Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Sommarens intåg i våra hjärtan

Publicerad:
Anette Westermark har skrivit veckans betraktelse som handlar om sommaren.
Anette Westermark har skrivit veckans betraktelse som handlar om sommaren.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sköna maj månad är förbi och vi får ta tillfället i akt att välkomna juni mitt ibland oss med allt vad det innebär. Ja för nu står den allt för dörren, den efterlängtade sommaren med blomster av alla de slag och med surrande små väsen som gör sig påminda lite då och då. Ja även de mindre populära myggorna…dock kanske mer uppskattade hos grodorna!

Natur och människor lever åter upp och mer tid kommer att spenderas utomhus. Visst är det en riktigt härlig känsla att få sparka av sig skorna, stå med bara fötter i nyklippt gräs och känna hur det kittlas!

Den känslan kanske inte skulle upplevas som exotiskt unik om vi hade möjligheten att uppleva den varje dag. Nåväl, konstgräs finns det ju alltid, dock måste vi nog förmå oss att erkänna; det tål inte att jämföras.

Naturens rikedomar är helt fantastiska! Här har vi tillfälle att ta till vara det mesta av det bästa medans tid är. ”Sommaren är kort” sjunger Thomas Ledin i sin egenkomponerade låt från 1982. Med första versens ”inte ett moln så länge ögat kan se” ja, i den bästa av världar så vill man naturligtvis ta för sig och få leva ut varje dag som om den vore den sista.

Det var en gång en glad semesterfirare (vars namn ska förbli okänd), som passade på att ta ut hela sin semester inklusive en sparad vecka, totalt rörde det sig om 42 dagar.

Det hela började med som sig bör, med stora förväntningar om en varm, solig och vilsam sommarsemester. Dröm om den glada semesterfirarens stora förvåning, semester förvisso javisst, dock lyste solen med sin frånvaro under samtliga 42 dagar och till råga på allt bjöd temperaturen på plus 11 grader som allra mest?!

Totalförstörd semester! Ja så skulle nog de flesta andra ha uttryckt sig. Trots allt, det blir ofta vad man gör det till för då brukar man ha de bästa förutsättningarna. Så också för en glad semesterfirare som helt enkelt konstaterade fakta; ”jorden, ja den ska vattnas den också!”

Regn och sol, liksom allt annat har Gud skapat med sina kärleksfulla händer, vars skaparglädje aldrig avtar. Må vi tillsammans förvalta dess rikedomar efter bästa förmåga. En jord, ett folk – här och nu.

Önskar er alla en riktigt välsignad sommar 2023!

Anette Westermark

Församlingspräst Kila & Gillberga

Artikeltaggar

Etik och religion