Hoppa till huvudinnehållet

TBE-fallen i Värmland har mer än femdubblats – här är de värst drabbade kommunerna

Publicerad:
Jenny Grimstig, personskadechef på If.
Jenny Grimstig, personskadechef på If. Foto: If

I Värmlands län har antalet smittade med fästingburna TBE-smittan ökat fem gånger om på tio år. Förra året drabbades flest i Grums.

– Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If, i ett pressmeddelande.

Fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område vilket gör att smittan TBE ökar år för år.

Värmlands län är ett av de områden där TBE-smittan har ökat markant. För tio år sedan var det omkring fyra personer per år som insjuknade, för fem år sedan nio personer per år, medan snittet de senaste åren legat på 19 personer per år – en ökning över 409 procent på tio år. Under 2022 slogs rekord – 27 smittade på ett år.

Under förra året rapporterades TBE-fall i åtta av 16 kommuner i Värmlands län. Flest personer smittades i Grums.

– Det bästa är såklart att förebygga att drabbas av fästingburna sjukdomar, men det kan vara bra att veta att borreliainfektion och TBE till följd av fästingbett kan täckas av en personförsäkring om man har det, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Vid fästingbett – tänk på detta:

• Ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska risken för att drabbas av borrelia. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt när den biter sig fast. Om du vistas i riskområden bör du därför vaccinera dig, det gäller även små barn.

• Ta bort fästingen med pincett, fästingborttagare eller naglarna. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen. Dra rakt ut utan att vrida.

• Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

• Kontakta vårdcentral om det uppstår en rodnad en vecka eller senare efter bettet, och som växer till mer en fem centimeter i diameter. Det kan vara tecken på borreliainfektion.

• Kontakta vårdcentral om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder en tid efter fästingbettet. Det kan ofta ta en till fyra veckor innan symtomen visar sig.

• Mörka kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Skydda dig genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

Källa: IF försäkring

Fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område vilket gör att smittan TBE ökar år för år.
Fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område vilket gör att smittan TBE ökar år för år. Foto: Erlend

Artikeltaggar

Djur och naturFästingarGrumsTBEVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.