Hoppa till huvudinnehållet

”Ett kvinnofientligt och arbetarfientligt beslut att dra ner på nattis”

Publicerad:
Insändarskribenten tycker att det är en skymf att säga att Säffle har ett bra företagsklimat om man samtidigt stänger nattis varannan helg. Genrebild.
Insändarskribenten tycker att det är en skymf att säga att Säffle har ett bra företagsklimat om man samtidigt stänger nattis varannan helg. Genrebild. Foto: Alf Pergeman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Bra företagsklimat i Säffle”. Så står det på startsidan på Säffle kommuns hemsida. Dessa fyra ord smakar illa i munnen nu när vi nåtts av nyheten om att det beslutats att stänga nattis varannan helg.

Om jag får raljera lite så skulle jag nog vilja kalla det både ett kvinnofientligt och ett arbetarfientligt beslut, och utan att veta röstningsresultatet så kan jag gissa både vart förslaget kommer från och vilka som röstat vad. De som drabbas i första hand är kvinnor och då oftast ensamstående kvinnor. Dessa kvinnor är även till stor del anställda av oss skattebetalare för att de ska kunna ta hand om våra äldre. De sliter dygnet runt, och året runt med dålig arbetsmiljö och dåligt betalt. Att nu kommunen väljer att stänga deras möjlighet till att få ihop privatliv och arbetsliv är anmärkningsvärt. De som jobbar obekväma tider har också räkningar att betala och mat som ska ställas fram på bordet och många kämpar redan nu med att få tillvaron att gå ihop. Det finns flera verksamheter i kommunen som jobbar helger, kvällar och nätter. Sen har vi företag som vill etablera sig i vår kommun, företag inom tillverkningsindustrin eller detaljhandeln som, hör och häpna, bedriver sin verksamhet på så kallade obekväma arbetstider. Så Nattis behövs och kommer även att behövas i framtiden. Skatteintäkter behövs för att kommunen ska kunna bedriva olika sorters verksamheter, detta lärde vi alla oss redan i småskolan, och inte ens den mest hårdnackade moderat kan säga emot det. Och för att få in mer pengar så behöver vi få mer arbetstillfällen och för att få mer arbetstillfällen så behövs fler företag och ett sätt kan ju faktiskt vara att erbjuda barnomsorg som passar även obekväma arbetstider.

Sen ska naturligtvis barn få vara hemma så mycket som det bara går, säger inget annat. Jag har själv jobbat skift i över tjugo år på Nordic Paper, och jag kan nog sticka ut hakan och säga att jag nog varit hemma med mina barn betydligt mycket mer än vad som skulle varit möjligt om jag jobbat måndag-fredag sju till fyra. Men ibland så funkade det inte alltid på kvällar och helger, utan man fick pussla med att byta skift eller be mor och farföräldrar om hjälp. Det fanns inget nattis då men det hade underlättat många gånger.

Beslut kan ändras och dåliga beslut bör ändras, och detta är just det: ett dåligt beslut.

Lennie Kasten

Artikeltaggar

ArbetsmiljöBarnomsorgBeslutDetaljhandelHandelNordic PaperSäffleSäffle kommunVård och omsorg