Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia Magnusson har under vårterminen haft ett matlagningsprojekt med sjätteklassarna på Järvenskolan i Gunnarskog, Arvika. Nu har sista träffen varit och eleverna har bjudit hela skolan på salladsbuffé.
– Vi hoppas på en fortsättning till hösten, säger Mia.
Kock-Mia, som hon kallas, har som främsta ledstjärna att så lite mat som möjligt ska hamna i soptunnan. Om det finns något positivt med den höga inflationen och de höga matpriserna, är det kanske att det har tvingat fler att inse att man inte har råd att slänga mat som ännu är fullt ätbar, även om bäst före-datumet kanske är passerat.
– Det känns helt rätt att satsa på skolbarnen för det är ju med barnen det börjar. De tillhör nästa generation matlagare, säger Mia.
Fantasifullt
Eleverna har på hemkunskapslektionerna fått hitta på maträtter utifrån matsvinn som Mia haft med sig från olika Coop-butiker. De har lagat mat efter olika teman, som frukost, fredagsmys och fika. Förutom att upptäcka att mat som passerat sitt bäst före-datum ofta går att äta betydligt längre än så, vill Mia gärna att eleverna ska se vad långt man kommer med lite fantasi och en ”varför inte?”-inställning till hur en maträtt kan se ut.
– Det har varit härligt att se eleverna utvecklas och bli mer självgående med tiden. På vår sista träff lagade de salladsbuffé till 400 personer.
Hoppas på mer
Det är ingen slump att det blev just salladsbuffé. Frukt och grönt utgör alltid en klar majoritet av butikernas svinn - och så oftast även i hemmet. Dessutom bör de flesta äta betydligt mer grönt än vad de gör i dag. Det är också ett bra exempel på mat som är lätt att slänga ihop av lite vadsomhelst.
– Eleverna gjorde bland annat potatissallad, en gluten-och laktosfri pastasallad, tropisk salsa och tabbouleh, säger Mia, som hoppas på att projektet får en fortsättning.
– Hemkunskapsläraren och jag hoppas på att vi kan fortsätta med nya elever till hösten, och då kanske mer efter varor som är i säsong eller med fokus på olika högtider. Förhoppningsvis ger det också ringar på vattnet och att fler skolor och kommuner vill göra något liknande.