Hoppa till huvudinnehållet

Flera hyresgäster är utan varmvatten och ventilation – säger upp avtalen

Publicerad:
I över en vecka har flera hyresgäster i Merx Fastighets lägenheter varit utan varmvatten, ventilation och TV.
I över en vecka har flera hyresgäster i Merx Fastighets lägenheter varit utan varmvatten, ventilation och TV. Foto: Diana Dragic

I över en vecka har flera hyresgäster i Merx Fastighets lägenheter varit utan varmvatten, ventilation och TV, trots att de har betalat sin hyra och sina räkningar i tid.

– En gång i tiden var det ett fint hus. I dag vill folk inte bo där.

Det handlar om det gamla posthuset på Skolgatan i Säffle – ett hus med åtta stora lägenheter om runt 100 kvadratmeter och en gemensam uteplats på baksidan. Kim, som vi i texten kommer att kalla den person som har kontaktat ST, har bott i fastigheten i många år och menar att det egentligen är ett fint hyreshus, men att det nu håller på att förfalla.

Missnöjda med skötseln

Bolaget Merx Fastighets AB ska ha köpt fastigheten år 2009, och de senaste åren har boende i huset upplevt att skötseln och underhållet allt eftersom har blivit sämre och sämre. Förra året märkte man att saker som förvarats i husets källare luktade mögel.

– När vi skulle ta ut dynor till utemöblerna så reagerade vi på att det luktade mögel av grejerna. Det visade sig att det inte fanns någon ventilation i källaren. Under vintern vill man inte förvara grejer där och det har vi påtalat, säger Kim.

Med tiden har allt fler problem uppstått, uppger Kim.

– I vintras när det snöade var det ingen som kom och skottade, så det fick vi hyresgäster göra. Sen var det ingen som kom och tog bort gruset heller. Sen helt plötsligt slutade soporna att tömmas så de senaste sex veckorna har vi även fått bråka om soptömning.

Utan varmvatten och ventilation

I tisdags förra veckan kom Kim hem efter jobbet och upptäckte att ventilationen inte fungerade samt att det inte fanns något varmvatten.

– Vi trodde att det var fel på fjärrvärmen så vi har vi har varit i kontakt med dem, men det visade sig att det är själva fastighetsströmmen som inte har betalats. Elleverantören har alltså stängt av elen på källarvåningen, vilket innebär att ventilation, varmvatten och TV slås ut. Att vi fortfarande har el i lägenheterna beror på att vi betalar för el separat.

Kim kontaktade omedelbart hyresvärden och fick då ett positivt bemötande, men sedan hände ingenting.

– Hyresvärden lovade att de skulle ordna detta direkt. Jag sa att han kunde ringa mig om han ville ha hjälp med något, eftersom jag vet att bolaget ligger i Göteborg, men efter det har det varit noll respons och de har vägrat att svara. Jag har ringt säkert 15 gånger och skrivit på hemsidan och via sms och jag vet att de andra hyresgästerna har försökt också.

Hur har det påverkat er vardag att vara utan varmvatten och ventilation?

– Det har varit jättejobbigt att duscha i fyra- till åttagradigt vatten. Man drar sig in i det längsta och duschar hellre hos kompisar eller åker och badar. Att ventilationen inte fungerar gör att det uppstår dålig lukt, särskilt från badrummet. Det luktar även från andra hyresgästers badrum. Som tur är har det ju varit väldigt varmt så man har kunnat ha öppna fönster, men när man kommer hem från jobbet luktar det apa. Spisfläkten fungerar inte heller, så när man lagar mat kommer all matos in i lägenheten i stället. Det här är ingen rolig situation.

Anmält

Med alla händelser som har varit det senaste året, är Kim och hans grannar trötta på att bråka och nu också upprörda över att inget händer. Därför har man anmält problemet med ventilationen till kommunens miljöenhet, då det kan innebära en hälsorisk. Flera boende i lägenhetshuset har även kontaktat länsstyrelsen och ansökt om att deponera delar av hyran.

– Vi har lämnat in en ansökan för att försöka få tillbaka en del av pengarna i stället för att det ska hamna i ett svart hål i ett bostadsbolag som inte gör något, säger Kim.

Två hyresgäster säger dessutom upp sina hyresavtal. Kim är inte långt ifrån att göra detsamma. Inte bara på grund av de senaste händelserna, utan för att underhållet av lägenhetshuset generellt är dåligt.

– En gång i tiden var det här ett fint hus. I dag vill folk inte bo här på grund av den dåliga fastighetsskötseln. Vi har haft vår lägenhet i över 12 år, så det känns väldigt ledsamt att se fastigheten förfalla. Det är kapitalförstöring att ta emot hyror men inte lägga ned något på underhåll av fastigheten, säger Kim.

I över en vecka har flera hyresgäster i Merx Fastighets lägenheter varit utan varmvatten, ventilation och TV.
I över en vecka har flera hyresgäster i Merx Fastighets lägenheter varit utan varmvatten, ventilation och TV. Foto: Diana Dragic

Vill du flytta?

– Som det är nu vill vi härifrån, men problemet är att man behöver något att flytta till och just nu finns det inte så många bostäder. I bästa fall hade vi bott kvar, men med en annan hyresvärd.

Tror du att det hade sett annorlunda ut med en annan fastighetsägare?

– Jag tror att det hade kunnat bli en helt annan standard på drift och skötsel om det hade ägts av ett lokalt bolag.

Sena betalningar

ST har sökt fastighetsbolaget Merx för kommentarer, och Björn Andreasson, som är förvaltningsansvarig, menar att orsaken till de obetalda fakturorna har att göra med en pågående omställning i bolagets ekonomisystem.

– Vi har haft olika ekonomisystem innan och nu har vi ett likadant system för alla bolag. I den processen har inte systemet flaggat för att fakturorna snart ska betalas och därför har vi även missat att följa upp fakturor som inte har blivit betalda. Det är grundorsaken till att det har gått så här långt, säger Björn Andreasson.

Nu ska dock alla fakturor vara betalda och imorgon förväntas hyresgästerna ha varmvatten, ventilation och TV igen.

– Vattenfall ska åka till fastigheten under imorgon för att rätta till problemet, så någon gång på torsdag förmiddag har vi blivit lovade att det ska fungera, säger Björn Andreasson.

Finns det andra hyresgäster i bolaget som har drabbats i samband med omställningen?

– Nej.

Vad tänker du om att hyresgästerna i Säffle har varit utan varmvatten och ventilation i över en vecka?

– Vi kan inte annat än att beklaga. Det känns för jäkligt på alla sätt och vis och vi ska försöka hantera detta på ett professionellt sätt. Vi har kontaktat hyresgästföreningen för att få hjälp med att beräkna kompensationen på ett rättvist sätt. Detta har aldrig inträffat tidigare i bolaget så det känns bra att ta hjälp av en tredje part som kan representera hyresgästerna.

Varför har ni inte svarat när hyresgästerna har ringt?

– Vi har varit i kontakt med alla hyresgäster när detta begav sig, men det är samma hyresgäster som har ringt mer än en gång och när vi inte har haft några svar att lämna har vi inte följt upp de samtalen. Det är inte rätt att göra så men det är den enkla förklaringen. Nu har det i alla fall gått ut information om att allt ska vara åtgärdat under förmiddagen.

Olika uppfattningar

Angående fastighetsskötseln verkar parterna dock ha olika uppfattningar. Enligt Björn har fastigheten skötts exemplariskt av det företag som anlitats för tjänsterna. Han poängterar också att ingenting har förändrats på den fronten. Sophämtning sker med samma frekvens som tidigare och man har haft samma leverantör av tjänsterna under fem år.

– Men vi får ju ta till oss och se om det är något som vi behöver ändra på, avlutar Björn Andreasson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterGöteborgLägenheterMerx fastigheterMögelSkolgatanVattenfallVentilation

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.