Hoppa till huvudinnehållet

Ett B&B med ett anrikt förflutet

Publicerad:
Villa Billerud.
Villa Billerud. Foto: Emma Alegod Bruce

Ingenjör Calvert som då var helt ny disponent på Billerud aktiebolag byggde för nästan hundratjugo år sedan, år 1904, ett trähus på en kulle som hade utsikt över Byälven. Idag står inte huset kvar men på just samma plats finns det som idag går under namnet Villa Billerud. Ett Bed and Breakfast med mer historia än vad som kan anas.

Tre år senare flyttade Christian Storjohann in i trähuset i och med sin nya titel som disponent. Ett namn som för flera säkert är bekant då han satt på positionen i fyrtio år och under sin tid fick Billerud aktiebolag att växa markant. Historien förtäljer dock att Storjohann var en sparsam person som inte slösade onödigt på huset, vilket resulterade i att det förlorade sin glans. Nästkommande disponent, och framförallt hans fru, var inte nöjda över hur det var så istället revs trähuset och ett nytt modernt hus byggdes upp.

Till skillnad mot det tidigare huset var det nu pampigt och modernt med marmorgolv, ekparketter och exklusiva badrum. Var sak har dock sin tid och 1986 går det från disponentbostad till kontorsbyggnad för Billeruds skogsförvaltning och det verkar som husets storhetstid är över.

Så blir inte fallet. 2004 säljer Billerud AB huset och det hamnar i Ann-Marie Fernlöfs händer. Snart får huset en helt ny roll.

 • Nersjunken i gräset såg den ut som en vanlig sten. När den grävdes upp visade det sig vara mycket mer än så. Idag har den restaurerats och står vid entrégrinden.
  Nersjunken i gräset såg den ut som en vanlig sten. När den grävdes upp visade det sig vara mycket mer än så. Idag har den restaurerats och står vid entrégrinden. Foto: Emma Alegod Bruce
 • På fotot syns bilder av det tidigare trähuset som stod på platsen.
  På fotot syns bilder av det tidigare trähuset som stod på platsen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Husets historia får även sin plats i nutid då det sitter uppe foton från förr.
  Husets historia får även sin plats i nutid då det sitter uppe foton från förr. Foto: Emma Alegod Bruce

Från jord till gård

Ann-Marie Fernlöf driver idag ett exclusive Bed and Breakfast i huset. Att det är excluisve innebär att det är lite högre standard på rum och logi. Det går att likna mer vid ett hotell än ett vandrarhem. I år har hon ägt huset i nitton år och sommaren det här året ser lovande ut.

Sedan 2000-talets början har Ann-Marie haft diverse fastigheter i Grums, Segmon, Borgvik och Säffle, innan det hade hon haft en yrkeskarriär inom jordbruk. Från att jobba på lantbruk till att bli avdelningschef på lantmännen. Efter det tröttnade hon och tänkte faktiskt aldrig vara chef igen.

Fastigheterna hon köpte först var i första hand permanenta boenden, och när företaget var som störst förvaltade hon 65 permanenta lägenheter i 24 hus samt bed and breakfast i Säffle och Borgvik. Idag har hon sålt av mycket för att köpa familjegården i Djupviken, som är det pågående stora projektet just nu.

Ann-Marie Fernlöf har ägt Villa Billerud i nitton år. Under åren har ett stort arbete gjorts för att det ska bli vad det är idag.
Ann-Marie Fernlöf har ägt Villa Billerud i nitton år. Under åren har ett stort arbete gjorts för att det ska bli vad det är idag. Foto: Emma Alegod Bruce

"Vad har jag gjort nu”

– Jag hade sett annonsen i tidningen om ett stort hus till salu men sen stod inte mycket mer. Det var en bekant som inte frågade om jag skulle med och kolla på det för han var intresserad av huset. Sen blev det jag som la ett bud istället, och budet la jag i rättan tid för redan nästkommande dag accepterade dem. Då tänkte jag oj vad har jag gjort nu? berättar Ann-Marie Fernlöf.

För när hon köper huset 2004 så var det inte mycket som fungerade och det har sedan dess lagts ned mycket tid och pengar på att få det till vad det är idag. Huset idag är noga inrett med antika möbler som köpts på loppis och auktion. Varje rum i huset har sin personliga charm.

Villa Billerud består av ett hus och ett annex. I huset så serveras frukost och på övervåningen finns två familjerum, vilket innebär att det är två sovrum och ett badrum. I annexet finns resterande tio rum, enkelrum så väl som dubbelrum. Utöver det finns det även en matsal. Utomhus finns en mycket omtyckt grillstuga.

 • Mycket är sig likt från när huset byggdes.
  Mycket är sig likt från när huset byggdes. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Rummet med leoparder är det flera av gästerna som har som favorit.
  Rummet med leoparder är det flera av gästerna som har som favorit. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Grillstugan, med fin utsikt över Byälven, finns att ta del av och rymmer upp till sjutton personer.
  Grillstugan, med fin utsikt över Byälven, finns att ta del av och rymmer upp till sjutton personer. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Varje rum har noga inretts för att få sin egen prägel...
  Varje rum har noga inretts för att få sin egen prägel... Foto: Emma Alegod Bruce
 • ... så det finns inget rum som är ett annat likt.
  ... så det finns inget rum som är ett annat likt. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Till största del är möblerna köpta second hand på loppisar och auktioner.
  Till största del är möblerna köpta second hand på loppisar och auktioner. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Ett av rummen i Villa Billerud.
  Ett av rummen i Villa Billerud. Foto: Emma Alegod Bruce

Ett charmigt boende nära vatten

Idag är det sex stycken anställda inom företaget, som på olika sätt sköter om huset och dess gäster. Två av dem är Inga Dahlin och Tom-Rune Karlsson. Inga har i snart elva år jobbat som husfru, där hon skött om rum, städat och varit frukost värd, medan Tom-Rune jobbat i tretton år. Han beskriver sig själv som en alltiallo som fixar med det han kan, frukost, städ och vaktmästeri. En annan person som också har stort betydelse är Ann-Maries dotter Klara Fernlöf, som enda sen barnsben varit med och hjälpt till.

Av året som varit har det märkts att det blivit en skillnad. Det är främst affärsresenärer som bor på Villa Billerud och i och med resurserna digitalt så ser Ann-Marie en minskning av besökare. Något hon är säker på att fler har gjort. Trots att det varit en tuff period nu så ser det väldigt lovande ut inför sommaren då det är flera rum bokade under semestertiderna.

Inga Dahlin och Tom-Rune Karlsson är en del av personalstyrkan på Villa Billerud.
Inga Dahlin och Tom-Rune Karlsson är en del av personalstyrkan på Villa Billerud. Foto: Emma Alegod Bruce

Från då till nu

Så huset som en gång i tiden agerade disponentbostad och framför allt var ett representationshus för lyx och extravagans med tjänstefolk och privatchaufförer. Där det hölls stora fester där Kungen, Olof Palme och bröderna Rausing bara är ett axplock av hedersgästerna som besökt platsen. Har idag blivit en historieskatt som talar om vad som en gång var och bjuder på service på ett nytt sätt. Även i modern tid så får sig huset besök av välkända namn, Samuel Fröler, Johannes Borst, Janne ”Loffe” Carlsson och Regina Lund är några som kommit och gått genom Villa Billeruds port.

Annexet som rymmer flera rum.
Annexet som rymmer flera rum. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

AuktionerBillerudBostad och byggenByälvenChristian StorjohannFastigheterHus och hemLägenheterSäffleVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.