Hoppa till huvudinnehållet

Pampigt och nostalgiskt på blåsmusikens dag

Publicerad:
Blåsinstrument är minst sagt versatila: snart sagt all slags musik spelas på dem, allt från filmmusik och pophits till marschmusik och storbandsjazz.
Blåsinstrument är minst sagt versatila: snart sagt all slags musik spelas på dem, allt från filmmusik och pophits till marschmusik och storbandsjazz. Foto: Marina Drake

Blåsorkestermusik är kanske inget som gemene man brukar dra på under löpträningen, städningen eller förfesten, men den har ändå sin givna plats hos många. Marschmusik i nationaldagståget, symfoniorkestern i favoritfilmens soundtrack - och kanske en och annan dans till livemusik? När blåsmusikens dag firades på Medis spelades något för alla.

Den 27 maj uppmärksammas blåsmusikens dag, och det blev konsert i dagarna två för Säffle/Åmål Brassband, Seffle Tower Brass och bägge kommuners musikskoleelever. Under ledning av läraren tillika dirigenten Henrik Johansson Kull bjöd de på en konsert i Medborgarhusets rotunda under lördagen och i Karlbergsgymnasiets aula i Åmål under söndagen. Orkestrarna ”lånade” varandras publik när de framförde sina egna repertoarer, men när de förenades till ett superband var det rejält drag på föreställningen på Medis.

Både stora och små musiker från Säffle och Åmål visade stor spelglädje.
Både stora och små musiker från Säffle och Åmål visade stor spelglädje. Foto: Marina Drake

Blåsmusik kan bestå av såväl en klassisk musikkår som en symfoniorkester, och givetvis även soloartister på diverse blåsintrument. Inte minst har nog blåsmusik en plats i mångas hjärtan genom klassisk storbandsjazz.

Henrik Johansson Kull dirigerade och hade tagit fram ett blandat och snyggt program för att visa instrumentens stora bredd.
Henrik Johansson Kull dirigerade och hade tagit fram ett blandat och snyggt program för att visa instrumentens stora bredd. Foto: Marina Drake

Den stora ensemblen bjöd på en välspelad mix som verkligen återspeglade blåsmusikens breda palett, från klassiska Radetzky-marschen till Big Band Swinging Hills-medley: ett potpurri som fick med sig dofter av New Orleans och jazzens guldålder. Och Louis Oliveiras gamla latinpop-hit Chihuahua - som återigen toppade hitlistorna år 2002 genom en remix av DJ Bobo - fick många att dra på smilbanden och stampa med i stolarna.

Artikeltaggar

ÅmålDJ BoboJazzKarlbergsgymnasietKlassisk musikKonserterMedborgarhusetMusikOrkestrarSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.