Hoppa till huvudinnehållet

En tuff budget med fokus på skola och vård – beslut om nästa års budget ska tas

Publicerad:
Representanter från den politiska majoriteten presenterar ett budgetförslag för nästa år. Ola Johansson (M), Dag Rogne (C), Malin Wallerius (KD), Magnus Jansson (L) och Henrik Ahlgren (MP).
Representanter från den politiska majoriteten presenterar ett budgetförslag för nästa år. Ola Johansson (M), Dag Rogne (C), Malin Wallerius (KD), Magnus Jansson (L) och Henrik Ahlgren (MP). Foto: Nathalie Forsström

Snart ska politikerna ta beslut om budgeten för nästa år. Det är en stram budget som majoriteten lagt fram som förslag. Budgeten innebär fortsatta effektiviseringar och man väljer att satsa extra mycket på kärnverksamheten, skola och omsorg.

Majoritetens budgetförslag för 2024 togs i onsdags upp i kommunstyrelsen där det beslutades att föreslå kommunfullmäktige att anta budgetförslaget. Beslut ska tas av kommunfullmäktige den 19 juni. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna valde att avstå från att delta i beslutet. Istället kommer det troligtvis bli en debatt om budgeten i samband med att beslutet ska tas.

Effektiviseringar

Majoriteten som består av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har tagit fram budgetförslaget tillsammans.

Det är en stram budget som kräver effektiviseringar inom alla nämnder. Extra fokus läggs på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. I majoritetens förslag räknas barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens ramar upp med två procent nästa år och med en procent under 2025-2026. Övriga nämnder räknas upp med en procent för hela perioden 2024-2026.

Vid kommunfullmäktiges nästa möte ska det tas beslut om budget för nästa år. Arkivbild.
Vid kommunfullmäktiges nästa möte ska det tas beslut om budget för nästa år. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

Bun och soc

Majoriteten vill även ge generella ramförstärkningar till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden med totalt tolv miljoner kronor. Medlen fördelas med 40 procent (4,8 miljoner kronor) till barn- och utbildningsnämnden och 60 procent (7,2 miljoner kronor) till socialnämnden.

– Vi har försökt att efter omständigheterna verkligen prioritera, säger Ola Johansson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Alla nämnder ska göra effektiviseringar på fem procent.

– Det pågår mycket utvecklingsarbete och att det är ett kärvare läge driver på det arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).

Minskad befolkning

Försörjningsstödsreserven är kvar på nuvarande nivå, nio miljoner kronor, 2024-2026.

I budgetförslaget tar man höjd för minskad befolkning, minus 100 istället för minus 60. Det innebär att förutsättningarna på en övergripande nivå minskar med ungefär tre miljoner kronor.

När det gäller investeringar har man valt att skjuta fram beslut om investeringar till kommunfullmäktiges möte i november eftersom det kräver mer beredning. Dock anges en nivå redan nu och enligt förslaget ska investeringsnivån ligga i nivå med kommunens självfinansiering, 57,6 miljoner kronor.

Elfte budgeten

För kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) är det den elfte budgeten han är med och arbetar fram.

– Det är nog den tuffaste budgeten hittills, säger han.

Även om det är den tuff budget som väntar tror politikerna att det ska gå bra.

– Vi tror att om vi jobbar tillsammans så klarar vi det, säger Malin Wallerius (KD).

Artikeltaggar

BudgetarDag RogneEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenOla JohanssonPolitikSocialnämnder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.