Hoppa till huvudinnehållet

Bra start på sommaren för Hotell Vildmarken

Publicerad:
Cecilia och Gunnar tog över Hotell Vildmarken för ett år sedan. I sommar drar verksamheten igång ”på riktigt”.
Cecilia och Gunnar tog över Hotell Vildmarken för ett år sedan. I sommar drar verksamheten igång ”på riktigt”. Foto: Diana Dragic

Snart ett år har gått sedan Cecilia och Gunnar Ozolins tog över och började väcka liv i det nedgångna Hotell Vildmarken.

I dag har de kommit en god bit på väg och kickstartade sommaren med öppet hus under den gångna helgen.

Visionen när Cecilia och Gunnar tog över nycklarna till hotellet var att förvandla det till en naturskön plats för avkoppling och träning. Redan förra sommaren var verksamheten igång med uthyrning av ett fåtal färdigrenoverade rum. Även träningsläger av olika slag har ägt rum på hotellet.

– Vi hade i princip full beläggning från juli fram till september och även några gäster i oktober, konstaterar Gunnar och Cecilia.

Nya planer för Hotell Vildmarken – Cecilia och Gunnar tar över

”Mat är det som efterfrågas”

I år planerar paret att utöka verksamheten ytterligare med bland annat bed & breakfast barbeque-kvällar och öppet för glass, kaffe och fika under fina sommardagar. Just barbeque-konceptet testades under pingsthelgen i samband med öppet hus.

– Det blev riktigt lyckat och över förväntan. Vi hade cirka 80 gäster totalt under helgen och alla kom för att äta. Vi tänker oss ett ”low and slow”-koncept, alltså att vi sänker temperaturen och låter maten ta sin tid, vilket går i linje med vår vision för det här stället som helhet, säger Gunnar.

Under öppet hus bjöds det bland annat på grillad pulled pork, rökt fläsksida, en egenkomponerad vildmarksburgare, kycklingklubba samt olika tillbehör. Till fika fanns det kaffe, frallor och rabarberpaj, men det var helt klart maten som gick åt mest.

– Vi har massvis med rabarberpaj kvar, skattar Cecilia och Gunnar, samtidigt som de gläds åt att besökarna tyckte om maten och att det räckte till alla.

– Vi har ingen tidigare restaurangvana att luta oss tillbaka mot så det var inte lätt att planera. Vi visste inte heller om det skulle komma fem, femton eller hundrafemtio personer. Det var på håret att det räckte, men det gick!

Vad tycker gästerna som besöker er?

– Det vi får höra mest var att det är kul att det äntligen händer något här igen och att det inte står tomt eller förfaller. När de kommer in och ser hur det ser ut tycker de att det är fräscht och trevligt. Det känns riktigt skoj att få visa upp det, säger Gunnar.

 • ”Det kändes riktigt skoj att få visa upp det”
  ”Det kändes riktigt skoj att få visa upp det” Foto: Diana Dragic
 • Cecilia och Gunnar samarbetar med flera lokala företag. Bland annat ölbryggeriet vid Wiksfors bruk.
  Cecilia och Gunnar samarbetar med flera lokala företag. Bland annat ölbryggeriet vid Wiksfors bruk. Foto: Diana Dragic

Trots att mat och fika inte är tänkt att vara huvudsysslan i verksamheten, är planen att satsa lite mer på det under sommaren – i den mån det går.

– Det går inte att driva en restaurang som har öppet varje dag när vi bara är två personer, men det märks verkligen att det är mat som lokalborna efterfrågar så det vill vi satsa mer på. Vi har sagt att när det är badväder har vi öppet och då kommer det att finnas glass och fika. Vi har även fått och kommer fortsätta att ta emot bokningar på middagar.

Fortsätter renovera

Det har gått åt en hel del rengöringsmedel, men sedan förra året har fastigheten fått sig en rejäl uppfräschning. I hotellrummen har de flesta ytskikten renoverats och viss inredning bytts ut. Även köket och matsalen i stora huset har fått ett luftigare, ljusare och mysigare intryck.

Inför sommaren står nu sex stycken rum klara för uthyrning i det nedre huset och ytterligare lika många är under pågående renovering i det övre huset. I fjol hyrdes rummen ut för självhushållning via en app, men denna gång kommer det alltså finnas möjlighet att köpa till frukost.

– Det finns ingen restaurang i närheten och vi vill ju gärna att våra gäster ska överleva så det kommer finnas möjlighet att köpa lunch och middag också, säger Gunnar och Cecilia.

 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic

Hur mår ni efter det gångna året?

– Jag kan säga att jag är betydligt starkare nu än för ett år sedan och vi har lärt oss himla mycket om massa olika saker, säger Cecilia.

– Visst har det varit jobbiga dagar, men på det stora hela har det varit väldigt skoj, och det är ju därför vi gör det här, säger Gunnar.

Mycket på gång

Gunnar och Cecilia har på ett år lyckats att väcka hotellet till liv, men resan är inte slut där. Målet är fortfarande att utveckla idén om hotellet som ett träningsretreat samt att så småningom kunna leva på verksamheten.

– Vi har många dialoger på gång så det känns som att vi kommer hamna där, men det tar tid att bygga upp ett förtroende mellan oss och träningsledare. Att vi fixar detta, att det är ett trevlig ställe och att de får vad de frågar efter, säger Gunnar.

Ett av rummen i källaren har totalrenoverats och gjorts om till ett träningsrum.
Ett av rummen i källaren har totalrenoverats och gjorts om till ett träningsrum. Foto: Diana Dragic

– Vi har kvar våra gamla arbeten och huset i Lerum, men vi bor och är här 80 till 90 procent av tiden. Vi hade ju hoppats att vi skulle kunna leva på att bara vara här. Så är det inte just nu, men vi tror att vi kommer komma dit, säger Cecilia.

Innan planerna för Vildmarken Retreat får ta mer utrymme vill ägarna fokusera på marknadsföring och att utnyttja sommaren. Det har redan trillat in en hel del bokningar från företag och man har även lyckats upprätta flera samarbeten med lokala företag. Framtiden känns med andra ord hoppfull, tycker ägarna.

– Från och med den 15 juni drar säsongen igång ordentligt för oss med bokningar. Det känns jätteskoj! Den här energin man får när det kommer mycket folk och de är nöjda och glada. Det är ju det man lever för, och att kunna sitta så här ute på altanen en solig förmiddag och arbeta, avslutar de.

Artikeltaggar

FastigheterGlassGrillningHotellHotell VildmarkenLångserudMat och dryckNäringslivRestaurangerSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.