Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vässar trygghetsarbetet med stöd av unga

Publicerad:
Trygg i Säffle genomförde trygghetsvandring med ungdomar som resulterade i ny åtgärdsplan.
Trygg i Säffle genomförde trygghetsvandring med ungdomar som resulterade i ny åtgärdsplan. Foto: Säffle kommun

Inom samverkansgruppen Trygg i Säffle genomfördes under våren två trygghetsvandringar tillsammans med ungdomar. Syftet var att lokalisera otrygga platser i centrum och ta fram en ny åtgärdsplan för ett tryggare Säffle. Det kom fram en hel del förslag på åtgärder som nu ska genomföras.

Trygg i Säffle är en samverkansgrupp där företrädare för olika samhällssektorer som exempelvis polis, skola och socialtjänst samarbetar för ett tryggare Säffle. Projektet startades upp 2021 efter oroväckande statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som visade att Säffleborna är de som känner sig mest otrygga i polisregionen.

Säffleborna blir allt mer otrygga

Samverkansgruppens uppdrag är alltså att förebygga otrygghet i Säffle genom att tillsammans göra kartläggningar av trygghetsfrågor och därmed få en tydligare helhetsbild av det aktuella läget.

Ny åtgärdsplan

Sedan projektets start har flera olika åtgärder satts in för att förebygga brott och otrygghet. Bland annat har man haft ett stort ungdomsfokus.

Som en del i det arbetet genomfördes under våren två trygghetsvandringar tillsammans med ungdomar. Utifrån de idéer och synpunkter som framkom i samband med den, har en en ny åtgärdsplan tagits fram.

Deltagande ungdomar tillsammans med Jesper Byh, verksamhetsledare Ungdomens hus, och Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare.
Deltagande ungdomar tillsammans med Jesper Byh, verksamhetsledare Ungdomens hus, och Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare. Foto: Säffle kommun

Åtgärdsplanen handlar främst om punktinsatser som kan göra centrum till en tryggare plats. Till exempel genom att installera ljuskällor på mörka platser och att avlägsna bänkar samt reducera buskage för en öppnare och tryggare miljö. Det framkom även önskemål om stängsel vid järnvägsspåret bakom McDonalds, där många ungdomar rör sig, samt önskemål om böter på 800 kronor vid nedskräpning med fimpar.

Ny lagstiftning

Från och med 1 juli 2023 ska kommuner enligt lag ta ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Säffle kommun började som sagt redan innan lagen trädde i kraft, men i och med den nya lagstiftningen anser man att det krävs ytterligare kunskap. Därför planeras även kunskapshöjande åtgärder som en del i åtgärdsplanen, berättar säkerhetssamordnare Elin Fredriksson.

– Vi ser att vi behöver öka vår kunskap och enligt lagen ska vi till exempel samla in erfarenhet genom att titta på goda exempel från andra kommuner. Vi är i ett planeringsskede i nuläget och undersöker bland annat möjligheter till studiebesök, säger Elin.

Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare.
Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare. Foto: Anton Eriksson

Kommunen har från och med nu också ett större ansvar när det kommer till utvärdering av trygghetsarbetet. Tidigare har man snarare gjort uppföljningar.

– Det har inte varit någon större utvärdering av, utan vi har tittat på lägesbilden kring brottsligheten och utifrån den beslutat hur vi ska gå vidare.

Engagerar ungdomar

I den nya åtgärdsplanen tar man också ytterligare krafttag gällande att engagera ungdomar i det trygghetsskapande arbetet, då man ser ungdomar som en stor tillgång i frågan.

På Säffle kommuns hemsida kan man läsa att 100 000 kronor har avsatts till trygghetsskapande åtgärder. Vad pengarna ska läggas på har ungdomarna fått möjlighet att påverka.

– Det anordnades ett hackathon där ungdomarna fick komma med förslag på vad man vill göra för pengarna i trygghetsskapande syfte, sedan har man inom samverkansgruppen tagit det vidare.

Exakt vad pengarna ska gå till är inte just Elins område, men hon vill poängtera att det är viktigt för ungdomar att de får ha en röst och känna sig delaktiga i samhället.

Fortsatt fältarbete

Under förra sommaren anställdes tre fältarbetare, vars uppdrag var att röra sig i de offentliga miljöer där ungdomar vistas samt att etablera och bevara relationer till ungdomar i kommunen. Efter en enklare utvärdering står det nu klart att man fortsätter med det även nästa år.

– Vi har gjort en väldigt enkel utvärdering där man såg en effekt och att det var lugnare på stan, men vi kan inte påvisa att de har med åtgärderna att göra eftersom det var lugnt överlag. Det kan ju bero på faktorer vi inte vet. Däremot är tanken att göra en förbättrad utvärdering efter det här året, så ska bli spännande att se om vi upplever samma effekt som föregående år, avslutar Elin Fredriksson.

Nytt trygghetsprojekt ska förebygga brott

Artikeltaggar

ÅtgärderBrottsförebyggandeMiljöPolitikSäffleSäffle kommunSamhälleSkolor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.