Hoppa till huvudinnehållet

Här är små grodorna lustiga att se i kommunen

Publicerad:
Midsommar är väl kanske den svenskaste av traditioner. På fredag är det dags igen, och för den som vill dansa kring en midsommarstång finns flera alternativ i närheten. Genrebild.
Midsommar är väl kanske den svenskaste av traditioner. På fredag är det dags igen, och för den som vill dansa kring en midsommarstång finns flera alternativ i närheten. Genrebild. Foto: Ulf Palm/TT

På fredag är det återigen dags att plocka sju sorters blommor, hugga in på jordgubbar och sill och inte minst dansa kring stången. För säffleborna finns fyra officiella midsommarfiranden i kommunen att välja mellan.

Som Säffle-Tidningen tidigare har rapporterat, är det populära midsommarfirandet på von Echstedtska gården inställt i år på grund av att parkeringsmöjligheterna är alldeles för begränsade, och man har valt att pausa evenemanget till dess att man funnit en mer permanent parkeringslösning.

Tidigare har många säfflebor haft ett midsommarfirande på promenadavstånd, men tyvärr har firandet i Kanalparken upphört efter pandemin.
Tidigare har många säfflebor haft ett midsommarfirande på promenadavstånd, men tyvärr har firandet i Kanalparken upphört efter pandemin. Foto: Therese Håkansson

Stånglöst i stan

I många år har Säffle haft ett centralt midsommarfirande i Kanalparken, men det har sedan pandemin upphört.

– Det är Folkdanslaget som har arrangerat, men nu orkar de inte längre göra det. Jag tycker själv att det är jättetråkigt att vi inte har något midsommarfirande i centrum, för alla som har svårt att ta sig någon annanstans. Det är inte kommunens uppdrag att själva arrangera, utan det brukar ju göras av föreningslivet. Men till nästa år hoppas jag verkligen att det blir ett midsommarfirande i Säffle tätort, även om man just nu inte vet hur eller i vems regi, säger Camilla Bark, Kulturförvaltningen.

Dans och lek i bygden

Men för den som vill dansa små grodorna inom kommungränsen finns alltså fyra officiella firanden att välja mellan. Värmlandsbro är den plats närmast centrala Säffle som det reses en stång på under midsommarafton. På Majorskullen arrangerar Värmlandsbro SK och Värmlandsbros Bygdegårdsförening ett traditionellt firande med start under tidig eftermiddag. Det blir stångresning-och dans, femkamp och hoppborg för de mindre barnen. Enklare servering kommer också att finnas för den som behöver fylla på med vätska, socker eller koffein.

På Långseruds hembygdsgård startar man firandet på förmiddagen genom att gemensamt klä stången innan dansen börjar strax därefter. Besökare uppmanas att gärna ta med sig egna blommor att smycka stången med. Det serveras kaffe, saft och en särskild midsommarbakelse. Arrangerar gör Långseruds hembygdsförening.

Svanskog är en av de platser som arrangerar ett traditionsenligt midsommarfirande. Så här såg det ut för 20 år sedan, när det kördes häst och vagn i bygden på firandet. Arkivbild.
Svanskog är en av de platser som arrangerar ett traditionsenligt midsommarfirande. Så här såg det ut för 20 år sedan, när det kördes häst och vagn i bygden på firandet. Arkivbild. Foto: "Åke Jansson"

I Svanskog bjuder hembygdsföreningen in besökarna till hembygdsgården under eftermiddagen. Lekar kring midsommarstången leds av Marie Weinebäck och Eva-Lena Johansson till musik av Eskil Johansson, Henrik Fredriksson och Jon-Erik ”Joppa” Lunde. Det kommer att finnas servering, lotterier och fiskdamm.

I Eskilsäter reses stången under tidig eftermiddag, och även här uppmanas besökarna att ta med sig blommor att klä den med. Sedan blir det förstås efterföljande dans till klassisk spelmansmusik. Kaffeservering och lotteri kommer också att finnas.

Om prästens lilla kråka ska ut och åka, åker hen kanske till Borgvik. Det är det många andra som gör, åtminstone människor. Hur utbredd kråkturismen är på midsommar får vara osagt. Arkivbild.
Om prästens lilla kråka ska ut och åka, åker hen kanske till Borgvik. Det är det många andra som gör, åtminstone människor. Hur utbredd kråkturismen är på midsommar får vara osagt. Arkivbild. Foto: Jeanette Dahlstrom

... och även i grannkommuner

För den som vill dansa kring stången annorstädes men ändå nära hemmet, finns förstås flera firarplatser i grannkommunerna - väl värda en utflykt innan snapsen ska ned. I Åmål är firandet i Örnäsparken en långkörare, och med närheten till Örnäsbadet kan det mycket väl bli ett dopp om man är svettig efter dansandet. I Grums är firandena vid Borgviks slottsruin samt i Liljedal vida omtalade och välbesökta.

Artikeltaggar

BlommorCamilla BarkDansKanalparkenLotterierMidsommarNöje/KulturÖrnäsparkenSäffleSpelVärmlandsbroVärmlandsbro SK

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.