Hoppa till huvudinnehållet

Lång debatt innan budgeten godkändes - ingen skattehöjning

Publicerad:
Fullmäktige godkände budgetförslaget från Säffles politiska majoritet, från vänster Ola Johansson (M), Dag Rogne (C), Malin Walerius (Kd), Magnus Jansson (L) och Henrik Ahlgren (Mp).
Fullmäktige godkände budgetförslaget från Säffles politiska majoritet, från vänster Ola Johansson (M), Dag Rogne (C), Malin Walerius (Kd), Magnus Jansson (L) och Henrik Ahlgren (Mp). Foto: Nathalie Forsström

Kommunfullmäktige godkände på måndagen den politiska majoritetens budgetförslag. Beslutet föregicks av en drygt fyra och en halv timme lång budgetdebatt som kretsade mycket kring de ekonomiska villkor som socialförvaltningen och skolförvaltningen sliter med. En eventuell skattehöjning diskuterades också innan budgeten antogs - utan att det blir någon skattehöjning.

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) redogjorde inledningsvis för budgetprocessen och betonade konjunkturlägets och omvärldens påverkan på kommunens ekonomi och det budgetförslag som den politiska majoriteten lade fram.

Förslaget, som ST tidigare redogjort för, innebär en oförändrad skattesats, ett resultatkrav på en procent 2024 och två procent under de två följande åren. Ramarna för barn- och utbildningsnämnden räknas upp med två procent nästa år och en procent under de två följande åren. Övriga nämnder räknas upp med en procent under hela den kommande treårsperioden. Investeringsutrymmen för 2024 ligger på 57,6 miljoner.

– Den stora utmaningen för Säffle är att befolkningen minskar och att vi tappar skatteunderlag samtidigt som vi behöver satsa mer på skola, vård och omsorg och få balans i verksamheterna sa Dag Rogne.

Tre andra förslag

Ann Mlakar (S) redogjorde för sitt partis budgetförslag som även Vänsterpartiet står bakom.

– Vi föreslår en skattehöjning med 50 öre för att ge mer pengar till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Jag tycker det är både omodernt och konservativt att tro att skattesatsen skulle hindra människor från att flytta till Säffle.

Det tredje budgetförslaget var Sverigedemokraternas som Jimmy Jonasson redogjorde för:

– Vi har tittat runt mycket på kommunens kostnader och fått loss extra pengar till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, sa Jimmy Jonasson som menade att man kan spara på bland annat Säffleoperan, Sagabiografen, partistödet och politikerlönerna samt gåvor till socialbidragstagare.

Sjukvårdspartiet i Värmland hade också ett eget budgetförslag. Marianne Utterdahl redogjorde för förslaget och öppnade för en skattehöjning:

– Det finns en gräns för hur mycket vi kan spara och en risk att vi sparar på fel saker. Därför föreslår vi en krona i skattehöjning för att klara målen och framför allt satsa på barnen, sa hon.

Lång debatt

I den allmänpolitiska debatten var fullmäktiges ledamöter flitiga. Markus Bäckström (C), som i höst förväntas ta över Dag Rognes roll som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, betonade näringslivets roll för Säffles välstånd och utveckling men talade också om skolans betydelsefulla roll:

– Utbildning är en av grundstenarna i vårt demokratiska samhälle och framgången i skolan börjar i klassrummen med duktiga lärare som vi måste ge bästa tänkbara förutsättningar, sa Markus Bäckström.

Att satsa på skolan och värna om barnen var något som samtliga partier återkom till i debatten.

– Alla elever har laglig rätt att nå skolans mål men den lagen uppfyller inte Säffle kommun i dag. Vi får ingen extra hjälp från regeringen och vill därför höja kommunalskatten för att skolan ska få extraresurser i form av 6,6 miljoner utöver det som majoriteten föreslår, sa Ann Mlakar och fick medhåll av både Matilde Konglevoll (V) och partikamraten Johan Olsson.

– En skattehöjning på 50 öre är helt rimlig. Jag kan inte se hur vi ska kunna rationalisera mer i verksamheterna utan att det går ut över kvalitén, sa Johan Olsson.

Konsultarvoden

Jimmy Jonasson sa att det finns många kostnader att se över:

– Exempelvis kommunens kostnader för konsulter som uppgick till över 50 miljoner under åren 2020-2022. Jag har svårt att tro att våra egna tjänstepersoner är mindre kompetenta än i andra kommuner så här behövs en kompetenskartläggning, sa han.

Ola Johansson (M) pratade bland annat om vikten av att få fler människor i sysselsättning.

– Vi vill utveckla Herrgårdsgymnasiets till ett yrkesutbildningscentrum för unga och vuxna och satsa på fler personal i förskolan samt ha fler speciallärare i grundskolan, sa han.

Han menade också att det är bra att kommunen säljer fastigheter och bolag för att i högre grad ägna sig åt kärnverksamheter. Partikamraten Nina Andersson valde att prata mer om det som sker än om det som borde ske. Hon lyfte bland annat fram föreningslivets betydande roll i samhället.

– Det handlar om glädje, gemenskap, hälsa, drivkraft, samverkan och annat som gör vårt samhälle starkare och bättre, sa Nina Andersson och lyfte fram samverkan i olika former som ett vinnande koncept.

Tufft för nämnden

Socialnämndens ordförande Anita Karlsson (C) pratade om de stora och växande problem som nämnden och förvaltningen möter.

– Förvaltningen dras med ett stort underskott. Vi har koll på läget men kommer att behöva prioritera och fortsätta fördela resurser internt.

Jonas Larsson (M) i samma nämnd, betonade att det har vidtagits åtgärder för att driva verksamheten smidigare och effektivare men att det finns behov av fler händer inom vården och att personalen måste få jobba med rätt saker.

– I förvaltningen jobbar man hela tiden med att se över arbetsmetoder, rutiner och att hitta nya former och samarbetsområden. Det är positivt att både kostnaden för försörjningsstödet och arbetslösheten minskar och jag tror att en skattehöjning skulle slå hårdast mot de som redan har det tufft, sa han.

Fem timmar efter mötets början beslutade kommunfullmäktige att godkänna budgetförslaget vilket skedde med rösterna 21-12 medan fem ledamöter avstod från att rösta.

Artikeltaggar

Anita KarlssonAnn MlakarDag RogneEkonomiJimmy JonassonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMarianne UtterdahlMarkus BäckströmNina AnderssonOla JohanssonPolitikSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.