Hoppa till huvudinnehållet

Fröbiblioteket i biblioteket

Publicerad:
Kerstin Helenesdotter har hand om fröbiblioteket.
Kerstin Helenesdotter har hand om fröbiblioteket. Foto: Emma Alegod Bruce

Än är inte för sent att odla. Sallad, morot, rädisor och ärtor, eller varför inte sommarblommor som rosenskära eller vallmo. På biblioteket finns det frön att låna, kanske hittas något som passar sig nu. De tar även mer än gärna emot nya frön.

Ett nytt koncept testas på biblioteket, ett fröbibliotek. Vilket fungerar som ett bibliotek i biblioteket. Skillnaden blir att fröerna inte behöver lämnas tillbaka som en bok behöver. Det handlar istället om att försöka skapa ett kretslopp där människor tar med sig frön och lämnar in andra frön.

Det kan liknas vid ett ta och ge skåp, vilket finns i olika tappningar. Böcker, kläder och liknande. Andra bibliotek som testat på frö biblioteket, bland annat Sunne och Hammarö här i Värmland, har agerat inspiration till idén. Nu hoppas biblioteket att det ska gå lika här och bli ett stående inslag i biblioteket.

På bokbussen finns det en småskalig version av fröbiblioteket, för att erbjuda till fler människor. Känns det främmande med att odla så finns det dessutom ett stort utbud av odlingsböcker att låna med sig hem.

  • Dill från biblioteket är på väg upp.
    Dill från biblioteket är på väg upp.
  • Fröer till blommor, kryddor och grönsaker finns på biblioteket. De tar gärna in nya fröer med.
    Fröer till blommor, kryddor och grönsaker finns på biblioteket. De tar gärna in nya fröer med. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

BibliotekBöckerHus och hemNöje/KulturSäffle bibliotekTrädgårdVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.