Hoppa till huvudinnehållet

De red in sommarlovet som ägare på prov

Publicerad:
En idyllisk syn när hästarna släpps ut på sommarbete.
En idyllisk syn när hästarna släpps ut på sommarbete. Foto: privat

Just innan lektionshästarna började sin sommarvila på grönbete avslutades vårterminen på Säffle Ridklubb med en hel veckas kul i stallet med hästägarträning för eleverna.

För att få en fin och lagom ansträngande övergång till sommarvila hyrdes lektionshästarna ut till vuxna, barn och ungdomar som ville träna på vad det innebär att ha en egen häst under en veckas tid.

Fikapaus intill sjön.
Fikapaus intill sjön. Foto: privat

”Ägarna” mockade, fyllde höpåsar, putsade utrustning, ryktade, duschade hästar, tog in och ut till hagar och red ridpass, allt med samma ansvar som en hästägare har. Många av ungdomarna spenderade hela dagarna på stallet så det fanns gott om tid att ha kul och samtidigt få en ordentlig insyn på vad som krävs för att skapa ett bra stall, hållbara hästar och en trevlig ridklubb.

Hilma Porath och Ellen Guttman plaskar i Vänern från hästryggen.
Hilma Porath och Ellen Guttman plaskar i Vänern från hästryggen. Foto: privat

På grund av den rådande hettan blev det många uteritter. Två dagar i veckan anordnades de populära drop in-lektionerna med Sanna Olsson och Elin Nykvist i hoppning och dressyr, som de flesta deltog i.

Snart dags för sommarlov, även för ridklubbens fyrbenta medlemmar.
Snart dags för sommarlov, även för ridklubbens fyrbenta medlemmar. Foto: privat

Veckan avslutades med en tre timmars långritt med verksamhetsansvariga Nina Lauri i täten och ett plask i Vänern med rastpaus och fika som klubbens Maria Nygren fixade.

– Det har varit en supervecka! Våra ungdomar har kommit långt på väg att bli fina ryttare och visar stort ansvar gentemot hästarna. De är verkligen goda förebilder för ridsporten och för alla nya elever som kommer till stallet, säger Nina.

Viola Engdahl motionerar Knutte: en häst som ger skäl för namnet.
Viola Engdahl motionerar Knutte: en häst som ger skäl för namnet. Foto: privat

Hästarna vilade några timmar i det svala stallet medans deras ”ägare” putsade utrustning innan det var dags för utsläpp till en välförtjänt vila på grönbete för SRK:s lektionshästar.

Ellen Guttman mockar hos Buller.
Ellen Guttman mockar hos Buller. Foto: privat

Då det har varit ett intensivt och roligt läsår med många och varierade aktiviteter på SRK har också flera av de privatuppstallade valt att skicka sina hästar på grönbete.

Både människor och hästar njuter av ett svalkande dopp på sommaren.
Både människor och hästar njuter av ett svalkande dopp på sommaren. Foto: privat

– Det är tillfredsställande att se hur populär klubben har blivit och att det anordnas så många aktiviteter som vänder sig till alla nivåer av ryttare och hästintresserade. Vi ser redan fram emot ett nytt läsår, som börjar vecka 32, med fler trevliga och lärorika aktiviteter och tävlingar, säger Ann-Charlott Winberg, ordförande.

Ann-Charlotte Winberg

Artikeltaggar

DressyrHästsportSäffle RidklubbSanna OlssonVänern

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.