Hoppa till huvudinnehållet

Tennisklubben firade 100 år med turnering

Publicerad:
Åtta spelare i olika åldrar spelade om den hederfulla jubileumsvinsten.
Åtta spelare i olika åldrar spelade om den hederfulla jubileumsvinsten. Foto: Diana Dragic

Billerud Tennis klubb bildades år 1923. Under lördagen firade man därför hundraårsjubileum. Dagen till ära spelades en tennisturnering där flera generationer aktiva klubbmedlemmar deltog.

Med 25 grader och gassande sol redan vid 11-tiden på förmiddagen, bestämdes det att turneringen skulle spelas på klubbens inomhusbana. Där gjorde åtta spelare från tre generationers tennissläkte upp om segern. Man spelade dubbel, fast med olika partners för varje match.

– Det som är så roligt är att de som är med i turneringen är allt från 20 till 80 år, och att anhöriga är här och hejar på, säger Per-Åke Grunnan.

Det spelades totalt 14 matcher till bäst av 16 poäng och varje spelare fick individuellt ta med sig sina vunna poäng till nästa match. I slutet av dagen var det den spelaren med högst totalpoäng som tog hem segern.

Pallplaceringarna blev följande:

 1. Jonas Persson
 2. Ingvar Karlsson
 3. Jan Zizala
Pallplatserna gick till 1. Jonas Persson, 2. Ingvar Karlsson och 3. Jan Zizala.
Pallplatserna gick till 1. Jonas Persson, 2. Ingvar Karlsson och 3. Jan Zizala. Foto: Privat

Under turneringen utsågs även klubbens allra första hedersmedlem. Det var klubbens ordförande, Björn Emanuelsson, som fick ta emot hederspriset för sitt betydande ideella arbete i klubben.

 • Åtta spelare deltog i tennisturneringen.
  Åtta spelare deltog i tennisturneringen.
 • Ordförande Björn Emanuelsson utnämndes till hedersmedlem av klubben för sina stora ideella insatser i tennisklubben. Han är den första hedersmedlemmen på 100 år.
  Ordförande Björn Emanuelsson utnämndes till hedersmedlem av klubben för sina stora ideella insatser i tennisklubben. Han är den första hedersmedlemmen på 100 år. Foto: Diana Dragic
 • Ordförande Björn Emanuelsson utnämndes till hedersmedlem av klubben för sina stora ideella insatser i tennisklubben. Han är den första hedersmedlemmen på 100 år.
  Ordförande Björn Emanuelsson utnämndes till hedersmedlem av klubben för sina stora ideella insatser i tennisklubben. Han är den första hedersmedlemmen på 100 år. Foto: Diana Dragic
 • Billerud TK firade hundraårsjubileum med tennisturnering.
  Billerud TK firade hundraårsjubileum med tennisturnering. Foto: Diana Dragic
 • Billerud TK firade hundraårsjubileum med tennisturnering.
  Billerud TK firade hundraårsjubileum med tennisturnering. Foto: Diana Dragic
 • Styrelsen i Billerud TK: Joakim Berglund, Per-Åke Grunnan, KjellGöran Andersson, Björn Emanuelsson, Michael Haraldsson.
  Styrelsen i Billerud TK: Joakim Berglund, Per-Åke Grunnan, KjellGöran Andersson, Björn Emanuelsson, Michael Haraldsson. Foto: Diana Dragic

En lång historia

Billerud Tennisklubb har en rätt så intressant och lång historia som Sven-Erik Dahlström tidigare har berättat om i ST. Att klubben har just förledet Billerud, beror nämligen på att det var där som det hela började.

När tjänstemän anställdes vid det växande bruket i Säffle, var det flera av dessa som hade tidigare erfarenhet av tennis och därför ville ha möjlighet att spela även i Säffle. Det anlades en tennisbana i närheten av bruket år 1920 och tre år senare samlades ett tjugotal av de anställda för att bilda Säffles första tennisklubb – Billeruds Tjänstemäns Lawn-Tennisklubb, där enbart tjänstemännen fick lov att spela. Så småningom även deras familjemedlemmar.

År 1950 bytte klubben namn till Billerud Tennisklubb, men det var först efter 1960 som man öppnade upp för externa medlemmar i klubben. I samma veva anlades även nya tennisbanor mitt emot brukets dåtida huvudkontor, strax intill Järnvägsgatan.

Den nuvarande inomhushallen byggdes år 1993 och sedan dess har verksamheten varit förlagd där.

Ljus framtid

Genom åren kan man säga att intresset för tennis har pendlat både upp och ner, men några stjärnskott har Säffle ändå lyckats att generera. Bland andra Margareta Bönström, Eyvor Enegren - Aquilon och Robert Gustafsson.

De senaste åren har dock tennisen stått ganska stilla medan padel har tagit större plats inom racketsport. Flera av utomhusbanorna hos Billerud TK stod länge oanvända, innan det togs beslut om att riva dem och satsa på utomhus-padel för två år sedan – ett beslut som också har gynnat tennisen, menar Per-Åke Grunnan.

– Det är tack vare padeln som vi har fått upp intresset för tennisen igen. Idag har vi flera ungdomsverksamheter och som racketklubb tror vi att det är rätt tänkt att kunna erbjuda flera olika sporter, säger Per-Åke.

– Ja, det märks på ungdomarna också att de tycker det är kul att kunna alternera, instämmer ordförande Björn Emanuelsson.

– Vi har ju ingen elitsatsning utan de som kommer hit ska ha roligt. Det är det viktigaste, säger Per-Åke.

Tennisen i Säffle har en fascinerande historiaTennisklubben bygger banor för utomhuspadel

Artikeltaggar

Billerud TKMargareta BönströmPadelSäffleSportTennisTurneringar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.