Hoppa till huvudinnehållet

Renoveringen av Millesviks kyrka och klockstapel: ”Nu lever den igen”

Publicerad:
Sedan åtta veckor tillbaka har stora renoveringsinsatser gjorts på Millesviks kyrka, som i fortsättningen kommer att användas mycket sparsamt. Maud Forsberg, Lena Skoting, Katarina Bjerker, Mikael Johansson och Marcus Granqvist är alla nöjda med resultatet.
Sedan åtta veckor tillbaka har stora renoveringsinsatser gjorts på Millesviks kyrka, som i fortsättningen kommer att användas mycket sparsamt. Maud Forsberg, Lena Skoting, Katarina Bjerker, Mikael Johansson och Marcus Granqvist är alla nöjda med resultatet. Foto: Diana Dragic

Millesviks kyrka är en omtyckt liten kyrka, belägen på en väldigt speciell plats. Sedan en tid tillbaka har användningen av kyrkan minskat, vilket lett till en oro för att den ska glömmas bort och förfalla.

Så är dock inte fallet. Tvärt om så har nu en större summa gått till att renovera kyrkan utvändigt.

I Södra Värmlandsnäs församling ingår fyra kyrkor: Botilsäters kyrka, Eskilsäters kyrka, Ölseruds kyrka och Millesviks kyrka. Men eftersom det bara bor cirka 600 personer i området, är fyra kyrkor för mycket att hålla i full drift. Därför har det beslutats att Millesviks kyrka ska användas mindre.

– Vi kommer att vara väldigt sparsamma med till exempel gudstjänster och konserter, men vi vet samtidigt att kyrkan betyder mycket för många – särskilt när det kommer till familjehögtider. Därför kommer det vara fortsatt möjligt att boka dop, vigslar och begravningsceremonier i Millesvik, förklarar Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat.

"En speciell plats”

Ytterligare en anledning till att man dragit ned på användningen av kyrkan är att den kyrkoantikvariska ersättningen från statligt håll då blir större.

– Även om staten och kyrkan har skiljts åt har staten, enligt överenskommelse, fortfarande ett ekonomiskt ansvar för kyrkliga fastigheter. Även om en kyrka inte används omfattas den av kulturmiljölagen, där det står att kyrkan ska vårdas med traditionella material och metoder, förklarar arkivarietjänst Maud Forsberg.

– Jag vet att det finns en rädsla bland lokalbor för att kyrkan ska få förfalla, eftersom vi använder den så lite, men egentligen blir det precis tvärt om. Kan vi bevisa att vi använder den mindre får vi mer bidrag från staten, tillägger Lena Skoting.

Just till Millesviks kyrka har man dessutom kunnat ansöka om en större summa pengar, eftersom det är en så speciell plats med högt kulturhistoriskt värde. Kyrkan byggdes troligtvis på 1500-talet, och den omgivande bygden är bland de fornlämningstätaste i Värmland.

– Det ligger ett järnåldersgravfält där, säger Lena och pekar åt kyrkans västra sida.

– Sen är det en speciell atmosfär här. Det är en småskalighet över både kyrkan, kyrkogården och miljön som ger stora upplevelsevärden. Det är verkligen en speciell plats, säger Maud.

Mycket gjort

När ST besöker Millesviks kyrka under tisdagen är renoveringen av kyrkan nästan helt färdig. Skiffertaket på vapenhuset är nytt, takfoten och en dörr har målats i en grå nyans för att bättre smälta in med taket och allt annat trä på byggnaden har också fått sig några omgångar med färg. Det som fångar uppmärksamheten mest är dock den nyrenoverade klockstapeln.

– Vi står här och förundras över hur fantastiskt vackert det kan bli när man vågar ta fram en gammal färg som faktiskt klär klockstapeln och dessutom syr ihop den med kyrkobyggnaden, säger kyrkogårds- och fastighetschef Katarina Bjerker.

Klockstapelns fasad har totalrenoverats och den har dessutom fått en ny färg.
Klockstapelns fasad har totalrenoverats och den har dessutom fått en ny färg. Foto: Diana Dragic

Klockstapeln var tidigare helvit, men färgen var till stor del avskavd.

– Den var så sorglig förut. Det var knappt någon färg kvar på den, säger Katarina.

– Ja, nu lever den igen, säger Mikael Johansson från Effekt måleri.

Det har också krävts en hel del detaljerat snickeriarbete för att renovera klockstapeln – en uppgift som Säffle byggkomponenter har tagit hand om.

– Södersidan är hårt utsatt för väder och vind så den sidan var helt rutten, säger projektledare Marcus Granqvist.

Komplicerad byggnad

Kyrkor är som bekant svåra att renovera av självklara skäl. Det mesta är snett, vint och så pass gammalt att det krävs spetskompetens för att renovera så varsamt och traditionsenligt som möjligt.

– Man vill inte gå för hårt fram utan bevara så mycket av originalmaterialet som möjligt så det gäller att hitta en bra nivå där. För vår del har det varit väldigt mycket underarbete för att det var rätt så illa gånget. Det är mycket skrapning innan man kommer fram till en målningsbar yta, men resultatet blir ju bra och sen är det roligt att få vara med och bevara de här historiska byggnaderna, säger Mikael.

När det gäller Millesviks kyrka kan man kanske säga att komplexitetsgraden dessutom är snäppet högre. Sedan kyrkan byggdes har landskapet förändrats och grundvattennivån sänkts, vilket lett till att marken har sjunkit ned en bit och så också kyrkan. Den är helt enkelt problematisk att hålla i gott skick.

 • Allt trä på byggnaden har skrapats och fått sig några lager färg. Här får takfoten en grå nyans som ska smälta bättre in med kyrkans vackra skiffertak.
  Allt trä på byggnaden har skrapats och fått sig några lager färg. Här får takfoten en grå nyans som ska smälta bättre in med kyrkans vackra skiffertak. Foto: Diana Dragic
 • Sprickorna i kyrkans fasad ska åtgärdas nästa år.
  Sprickorna i kyrkans fasad ska åtgärdas nästa år. Foto: Diana Dragic
 • Muren som omsluter kyrkogården har rasat mot södersidan. Nästa år ska den göras om.
  Muren som omsluter kyrkogården har rasat mot södersidan. Nästa år ska den göras om. Foto: Diana Dragic
 • "Det är en väldigt speciell plats”, säger Maud Forsberg om kyrkans läge.
  "Det är en väldigt speciell plats”, säger Maud Forsberg om kyrkans läge. Foto: Diana Dragic

– Det finns till och med en gammal legend om Millesviks kyrka som säger att den under en julotta ska sjunka ner i marken, berättar Lena.

– Kanske kan det vara något som tyder på att det kan ha varit problem redan från början eller åtminstone tidigt efter att kyrkan byggdes, tillägger Maud.

Totalt har Säffle pastorat fått 374 000 kronor för att renovera klockstapeln och de andra byggnaderna som ingår i verksamheten i Millesviks kyrka. Nästa år ska även sprickorna i kyrkans fasad samt muren runt kyrkogården fixas till.

– Som antikvarie kan jag säga att Säffle pastorat är väldigt duktiga på att ta hand om sina byggnader, säger Maud Forsberg.

Artikeltaggar

BotilsäterEtik och religionKyrkogårdarKyrkorLena SkotingMillesvikNöje/KulturRenoveringarSäffleSäffle pastoratVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.