Hoppa till huvudinnehållet

Lurös rika historia får liv i VR-spel: ”Skapa en känsla av stolthet”

Publicerad:
Samuel Nilsson, spelkreatör, arbetar med VR-spel om Lurö.
Samuel Nilsson, spelkreatör, arbetar med VR-spel om Lurö. Foto: Alma Molin/Thobias Borum

Virtuell verklighet möter historia och arkeologi.

Nu har spelkreatörer i samarbete med arkeologer skapat en VR-upplevelse som ska göra Lurös rika historia tillgänglig för en större publik.

Lurö ligger mitt i Vänern, spelkreatören Samuel Nilsson liknar ön vid en dåtida McDonalds längs E18 där många stannade för att äta, vila eller bara sträcka på benen. Ön låg mitt i farleden och dess historia är rik och spännande.

– Det är en viktig historisk plats, börjar Samuel Nilsson.

– Nu ska den bli mer immersiv och lättillgänglig, framförallt för en yngre generation.

Arkeologer och spelkreatörer har skapat ett VR-spel om delar av Lurös historia.
Arkeologer och spelkreatörer har skapat ett VR-spel om delar av Lurös historia. Foto: Thobias Borum

Tillsammans med arkeologer på Värmlands Museum har han och några kollegor spenderat en längre tid på ön för att återskapa öns miljöer digital. Bland sevärdheterna finns en stenkyrka som är en av Sveriges tidigaste, byggd omkring 1050 e Kr.

– Vi har byggt upp miljön kring kyrkan och alla de arkeologiska fynden. Det blir en digital rekonstruktion som visar hur det kan ha sett ut på 1100-talet. Då hade Lurö kyrka funnits ett tag, men arkeologiska utgrävningar tyder på att det hände mycket just vid den här tiden. Det vill vi försöka fånga i VR-upplevelsen.

Så här kan det ha sett ut på Lurö under 100-talet.
Så här kan det ha sett ut på Lurö under 100-talet. Foto: Thobias Borum

Samuel Nilsson arbetar på föreningen Skildra Storytelling Studios och spelet görs i samarbete med Värmlands Museum och Region Värmland. En viktig målgrupp för spelet är tonåringar.

– Detta är ett kulturarv som ska vara tillgängligt för alla.

”Leka med kulturarvet”

Med ett VR-headset kan spelaren uppleva Lurö i en virtuell verklighet. Som spelare anländer man till ön som skeppsbruten och möter ett gäng munkar.

– Där börjar upplevelsen, fortsätter Samuel Nilsson.

– Spelaren får vara med om både spännande skeenden och konflikter.

Lurö ligger mitt i Vänern och har en rik historia.
Lurö ligger mitt i Vänern och har en rik historia. Foto: Thobias Borum

Det finns många berättelser att berätta ur Lurös historia, menar han.

– Jag tycker att det här ska få komma fram i ljuset. VR-tekniken är väldigt tacksam att jobba med för att skildra historia – framförallt är det ett bra verktyg för att skapa sammanhang och förståelse för en yngre generation. Kanske att en bättre kunskap om den lokala historien också kan skapa en känsla av stolthet och identitet.

Han tycker att den spelbara upplevelsen gör historien levande.

– När vi har låtit målgruppen testa en demo av spelet har vi märkt att de blir hooked direkt. Det här är ett sätt att leka med kulturarvet, alla objekt som man tidigare bara sett i montrar blir assets, alltså tillgångar, i spelet. Som du kan vända och vrida på.

“Lurö-VR” ska vara klart och tillgängligt på Värmlands Museum i tid för höstlovet.

Artikeltaggar

HistoriaHistoriaLuröMcDonaldsMuseumNöje/KulturRegion VärmlandSamuel NilssonSkildraSkola och utbildningSpelTeknik och vetenskapUtgrävningarVänernVärmlands länVirtual Reality

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.