Hoppa till huvudinnehållet

Första segern för säsongen –trots strul med bilen

Publicerad:
Brons och guld för rallycrossföraren Jim Jansson (Team under helgens tävlingar i Supercupen.
Brons och guld för rallycrossföraren Jim Jansson (Team under helgens tävlingar i Supercupen. Foto: Diana Dragic

Under helgen körde rallycrossföraren Jim Jansson, från Svanskog, Supercupen i Arvika. Det blev en händelserik tävlingshelg med mycket bilstrul. Trots det lyckades han kamma hem säsongens första vinst.

Det började riktigt bra under lördagens deltävling. Jim var snabbast i alla kval och tog sig därmed obekymrat till semifinal. Där hade han kunnat köra sig till en förstaplacering, men valde att ge bort den till förmån för bilen och en säker finalplats.

– Det var fight om förstaplatsen och vi körde ihop en hel del under finalen så då backade jag av för att säkra upp en finalplats. Man måste vara topp tre för att få köra finalen och då är bättre att ta en andraplats än att ta risker för att komma först, säger Jim.

Även i finalen blev det en kamp om pallplaceringarna. Jim gjorde ett försök att ta ledningen efter första kurvan, men då small det till.

– Jag fick lite stryk i framvagnen så bilen var inte helt optimal att köra efter det, men jag orkade ta mig in på en tredjeplats. Vi var tre stycken i mål på samma sekund så det kändes okej ändå.

Otur med bilen

Söndagens deltävling och kvalomgång gick inte riktigt lika smärtfritt. I första omgången körde Jim till sig en andratid och så även i andra heatet, men redan där började bilen att strula.

– Då var det en krängningshämmare som gick av, säger Jim.

I tredje heatet tog Jim täten och låg i ledning när bulten till styrstaget plötsligt gick av och bilen kraschade in i en vall.

– Den gick av på en fartsträcka där jag hade en uppskattad hastighet på 140 kilometer i timmen. Som tur var gick det rakt fram och rätt i vallen så det tog stopp bara, men bilen fick ju ta stryk. Jag fick bryta det heatet, men tack vare två andratider slutade jag ändå kvaltrea och kom vidare till semifinal.

Bilmässigt var det ingen bra helg för Jim, men trots det lyckades ha köra hem säsongers första seger i Supercupen.
Bilmässigt var det ingen bra helg för Jim, men trots det lyckades ha köra hem säsongers första seger i Supercupen. Foto: Nathalie Forsström

Bra mekaniker

Det såg först ut som att Jim inte skulle komma till start i semifinalen, men efter en riktigt bra mekanikerinsats var bilen körbar igen.

– Jag tror att det var åtta mekaniker som skruvade på bilen samtidigt så det var stressigt, säger Jim.

– I semin kom jag ut som trea efter första böjen och efter två omkörningar vann jag den. Då fick jag startspår ett i finalen och där ledde jag från start in till mål så det blev säsongens första seger, säger Jim.

Hur känns det?

– Det känns skönt! Det har suttit långt inne och varit mycket strul i starten på säsongen.

Hur kändes ryggen efter kraschen?

– Det var ganska lugnt så sett, men hoppen på banorna känns.

När är nästa tävling?

– Nästa helg i Västerås, men jag vet inte om jag ska köra den än. Jag har svårt att få dygnets timmar att räcka till just nu, avslutar Jim.

Artikeltaggar

ArvikaJim JanssonMotorsportRallycrossSäffleSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.