Hoppa till huvudinnehållet

Säffles nya ambassadörer för nordiska relationer och demokrati

Publicerad:
Tegnérskolans åttor och nior på hågkomstresa i Norge
Tegnérskolans åttor och nior på hågkomstresa i Norge Foto: privat

Klockan 8.30 på onsdag morgon rullade två minibussar fyllda med totalt tolv elever från åk 8 och åk 9 från Tegnérskolan mot Voksenåsen, Oslo, för att lära sig om ockupationen av Norge under andra världskriget, om olika människoöden och om rasism idag och vilka uttryck det kan ta sig.

Voksenåsen, ett konferenscenter som är Norges nationalgåva till Sverige som tack för att Sveriges hjälp under andra världskriget, stod för gruppens rum och logi. De hade under dessa tre dagar i Oslo ett hektiskt schema, där flera studiebesök blandades med olika övningar, reflektioner och framförallt berättelser om olika personliga människoöden.

Eleverna fick tillsammans med kunniga guider bland annat, genom rollspel i en autentisk fångbarack, uppleva hur det kunde vara att sitta i ett koncentrationsläger i Norge under andra världskriget. De fick också stå på kajen därifrån närmre en tredjedel av Norges judiska befolkning deporterades direkt till dödslägren i Polen.

 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat

Fortsatt arbete

“Den som sover i en demokrati vaknar upp i en diktatur" – med detta citat i våra tankar ser vi kopplingen till den tid vi lever i idag och det var med utgångspunkt i detta vi gjorde denna resa. Åren går men dessa händelser får inte falla i glömska då hatet inte försvinner utan bara tar sig nya former och påminnelserna är många, vilket vi bland annat kunde se på vårt besök på 22-juli centrets utställningar om terrordådet på Utöya 2011. Därför är vår förhoppning från Tegnérskolan att det här bara var första resan av många och att det här arbetet med att jobba för att sprida kunskaperna kring andra världskriget och förintelsen får fortsätta i många år. Vi vill aldrig i Sverige uppleva en morgondag då allt är förändrat – vi får inte ta demokratin för given utan vi vill fortsätta att vakna i en demokrati, imorgon och alla andra dagar därefter. Med detta som utgångspunkt kommer våra deltagande elever från Tegnérskolan nästa läsår fortsätta arbetet med att sprida det de lärt sig på resan genom att dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser till de andra eleverna på skolan.

 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
 • Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge
  Tegnérskolans åttor och nior på studieresa i Norge Foto: privat
Foto: privat

Reflektioner av eleverna

Eleverna har många kloka tankar när de kommer hem efter resan från Norge.

– Mina tankar kring detta är att det finns människor som inte förstår vikten av mänskliga rättigheter eller människors värde, säger Linus Locken 8D

– Hela resan handlade egentligen om vikten av att se och reagera på orättvisor som finns, säger Yoki Binyam 8F

– Det hände då - men det händer nu också, Breivik är ett tydligt exempel som angrep demokratin och ungdomar bara för att de hade en viss åsikt, menar Gustav Skålén 8D

– Alla kan göra skillnad - det är bara att titta på Alf och Rolf - en polis och en trädgårdsmästare - som tillsammans hjälpte hundratals människor att fly över gränsen, säger Adam Börjander 8D

– Aldrig har historien känts så levande som när jag följde gammelmorfars fotspår på Grini, det kändes som att han gick bakom mig, berättar Maja Samueljord 8B

Överst från vänster: Anna Laveborn Kilman (lärare), Linus Locken, Gustav Skålén , Adam Börjander, Krister Alisson (lärare)Nederst från vänster: Maja Samueljord, Clara Brümmer, Anna Järpegård, Heleen Aldoski, Yoki Binyam, Ellen Bergqvist Kringstad, Matin Moradi, Arvid Wilhelmsson och Lenard Naame
Överst från vänster: Anna Laveborn Kilman (lärare), Linus Locken, Gustav Skålén , Adam Börjander, Krister Alisson (lärare)Nederst från vänster: Maja Samueljord, Clara Brümmer, Anna Järpegård, Heleen Aldoski, Yoki Binyam, Ellen Bergqvist Kringstad, Matin Moradi, Arvid Wilhelmsson och Lenard Naame

Artikeltaggar

Andra världskrigetDemokratiLärareMänskliga rättigheterNorgeOsloSamhälleTegnérskolanVoksenåsen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.