Hoppa till huvudinnehållet

Temadag för kvinnor som äger skog

Publicerad:
Per Sundqvist, till höger, berättade med stor inlevelse och kunskap  om ett femtontal trädarter som planterats i ett Miniarboretum på Mårbacka.
Per Sundqvist, till höger, berättade med stor inlevelse och kunskap  om ett femtontal trädarter som planterats i ett Miniarboretum på Mårbacka.

Det finns ett antal kvinnor i Värmland som äger skog och dessutom är medlemmar i intresseföreningen  Skogskvinnorna i Värmland.

– Det finns dock plats för ännu  flera skogsintresserade kvinnor, säger Aina Spets, ordförande.  40% av Sveriges skogsägare är kvinnor.

Nyligen var det en skogsdag på Mårbacka med exkursion i ett arboretum. Per Sundqvist ledde en vandring förbi ett 15-tal inhägnade trädarter. Per berättade med stor kunskap och stor inlevelse om trädslagens särart och möjligheter i ett klimat som förändras.

Tänka nytt i skogen

Han berättade även om skogsbruk samt plantering och hur man kan tänka nytt i skogen.  Många olika intressenter är inblandade och har bidragit till det miniarboretum som presenterades bl.a. Skogsstyrelsen.

Ett gäng Säffleskogskvinnor som var med på Mårbacka. Från vänster Gerd Widing, Margareta Nilsson, Siv Lennartsson-Börås, Stina Johansson samt Karin Johansson.
Ett gäng Säffleskogskvinnor som var med på Mårbacka. Från vänster Gerd Widing, Margareta Nilsson, Siv Lennartsson-Börås, Stina Johansson samt Karin Johansson.

En föreläsning hölls också i Stallet av Ida Jonsson som driver företaget Forestrion Ab. De bedriver verksamhet inom skogstjänster och skogsekonomi. Föredraget innehöll hållbart skogsbruk och skogens roll i klimatarbetet. Ett lönsamt skogsbruk behöver gå i linje med både miljö och produktionsmål. Gruppen fick även en guidad visning av Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.

Nätverk för kvinnor

Dagen avslutades med välsmakande lunch.

Skogskvinnorna i Värmland är ett nätverk som verkar för kunskaps- och erfarenhetsutbyte och för att stärka kvinnorna i sitt skogsägande och öka inflytandet i skogsnäringen. Detta sker bl.a. genom konferenser, studiebesök och föreläsningar. Säffle representeras i styrelsen av Gerd Widing, Häljebol.

Artikeltaggar

Djur och naturEkonomiMårbackaSäffleSkogSkogsbrukSkogsstyrelsen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.