Hoppa till huvudinnehållet

Jazziga toner i kyrkan

Publicerad:
Torbjörn Carlsson är en välkänd gitarrist inte minst inom jazzgenren.
Torbjörn Carlsson är en välkänd gitarrist inte minst inom jazzgenren. Foto: Elinor Thuresson

Lördagen den 1:e juli kommer en fin trio till Botilsäters kyrka. Gitarristen Torbjörn Carlsson framträder tillsammans med två musikervänner: Sångerskan Åsa Hagerfors och pianisten Stefan Blomquist.

Torbjörn är gitarrist, kompositör och musikproducent från Åmål. Efter ett långt musikerliv är han välkänd i musikkretsar som en ypperlig gitarrist. Torbjörn har ett brett register och är i hög grad improvisationsmusiker. Som sådan är han god jazzmusiker, men stora delar av hans musik ligger utanför jazzens domäner. Den kan närmast karakteriseras som en blandform av lyrisk musik med byggstenar från jazz och folkmusik från olika håll i världen. Under många år samarbetade Torbjörn tätt med Björn J:son Lindh (1944-2013), som också var en genreöverskridande musiker och som prövade allt mellan folkmusik och klassisk musik. De två gav ut ett stort antal CDn tillsammans. Förutom dem har Torbjörn producerat ett stort antal CDn tillsammans med andra musiker.

Åsa Hagerfors har arbetat som sångpedagog och musiklärare inom Kulturskolan i Härryda/Borås. Hon ingår i förnämliga Göteborgs kammarkör samt Rilkeensemblen. Med Torbjörn Carlsson har hon ett mångårigt samarbete. De sånger hon nu framför har komponerats av Torbjörn och texter av Karin Green, en sångare och låtskrivare känd för starka och personliga dikter. Åsa Hagerfors röst är skolad men hon sjunger med rytmisk frihet, värme och ett personligt uttryck.

Stefan Blomquist har flera gånger spelat på Säffle jazzklubb och är väletablerad inom svensk musik, där han bland annat ingått i fusionsgruppen Egba, spelat med de flesta stora artister som Monika Zetterlund,Olle Adolphsson och Thåström Han har en personlig, djuplodande och klangrik stil som i mitt tycke anknyter till Lars Gullins musik. Liksom Torbjörn samarbetade han med J:son Lindh.

Gruppen har nyligen givit ut CD-albumet ”The Lady”, från vilken konsertens musik är hämtad.

Britt Gagnero

Artikeltaggar

ÅmålEgbaFolkmusikGöteborgHärryda kommunJazzMusikSångTorbjörn Carlsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.