Hoppa till huvudinnehållet

Lisa är uttagen till Special Olympics och paralandslaget i bowling

Publicerad:
Lisa Nordström Green är uttagen till Special Olympic World Games i Berlin.
Lisa Nordström Green är uttagen till Special Olympic World Games i Berlin. Foto: Diana Dragic

Lisa Nordström Green, från BK Tegnér, är en av 41 svenskar som har blivit uttagna till Special Olympics World Games – världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Tävlingen går av stapeln i Berlin den 17-25 juni, men redan på måndag är det dags avfärd. De första fem dagarna ska Sverigelaget spendera i Lübeck där det hålls en sammankomst med olika aktiviteter för de deltagande länderna.

Själva tävlingsprogrammet består av totalt 26 olika idrotter och 7000 idrottare, vilket gör det till ett av de största idrottsevenemangen i världen. Sverigelaget består av 41 idrottare som deltar i åtta sporter. Lisa ska såklart tävla i bowling tillsammans med fem andra lagkamrater.

– Det känns väldigt spännande! Man får bara vara med en gång, så det kommer bli fantastiskt kul att få uppleva detta, säger Lisa.

  • Sverigelaget består av 41 idrottare som deltar i åtta olika sporter samt 18 ledare.
    Sverigelaget består av 41 idrottare som deltar i åtta olika sporter samt 18 ledare. Foto: Anton Lernstål/Special Olympics Sverige
  • Foto: Anton Lernstål/Special Olympics Sverige

Spelar i killklassen

Distanserna som bowlinglaget kommer att tävla i är singel, tvåmanna och fyrmanna. Det finns även en mixklass där tjejer och killar kan spela i lag med varandra. Lisa ska dock spela även sin singeldistans i killklassen.

– Jag har så högt snitt att jag får spela med killarna, så risken är att de åker på tjejdäng, skrattar Lisa, som aldrig tackar nej till en utmaning.

Laget kommer att spela en distans per dag och bara tre serier i varje. Högsta totalpoäng vinner.

– Det blir inga semifinaler eller finaler så det kommer att avgöras snabbt vilka som tar hem medaljerna.

Vad tror du om Sveriges chanser i bowlingen?

– Sverige är väl lite av en favorit så jag hoppas att vi kan leva upp till det, säger Lisa.

Uttagen till landslaget

Lisa har spelat bowling sedan hon var sex år gammal. I dag är hon 28 och har många fina prestationer med sig i ryggsäcken. Bland annat har hon det senaste tagit två raka guld i para-SM, kvalat till individuella SM som spelas imorgon samt vunnit silver i Special Olympic Games (den nationella versionen). I höstas fick hon även veta att hon är uttagen till Sveriges allra första paralandslag i bowling.

– Jag fattar det knappt själv! Det känns jättekul att vara en av de första i ett svenskt para-landslag och få vara en förebild för kommande landslagsspelare, säger Lisa.

Resan till Berlin och att tävla utomlands blir dock en helt ny upplevelse för Lisa, och förhoppningsvis ett bra träningstillfälle inför framtida mästerskap tillsammans med landslaget.

– Det är ju väldigt annorlunda att tävla utomlands. Inför Berlin får vi till exempel inte veta vad det kommer vara för profil och vi får bara ta med oss tre bowlingklot. Sen krävs det ju såklart mycket mentalt att resa, ta in många nya intryck och lära känna laget, men jag gillar att träffa nya människor så det ska bli roligt.

Förberedelserna
Förberedelserna Foto: Diana Dragic

Hur förbereder du dig nu inför tävlingen?

– Jag har tränat mycket på spärrar och olika profiler. Meditation fungerar bra också.

Vad tänker du för tankar då?

– Att jag ska slappna av och lita på mig själv och klotet. Jag brukar säga till mig själv att ”du har ändå kommit så här långt så du ska vara stolt, för det är inte alla som får uppleva det här”, avslutar Lisa.

Artikeltaggar

BerlinBK Tegnér SäffleBowlingIdrottLandslagLübeckMedaljerParasportPeter NordströmSäffleSpecial OlympicsSpecial Olympics World GamesSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.