eller museihängning än på ett galleri.” Foto: Lena Richardson
Eva Larssons bronsskulpturer står redo att flytta in i den nya konsthallen.
Eva Larssons bronsskulpturer står redo att flytta in i den nya konsthallen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BorgvikCarl BildtGallerierKonstMats ÅkermanMats BergmanNäringslivNöje/KulturOscar MagnussonRestaurangerSkulpturerSliperietSven-IngvarsSwedbankVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.