En grupp lokala företag har gått ihop i en gemensam satsning på solcellsparker i Värmland. 250 miljoner kronor ska investeras i 50 solcellsparker de närmaste sex åren.
– Det är småskaliga solcellsparker på upp till en-två hektar. Vi tycker det passar bra – det stör minimalt, säger styrelseordföranden Leif Brodén.
Företaget som bygger solparkerna heter Strövtåg AB, och grundades i Säffle av bland andra Säffleföretagaren Magnus Johansson och skogsindustriprofilen och affärsängeln Leif Brodén.
Strövtåg AB har redan byggt en solcellspark i Ambjörby som är av det lite större slaget. När företaget skulle gå vidare och bygga ett stort antal små solparker i länet ville man göra det tillsammans med andra lokala företag.
Lokala företag
På tisdagen presenterades planerna av Strövtågs ledning och två bolag som har valt att investera: fastighetsbolaget Wermlands Invest och NWT Invest.
–Just nu äger ursprungsägarna ungefär 70 procent och de nya ägarna 30 procent. Tanken är att vi ska fylla på i bolaget och över tid kommer det att jämna ut sig, säger Leif Brodén.
Inte produktiv mark
Bolaget kommer att arrendera mark som ligger i träda, vilket ger en intäkt till markägare som ändå inte brukar marken.
– Det handlar om att göra vårt samhälle mer robust. Vi kommer att kunna producera solenergi utan att det finns någon konflikt med livsmedelsproduktion, säger Sture Bergman, vd NWT Invest.
Leif Brodén och investerarna är övertygade om att bolaget kommer att kunna få till avtal med så många markägare som krävs.
– Det finns ett stort intresse bland markägare. Det blir en viktig sidoinkomstkälla men de har också ett genuint intresse av att bidra till klimatomställningen.
Man kommer att skriva 35-åriga avtal med markägarna. När avtalen går ut kommer det att finnas kapacitet kvar i solpanelerna.
– Då är det upp till markägarna själva om de vill behålla dem och producera el själva, säger Sture Bergman.
40 megawatt
– Vi har gemensamt kommit fram till att vi tycker att det finns utrymme för att bygga 50 sådana solcellsparker i Värmland. Då skulle vi totalt få ut 40 megawatt. Det motsvarar årsförbrukningen av 20 000 elbilar eller drygt 2 500 hushåll, säger Leif Brodén.
När man har byggt 50 parker gör man ett stopp. Det ska enligt planen vara uppnått år 2029.
– Men det skulle inte förvåna mig om vi fortsätter efter det. Det beror på hur tiderna ser ut.
Första byggs snart
Spaden sätts snart i marken för den första parken med de nya investerarna ombord. Det sker i Sundstorp sydöst om Molkom.
– Vi håller på och slutför upptecknandet av ytterligare fem solparker som vi tänker bygga nästa år. Det tempot tänker vi öka sedan så att vi kommer upp i tio parker om året.
”Jätteintressant”
Wermlands Invest, som förbrukar mycket energi i sina fastigheter, satsar mycket på att få ner sitt koldioxidavtryck, och bygger bland annat solceller på tak.
– Men det finns begränsningar i hur mycket man kan bygga ut hållbar energiproduktion inom sina fastigheter. Vi tyckte det här var jätteintressant. Vi tilltalades av det småskaliga. Det blir inga stora ingrepp naturen – jag tror människor kommer att uppleva dem som ganska trivsamma, säger Josefin Knarrström Bergh.
NWT är också beroende av el, och att inte bara vara konsument utan även producent av el är bra när priserna är höga, menar företaget.
Samhällsansvar
Sture Bergman säger att solcellssatsningen är ett bra exempel på det han nämner i artikeln intill, att NWT Invest vill förena ekonomisk vinst med ett samhällsansvar.
– Vi gör gott för omgivningen och bidrar till hållbart samhällsbygge samtidigt som det är en bra affär.