Andersson och Pettersson och Lundström och jag... och några hundra stycken till. Värmlandsbro SK har arrangerat midsommarfirande i närmare ett 50-tal, men årets tillställning verkar ha gett ett besöksrekord - åtminstone så länge som man hållit till på Majorskullen.
– Fantastiskt roligt, konstaterar ordföranden Tommy Hedlund.
När det stod klart att det inte skulle bli något midsommarfirande vare sig i Kanalparken eller på von Echstedtska gården, misstänkte många i föreningen att det skulle kunna bli fler besökare än vanligt. Och de tankarna infriades.
Rekord på stället
Någon direkt mätning har inte gjorts, men de rutinerade rävarna i arrangörsgruppen kunde konstatera bara genom att blicka ut över Majorskullen att det måste vara det deltagarrikaste firandet någonsin. I alla fall under alla år som man varit på Majorskullen.
– Det var väl några år på 70-talet som drog väldigt mycket folk. Men så var det också före internets tid och då folk gick ut mer. Fantastiskt roligt att vi blev så många här i dag säger Tommy Hedlund, ny ordförande i klubben sedan ett halvår tillbaka.
Ser ljust på framtiden
Men även om midsommarfirandet har förändrats lite med tiden, har det alltid varit uppskattat och dragit folk. Förutom ett fåtal år - framför allt under pandemin - har klubben arrangerat midsommarfirande årligen under närmare 50 år. Man är glad för varje år man fortfarande kan göra det, för det kommer inte av sig självt. Det traditionella firandet i Kanalparken i Säffle har upphört sedan pandemin då arrangörerna i Säffle folkdanslag inte länge orkar hålla på och ingen har tagit över stafettpinnen.
– Än så länge klarar vi oss och vi är åtminstone ett 20-tal personer som är med och grejar med detta. Men ingen är odödlig, så är det ju. Men det är mycket som händer i klubben nu, inte minst på juniorsidan och återväxten ser just nu väldigt bra ut. Så vi hoppas naturligtvis att det här kan fortsätta i många år till. Jag känner ingen rädsla över att det inte ska finnas någon som kan ta över.
Vad betyder midsommarevenemanget för Värmlandsbro SK?
– Jättemycket. Alla arrangemang vi har är jätteviktiga för klubben, men också för bygden vill jag säga.
Förutom den traditionella dansen kring midsommarstången, som leddes av Thereze Alsin, fanns en populär hoppborg, olika tävlingar och lotterier och givetvis servering med hembakat. Det var en strykande åtgång inte minst på den speciella midsommarbakelsen som klubbens festkommitté tagit fram.
– Det är en savoiardbotten, indränkt i apelsinsaft, med jordgubbssylt, grädde, färska jordgubbar och choklad. Inget kan gå fel där! säger Monica Cebers i serveringen.
”Meningsfullt”
Hon och klubbkamraterna i köket hade fullt upp med att koka kaffe och hela tiden fylla på med bakelser, bullar, kakor, glass och dricka. Andra höll i lotterier, pilkastning och andra tävlingar samt höll ett öga på hoppborgen. Allt i tryckande värme på en nästintill vindstilla och skuggfri Majorskullen. Det är ett väldigt jobb, men också ett kärt besvär.
– Vi har väldigt roligt! Alla tycker nog att detta är väldigt meningsfullt, annars skulle man inte orka hålla på, säger Christina Diseberg.
Framtidens gäster?
Hon tror att det är en särskild typ av människa som engagerar sig i föreningslivet, men också att det är något som är typiskt för den lite äldre generationen.
– Att man tycker det känns självklart att samarbete och vara del av en större grupp. Det vore fantastiskt roligt om det här fick fortsätta även i framtiden - och att det då är vi som får vara gäster så småningom!