Hoppa till huvudinnehållet

Solcellspark på Värmlandsnäs blir mindre än planerat

Publicerad:
Ett företag vill bygga en solcellspark på Värmlandsnäs. Genrebild.
Ett företag vill bygga en solcellspark på Värmlandsnäs. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett företag har ansökt hos länsstyrelsen om en solcellspark i Averstad på Värmlandsnäs. Det gäller en betydligt mindre anläggning än den som det tidigare fanns planer på.

Företaget har gjort en anmälan om samråd till länsstyrelsen. Företaget vill bygga och sätta igång en solcellsanläggning på cirka tre megawatt i Södra Averstad på Värmlandsnäs. Syftet är att producera grön el som ska distribueras via Vattenfalls lokalnät.

I anmälan om samråd framgår det att arrendeavtal är klart med markägaren och att ett optionsavtal är tecknat.

Mindre anläggning

Det har tidigare funnits planer på en stor solcellsanläggning på Värmlandsnäs. Den här ansökan gäller en betydligt mindre anläggning. Anläggningen omfattar cirka 7 300 paneler och kommer uppta en markyta på cirka tre hektar. I anmälan står det även att anläggningen kan demonteras och marken återställas till jordbruksmark när anläggningen tas ur drift. Det odlas inte på marken idag utan den ligger i träda.

Minimal påverkan

Den planerade solcellsanläggningen ska gå bra att kombinera med betande djur. Företaget uppger till länsstyrelsen att området inte behöver stängslas in och att anläggningen kommer att ha minimal påverkan på djur- och friluftsliv. Det behövs inte heller anläggas några nya anslutningsvägar.

Artikeltaggar

DjurDjur och naturElFriluftslivTeknik och vetenskapVärmlandsnäsVattenfall

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.