Hoppa till huvudinnehållet

Fick rivningslov för några byggnader: ”Mycket av Säffles historia som är kopplat till bruket”

Publicerad:
Miljö- och byggnadsnämnden tog i tisdags beslut om vad som kommer att rivas och inte på Nordic Paper.
Miljö- och byggnadsnämnden tog i tisdags beslut om vad som kommer att rivas och inte på Nordic Paper. Foto: Carolina Schützer

Rivningsplanerna på Nordic Paper har upprört många. Miljö- och byggnadsnämnden tog i tisdags beslut om vad som kommer att rivas och inte på Nordic Paper. Så vad är det nämnden kom fram till?

I ansökan som kom in från HR-chefen Lars Löfquist fanns det tio byggnader som han önskade riva. Fyra av dem är inom anläggningens inhägnade område, medan de andra sex är utanför själva pappersbruket.

Miljö- och byggnadsnämnden beviljade under tisdagens möte rivningslov för Gula villan, Sjömagasinet, Sista styvern och för skorstenen. Dessa kommer med andra ord att rivas. Dessutom beviljade man rivningslov för tre tjänstebostäder och den södra delen av gamla huvudkontoret.

”Stå kvar som ett minne”

Men nämnden avslog rivningsansökan för ett av tjänstebostadshusen - det närmast bruket, det som är i bäst skick.

– Vi i nämnden har varit helt överens om beslutet - det var full enighet. Vi tyckte alla att det var en viktig sak att bevara. Det är så mycket av Säffles historia som är kopplat till bruket. Vi tycker att det finns ett värde även för bruket att bevara dessa byggnader - det får inte enbart bli pengamässigt. Nu hoppas vi att de kommer stå kvar som ett minne för dem och för resten av Säffle, säger Kenneth Andersson, ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden och fortsätter:

– Sedan kan man ju titta hur man gjort på Skoghall. De har renoverat 10-12 arbetarbostäder som tillhört bruket och det har blivit fantastiskt fint. Då kan man ju tycka att ett hus i Säffle i alla fall skulle kunna bli fint. Kanske ha som ett servicehus kanske.

Tjänstebostaden närmast bruket kommer att bli kvar.
Tjänstebostaden närmast bruket kommer att bli kvar. Foto: Carolina Schützer

Brukskontoret räddas

Man avslog även ansökan för gamla huvudkontoret.

– Det gamla brukskontoret är en symbol för bruket. Det finns så mycket historia i den byggnaden. Det är många arbetare som gått in och ut genom porten - det är otroligt många som har passerat där. Dessutom är det en enda tillgängliga konferenslokalen som finns på bruket.

Men tillbyggnaden ska rivas?

– Tillbyggnaden kan tas bort och sedan får man försöka återställa fasaden till vad den en gång var. Det är för att bevara en del av Säffles arbetarhistoria - det är vår kulturhistoria.

– Det är flera anställda som hört av sig hit - och de ser gärna att brukskontoret står kvar. Så jag tror att många ser ett värde i den byggnaden.

SO2-boden vill Nordic Paper numera inte riva - den kommer att sparas för annan användning.

– Det var ett förslag som de själva kom med - att de skulle kunna spara och bevara den. Även här är det mycket av kulturhistorisk värde där inne också. Detta är den enda byggnad de sa att de kunde spara, men man önskar att de kunde sparar mer.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenKenneth AnderssonKulturhistoriaMiljö- och byggnadsnämndenNämnderNordic PaperSäffleSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.